Elhízás és leptin

Ez a leptin nevű hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik.

Súlyos gyermekkori elhízás esetén, amelynek hátterében ritka örökletes leptin hiány állhat; az elhízás okának tisztázására. A leptin egy olyan hormon, ami az étvágy szabályozásában játszik szerepet, jóllakottság érzést hoz létre a hipotalamusz receptorokon keresztül az agyban. Elegendő mennyiségű táplálék fogyasztását követően az éhség megszűnését jelzi a szervezet számára. Megfelelő szabályozás esetén alacsony leptin szint mellett az éhség és a táplálékfelvétel fokozódik. Ahogy a zsírsejtekből kiáramló  leptin szint emelkedik, csökken az éhségérzet és a táplálékfelvétel.

Leírás:

Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Minél kevesebb a zsírraktár, annál kevesebb leptin kering a vérben. Minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy. A szervezet így igyekszik visszaállítani az "egészséges" zsírraktárakat. A szérum leptin szint a test energia-állapotának indikátora, ami azt jelenti, hogy a leptin az étvágy és jóllakottság-központnak információkat szolgáltat a zsírkészletekről, vagyis a test energiatartalékairól. A leptinhiány bizonyos mechanizmusok által csökkenti a test energiafelhasználását.

 

Klinikai szempontból leggyakrabban elhízott gyermekektől kérnek leptin meghatározást, különösen akkor, ha a családban előfordult kora gyermekkori elhízás. Néha akkor is kérik, ha elhízott páciens gyakori/állandó éhséget érez, ennek hátterében leptin hiány vagy túlzottan magas leptin szint is állhat.

Alkalmanként a vizsgálat más tesztekkel is kiegészíthető, mint pl. lipid profil, pajzsmirigy panel, glükóz, inzulin és/vagy hemoglobin A1c meghatározása, az elhízott egyén egészségügyi állapotának felmérésére.

Az alacsony leptin szint tartós éhségérzetet okozhat, mivel a szervezetet védi próbálja magát az alultápláltságtól (éhezéstől). A nagyon ritka öröklött leptin hiány már kora gyermekkortól jelentkező súlyos elhízást okozhat  az állandó éhség és folyamatos táplálékfelvétel következtében. Ezen esetek némelyikében a leptin kezelés hatásosnak bizonyult.

Az elhízás a legtöbb esetben magas leptin szinttel jár. Ennek hátterében leptin rezisztencia állhat, ez hasonló az inzulin rezisztenciához, ami szintén gyakori elhízásban. Az érintett egyénekben a leptin nem hat– megfelelő mennyiségű táplálék bevitele után is fennmarad az éhségérzet. Amire a szervezet még több leptint termel. Az elhízott páciensek kb. 10%-ánál azonban valamilyen mértékű leptin hiány áll fenn.

A leptin és az elhízás kapcsolatának pontosabb megismerése nagy jelentőséggel bír. Az elhízás komoly egészségügyi problémát jelent, mivel számos betegség előfordulási gyakoriságát növeli, mint pl. magas vérnyomás, diszlipidémia (magas koleszterin és/vagy triglicerid szint), 2-es típusú cukorbetegség, ízületi problémák, alvás alatti légzéskimaradás (alvási apnoe), szív koszorúér betegség, szélütés (sztrók) és bizonyos tumoros betegségek. Az elhízás aránya az elmúlt 20 évben minden életkorban folyamatosan nőtt. Az USA-ban a felnőttek több, mint 1/3-a, a gyermekek 17%-a elhízott (a Centers for Disease Control and Prevention felmérése szerint). A felnőtt lakosság több mint fele (54%) túlsúlyos vagy elhízott volt Magyarországon egy 2014-es felmérés szerint.  Az  osztályozás a testtömeg-index (body mass index, BMI) alapján történik.

 

Egy a közelmúltban végzett vizsgálat szerint a leptin szint meghatározása pontosabb becslést ad az egyén zsír-többletéről, mint a BMI. Általában elmondható, hogy minél magasabb a leptin szint, annál nagyobb a zsírszövet mennyisége. Ez a vizsgálat különösen idősebb nők és nagy izomtömeggel vagy erős csontozattal rendelkező páciensek esetében jelentős, ahol a BMI értékei félrevezetőek lehetnek.

Jelenleg is zajlanak vizsgálatok a leptin pontos szerepének tisztázására, a leptin és az elhízás kapcsolatának felderítésére, illetve a leptin és a testsúlyvesztés összefüggésére vonatkozóan. Továbbra is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy az elhízott és leptin hiányos egyéneknél mennyire hatásos a leptin kezelés.

 

Mi az a leptin rezisztencia?

Minél több zsírsejted van, annál több leptin van a szervezetedben. A leptin küldi tehát a jelet az agyba, hogy hagyd abba az evést, ha az energia raktáraid visszatöltötted. Ez csak akkor történik jól, ha ez a mechanizmus nem sérült.

Majdnem mindenki rendelkezik annyi leptinnel, amely az élethez szükséges. Akkor alakul ki a folyamatban a probléma, amikor az agy nem kapja meg a leptin jeleit, és nem is reagál ezekre a jelekre. A legvalószínűbb, hogy gyulladás okozza ezt a “rendszerhibát”, amely a neuronok sérüléséhez vezet az agyban.

 

Mit jelent az eredmény?

Elhízott páciensekben az alacsony leptin szint jelezhet bizonyos fokú leptin hiányt, míg a magas leptin szint a leptin hatástalanaságára (leptin rezisztenciára) utalhat. A legtöbb elhízott egyén leptin szintje magas, de kb. 10%-ukban valamilyen szintű leptin hiány mutatható ki.

Nagyon ritka esetekben a jelentősen csökkent leptin szint öröklött leptin hiányt jelezhet súlyos elhízás mellett.

A leptin szintje napi ingadozást mutat, ami azt jelenti, hogy a vérben lévő mennyisége 24 órás ritmusban változik (a szintje éjszaka magasabb, nappal alacsonyabb).

 

Mit kell még tudnom?

A nők leptin szintje magasabb, mint a férfiaké. A leptin koncentráció terhességben is magasabb, és jelentősen megemelkedik terhességi cukorbetegség vagy terhességi mérgezés (preeklampszia) eseteiben is. Azonban nem mérnek leptin szintet ezen állapotok követése céljából.

Az orvosi gyakorlatban a leptin mérés jelentősége (a hormon hiányának vagy túl magas szintjének meghatározása) még vitatott. Pl. ritka öröklött leptin hiány esetében a leptin kezelés hatásos lehet, de nincs elég adat arra vonatkozóan, hogy enyhébb leptin hiányban is hasznos lenne-e a kezelés.

 

A leptinnel kapcsolatos egyéb kérdések, vizsgálatok:

 

  • A leptin oki szerepe gyulladásban és érelmeszesedésben, vagy jelent-e védelmet az érelmeszesedéssel szemben.
  • Magas leptin szint terhességi cukorbetegségben vagy terhességi mérgezésben (preeklampsziában).
  • Szerepe a fertilitásban.
  • Depresszióval, stresszel, szorongással való kapcsolata.
  • Szerepe a glükóz szint fenntartásában, inzulinnal való kapcsolata.
  • A leptin szint, a fogyás és az éhség kapcsolata.

Vizsgálatok a teljes képhez: 

  • vérkép
  • Lipid profil 
  • Leptin szint 
  • HgbA1
  • Vércukor 
  • Pajzsmirigy autoimmun csomag
  • Inzulin szint