Daganatot megelőző tünetek

A paraneopláziás szindróma egy daganattal összefüggő tünetegyüttes, amely gyakran okoz mozgásszervi vagy idegrendszeri panaszokat, amelyek a tumor elhelyezkedésétől távol is megjelenhetnek.

Periodikusan jelentkező panaszok és tünetek: 

  • szédülés
  • koordinációs problémák
  • járási bizonytalanság
  • ízületi fájdalmak
  • emésztési problémák (hasmenés)
  • vérnyomás-ingadozás
  • neurológiai rendellenességek

Mozgásszervi bántalmak mögött gyakran kopásos, reumatikus betegséget tételeznek fel, holott a panaszok hátterében állhat akár daganatos betegség is.

A tünetek a daganat típusától és a kísérőbetegségektől függően rendkívül sokfélék lehetnek: a koordinációs zavaroktól az érzékelési és neurológiai rendellenességeken keresztül az ízületi fájdalmakig, a hasmenéstől a vérnyomás-ingadozásig szinte bármi előfordulhat. Fontos ezzel tisztában lenni, mert sokszor előfordul, hogy a mozgásszervi bántalmak mögött kopásos, reumatikus betegséget tételeznek fel, holott a panaszok hátterében állhat a daganatos betegség is. Ezért is nagyon lényeges a személyre szabott állapotfelmérés és mozgásterápiás terv kidolgozása, mert ahányféle sejtje van az embernek, annyiféle daganattípus és kísérőbetegség-kombináció létezhet. Paraneoplasztikus tüneteknek esetén a daganat olyan anyagokat termel, amelyek módosítják más szervek működését, és a megváltozott működés okoz tünetet. Például vérrögképződés alakulhat ki a vénákban.
 
Bár a pontos okok ismeretlenek, tény, hogy számos reumatológiai betegség együtt jár a rosszindulatú daganatos betegségek fokozott kockázatával, és egyes daganatos betegségek mozgásszervi panaszokat és tüneteket is okoznak. Milyen alapon dönthetjük el, hogy egy reumatológiai szindrómával jelentkező beteget érdemes-e további vizsgálatoknak alávetni rejtett daganat gyanúja miatt?
 
A rosszindulatú betegségek és az izmokat, az ízületeket, a kötőszöveteket vagy az idegrendszert érintő gyulladásos betegségek társulását csaknem egy évszázada leírták már. Az ilyen gyulladásos betegségek két típusát különböztethetjük meg: vannak köztük úgynevezett paraneoplasztikus szindrómák és daganattal összefüggő reumatológiai kórképek.
 
 

EZT A DAGANATOS TÜNETEGYÜTTEST PARANEOPLÁZIÁS SZINDRÓMÁNAK HÍVJUK! 

LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATÁRA PARANEOPLASZTIKUS MARKER NÉVEN TÖRTÉNIK VIZSGÁLAT. (lsd.árlista)

 
A paraneopláziás szindróma egy daganattal összefüggő tünetegyüttes, amely gyakran okoz mozgásszervi vagy idegrendszeri panaszokat, amelyek a tumor elhelyezkedésétől távol is megjelenhetnek. A panaszokat a tumor által termelt különféle anyagoknak – hormonoknak, fehérjéknek, egyéb biokémiai vegyületeknek, anyagcsere-bomlástermékeknek – a véráramba kerülése váltja ki.  A tünetek közvetlen összefüggésben állnak a daganatos betegséggel (para = mellett, neoplázia = daganatképződés).
 
Paraneopláziás tünetek a rosszindulatú betegségek 12-13%-ában fordulnak elő. A háttérben többnyire tüdőrák, vérképzőszervi megbetegedések, emlőrák áll, de számos más betegséghez társulhatnak. A szindrómák megjelenéséért a kiindulási szövetre nem, de a kórosan differenciálódó daganatsejtekre jellemző képesség, azaz különböző hormonok, hormonszerű, hormonhatású vegyületek termelése állhat. Ez a képesség nem üdvözlendő, kivéve, ha egy rejtett daganat első megnyilvánulásának folyományaként a beteg élete – idejekorán történő beavatkozással – megmenthető. Az esetek többségében azonban a paraneoplasztikus tünetegyüttesek önmagukban súlyosbítják a kórképet, és kedvezőtlen prognosztikus faktorként értékelendőek.
 

Néhány betegség, melyekben fellelhetőek (zárójelben a paraneoplasztikus tünetek)

- tüdőrák (Cushing-szindróma – leginkább annak kissejtes formájában; a dobverőujj, továbbá a csont- és ízületi bántalmak főként a tüdő adenocarcinomájára jellemzőek)
- emlőrák (idegrendszeri zavarok)
- gyomorrák (ún. Carcinoid-szindróma – változatos tünetekkel: bőrpír, hasmenés, hányinger, köhögés, nehézlégzés, asztmát utánzó tünetek, szívpanaszok)
- veserák (policitémia – vörösvértestek kóros felszaporodása)
- csecsemőmirigyből kiinduló daganat (myasthenia gravis – súlyos izomgyengeség)
- hasnyálmirigyrák (Carcinoid-szindróma, vénás trombózis)
- egyéb folyamatoknál például a szervezet ionháztartásának, folyadékegyensúlyának felborulása, előrehaladott esetekben szívbelhártyagyulladás.
 

A paraneopláziás szindrómákért, elváltozásokért felelős hormonok, hormonszerű vegyületek: ACTH (adrenokortikotrop hormon – mellékvesekéregre ható hormon) és ACTH-szerű anyagokszerotoninbradikinineritropoetin stb. Az előbbieken, valamint a még meg nem ismert egyéb okokon túlmenően toxikus és immunológia folyamatok is szerepet játszhatnak a tünetek kialakulásában.
 
 
Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
 
 
Forrás:(webbeteg,orvosilexikon)