Máj szerepe az életünkben

A máj az ember legnagyobb, és legfontosabb szerve. Felnőtt esetében súlya akár az 1500 grammot is elérheti. Kiemelkedő szerepe van - sok egyéb mellett, például - a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésében. A májban, mint egy kémiai "üzemben", építés és bontás is zajlik. Itt termelődnek többek között az élethez nélkülözhetetlen fehérjék és a véralvadási faktorok.

Májunk a legfontosabb szervünk, ezért időnként ellenőrizzük állapotát! Összeállítottunk egy májbetegség csomagot, melynek tartalma és ára honlapunkon részletesen megtalálható! Bejelentkezni telefonon, vagy online lehet! 

https://www.gellertlabor.hu/laborvizsgalat-csomag/42

A máj bontja le a hormonokat, az elhasználódott fehérjéket és a szervezetbe bejutó káros anyagokat is.

A máj felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri. A szájon át bevett gyógyszerek is ezt az utat járják be: először a májba jutnak, egy részükből itt válik aktív hatóanyag, és feladatuk ellátása után nagy többségük itt is bomlik le.

Felépítése

A máj a hasüregben, a rekesz alatt, a jobb oldalon helyezkedik el. Egy nagyobb jobb és egy kisebb bal lebenyből áll. Ezen belül 1-2 mm átmérőjű egységek, úgynevezett lebenykék alkotják. A mintegy másfél kilós szerv sok tízmillió ilyen kis lebenykéből épül fel. 
 

Funkciója

A májban termelődnek a vérfehérjék, a májsejtekben történik az epekiválasztás, emellett a máj a szervezet anyagcseréjében is rendkívül fontos szerepet játszik.

A máj feladata egyebek között a véralvadásért és az immunitásért felelős plazmaproteinek előállítása. A zsír-, szénhidrát-, és fehérje-anyagcserében egyaránt fontos szerepe van, ezenkívül a szervezetünkbe jutott mérgező anyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében is alapvető fontosságú. Ezenkívül a hormonrendszer működéséért is felelős.

A máj epét termel, ami a patkóbélbe áramlik. Sajnos, manapság a legtöbb ember táplálkozási szokása nem éppen májbarát. A tartósítószerrel, túl sok fehér liszttel, keményítővel, cukorral, sóval, egyéb káros anyagokkal készülő ételek nehezítik a máj működését, lassítják az epe elfolyását. A májra így nagy nyomás nehezedik, amely akadályozza természetes működését. Az évek előre haladtával ez a probléma csak súlyosbodik. Ezeket a folyamatokat a helytelen táplálkozáson kívül a stresszes, rohanó életvitel, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás is erősíti.
 
 

A máj olyan szerv, amely viszonylag nagymértékű károsodás mellett is képes ellátni a feladatát. A károsodás akkor lesz nyilvánvaló, ha valamilyen betegség támadja meg a szervezetet.

Ez lehet:
  • autoimmun betegség,
  • allergia,
  • bőrbetegség vagy a
  • legsúlyosabb esetben rák. Ezekben az esetekben a védekezőrendszer vagy egyáltalán nem, vagy nagyon rosszul működik, a rosszindulatú sejtek nem pusztulnak el. 

 

Ha a májunk egészségét védjük, sok egyéb betegséget megelőzhetünk.

A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja.

A kedvezőtlen körülményeket sokáig jól tűri, végleges károsodása azonban végzetes lehet, akár halált is okozhat. Az epe és a máj szoros anatómiai egységet alkot szervezetünkben. A máj a has jobb oldali részén helyezkedik el, ennek alsó felszínén található az epehólyag. A májkaputól a patkóbél felé húzódik a fő epevezeték. A szoros kapcsolat ellenére nem sok hasonlóságot találunk a két szerv között, bár bizonyos testi működésekben mindkettő egyaránt részt vesz. Az epe nagyon fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében. A vér a májba két helyről érkezik: a belekből és a szívből. A bélfalat sok vékony ér, kapilláris hálózza be – ezen keresztül szívódnak fel a bevitt tápanyag alkotóelemei.
 
 

A máj és az epe szerepe

A májban a vérből kiszűrődnek a baktériumok és az olyan idegen anyagok, melyek a bélből szívódtak fel. Emellett a máj tovább bontja a bélből felszívódott tápanyagot, hogy a szervezet még azt is hasznosítani tudja. A szükséges anyagcsere-folyamatok rendkívül nagy sebességgel történnek a májban, és a szerv gyorsan visszajuttatja a tápanyagokban gazdag vért a nagyvérkörbe.

A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal.

A máj termelte koleszterin nagyon fontos, az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A májban kiválasztott epe az epehólyagban kerül raktározásra, és egészen addig itt is van, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja. A koleszterin termelése mellett a máj a megemésztett ételekből kiválasztott anyagok átalakításáért felelős, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít belőlük.
Ha felmerül a májbetegség gyanúja, keressük fel a háziorvosunkat vagy egy belgyógyász-hepatológus szakorvost. A kikérdezés után fizikális vizsgálat következik, amely során minden apró részlet fontos lehet. Az orvos a bőr és a szem színéből, a páciens alkatából, az esetleges értágulatokból és a tenyéren-talpon található bőrpírból is következtethet. A máj tapintásos vizsgálata szintén fontos információkkal szolgálhat.

A májbetegség gyanúját laborvizsgálatok igazolhatják, nevezetesen a vérkép és a májenzimek ellenőrzése, egyéb specifikus vizsgálatok.

A hepatitiszvírusok jelenlétét csak célzott, a vírusmarkerek kimutatását szolgáló vizsgálatok mutatják ki.
A hasi ultrahang daganat gyanújának felmerülése esetén fontos. Attól, hogy az ultrahanglelet szerint a máj kissé megnagyobbodott, még nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni! A daganat gyanúját szövettani vizsgálattal lehet megerősíteni vagy kizárni.