Természetes ölősejtek, Natural Killer sejtek

Nem csak a daganatos megbetegedésben szenvedőknek, hanem a krónikus gyulladásban és a meddőség okainak tisztázására is alkalmas és ajánlott vizsgálat. Az NK sejtek a nem specifikus immunválasz effektor sejtjei közé tartoznak, és fontos szerepet játszanak a tumoros transzformáción átesett, illetve a virálisan fertőzött sejtek elpusztításában. Az NK sejtek az ép és a fertőzött sejteket az I-es osztályú MHC (major histocompatibility complex) molekulákon végbement változások alapján ismerik fel. Az interferonok és interleukinek által stimulált NK sejtek sejtpusztító (cytotoxikus) anyagokat bocsátanak ki, amelyek elpusztítják a nem kívánatos sejteket.

A stressz alatt álló vagy beteg szervezetben az immunrendszer túlterhelt, és sejtjeinek védőműködése megbénul. Ez az állapot gyakran a szükséges gyógyszeres kezelés hatására még inkább súlyosbodik, s az immunrendszer továbbra is elnyomva marad, például a rák elleni kemoterápia során.
A gyenge immunrendszer nem képes megakadályozni a rákos sejteket és kórokozókat abban, hogy a szervezetben megvessék lábukat és elszaporodjanak.
A természetes T-sejtek az immunrendszer elit alakulatának számítanak, így minden eszköz, mely aktivitásukat növeli, valószínűbbé teszi és gyorsítja a gyógyulást.

Az NK-sejtek fő feladata a vírusfertőzésekkel szembeni védekezés, a fertőzött sejtek eltávolítása és a tumorsejtek elpusztítása.
Kiemelt jelentőségűek a metasztázis megelőzésében. A szervezetben járőröző NK-sejtek aktivitása tumorbetegségek esetén gyakran csökkent. Korlátozottságuk mértéke összefügg a tumor előrehaladottságával, illetve a metasztázismentes túlélési idővel.
Az NK-sejtek csökkent aktivitása gyakran akut és krónikus vírusfertőzésekre utal, és jellemző a krónikusfáradtság-szindrómára, az erőteljes pszichés megterhelésre, a depressziókra és az autoimmun betegségek aktív fázisaira.

Mind a megelőzés, mind a betegségek kezelése szempontjából a legnagyobb jelentőségű az immunrendszer, főleg pedig az NK-sejtek stimulálása.
( ideal.hu )

NK sejtek és az NK típusú sejtek száma (Immunstátusz vizsgálat) és funkciója meddőség esetén:

Mind a két sejttípus hozzájárul, hogy a szervezetbe került idegen anyagokat elpusztítsa. A sejtek számának növekedése és/vagy aktivitásának fokozódása az immunreaktivitás növekedését jelzi. Ennek a vizsgálata azért fontos, mert a vérben lévő fokozott számú és/vagyaktivitású NK sejt káros lehet a magzatra és vetélését okozhat.
Az NK sejtek (ún. CD56 pozitív sejtek) arányának meghatározása perifériás vérből immunfestéses módszerrel történik. Sikeres reproduktív folyamathoz szükséges, hogy az NK sejt limfocita sejtarány ideálisan 12% alatt, de mindenképp 15%-nál alacsonyabb legyen. Az emelkedett NK sejtarány és/vagy a fokozott NK funkció sikertelen in vitro fertilizációt (IVF), ismétlődő vetéléseket és beágyazódási zavarokat okozhat.

NK funkció vizsgálata javasolt:

Alulműködés:

  • anamnézisben gyakori, elhúzódó, recidiváló, súlyos lefolyású, terápiára rosszul reagáló, maradványtünetekkel gyógyuló fertőzések
  • családi anamnézisben immundefectus, autoimmun betegség, allergiás hajlam, malignus betegségek

Túlműködés:

  • immunológiai eredetű visszatérő vetélések