t

FOLSAV, nem csak a várandósság idején fontos!

A folsav B9-vitamin, M-vitamin. A folsav vízben oldódó vitamin. A szívnek, a bélrendszernek is szüksége van folsavra. 
- Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. 

- A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin.
- Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavakanyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.A raktározott folsav teljes mennyiségének kb. fele található a májban. Az egészséges ember mintegy 5–15 mg folsavat raktároz szervezetében.

A folsav felszívódása a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges. A szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitaminhiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását. Napi 0,15 mg szükséges.

A folsavszükséglet vashiányos állapotban növekszik.

A folsavhiány következtében kialakuló kórképek:
1. megaloblasztos anaemia (vérszegénység)
2. neurológiai zavarok (perifériás neuropathia, myelopathia, funikularis myelosis)
3. vegetatív zavarok
4. pszichiátriai zavarok (álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység, depresszió; egyes kutatások kapcsolatot találtak a folsavhiány és az autizmus között is) 
5. A folsavpótlás szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Egy vizsgálat szerint az e betegségben szenvedők vérében a folsav, illetve a B12-vitamin szintje alacsonyabb, mint a hasonló korú, egészséges embertársaikéban.

Magzatvédő vitamin

A terhesség során a magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos.

A szív védelme érdekében

A folsav számos módon biztosít védelmet a szívnek. Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a folsav segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, mivel csökkenti a magas koleszterin- és homocisztein szintet (melyek károsítják a véredényeket, így a szívelégtelenség okozói). Emellett gátolja az atherosclerosis kialakulását, segíti a véredények megfelelő működését, javítja a szív véráramát, és csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
Számos kutatás bizonyítja, hogy azoknál a pácienseknél, akiknek a vérében a megengedettnél magasabb a homocisztein nevű aminosav szintje (a szükségesnél alacsonyabb a folsav-szint), körülbelül 1,7-szer nagyobb a szívkoszorúér betegségek, és 2,5-ször nagyobb a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

A homocisztein szintjét azonban folsav szedésével jelentős mértékben csökkenteni lehet (lsd.: napi ajánlott bevitel). E kitűnő táplálékkiegészítő mellett azonban B6 és B12 vitaminokra is szükség van, melyek szintén segítenek a homocisztein teljes lebontásában.