Hormonzavar férfiaknál

A férfi hormonzavarok társadalmunkban éppoly óriási problémát jelentenek, mint a nőiek. Alapvető különbség, hogy a férfiak általában már csak akkor mennek orvoshoz, amikor már nagy a baj és a tünetek elviselhetetlenek SAJNOS!

A hormonok hírvivő anyagok, melyek szervezetünkben áramlanak: nélkülük nem tudnánk létezni. Hogy miért? Mert ahogy befolyásolják nemünket, úgy hatnak hangulatunkra, emésztésünkre vagy akár energiaszintünkre is - azaz finoman szabályozzák életműködésünket.

Ezeket a szerves molekulákat az ún. belső elválasztású mirigyek termelik, illetve egyes szervek; többnyire a vérbe választódnak ki, így jutva el a célszervig, -szövetig.

 

Csomagajánlat férfiaknak

Az erősebb nem tagjaiban a herék termelik az androgén névvel illetett, ismert nemi hormonokat (a mellékvesében is megtalálhatók). Anabolitikus hatásúak, elősegítik a fehérjék tárolását, gátolják a fehérjeveszteséget. Szabályozzák a spermiumtermelést, a libidót és a nemzőképességét, a pubertáskorban befolyásolják a nemi érést, a másodlagos nemi jelleg kialakulását, illetve biztosítják az izomzat megfelelő fejlődését és a csontozat egészséges állapotát. 
 

tesztoszteron a fő férfi nemi hormon. Anabolikus hatást fejt ki az izomtömegre, a csontok mineralizációjára; serkenti a vérképzést; és befolyásolja a kognitív funkciókat is. Fiziológiásan az LH a tesztoszteronterelés főstimulátora és az LH tesztoszteron hányados (LH/T arány) a Leydig-sejtek funkcióját jelző klinikai marker. A Leydig-sejt-termelés kisfokú csökkenésekor az emelkedett LH-szintek relatív hosszú ideig tudják kompenzálni és normális vagy csak kis mértékben csökken szinten tartani a tesztoszteron. A biológiailag aktív tesztoszteron a szabad, fehérjékhez nem kötött tesztoszteron. Ez az össz-tesztoszteron mintegy 2%-a. A legnagyobb mennyiségben a szexhormonkötő globulinhoz (SHBG, sex-hormonebinding globulin) és albuminhoz kötődik. Az SHBG a tesztoszteron mellett az ösztradiolt is köti.

A tesztoszteron mérés indikációja: nemi jelleg kialakulásának késése, elégtelensége, hypogonadismus, hyperandrogenismus, hirsutismus. A tesztoszteron alapvető hormon a férfi reproduktív működések szempontjából. Korábbi tanulmányok utaltak arra, hogy az alacsony tesztoszteronszint férfiakban a kardiovaszkuláris betegségek (CVD) és a 2-es típusú diabetes mellitus kockázati tényezőivel társult. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az LH a tesztoszteronterelés fő szabályozója és a kezdődő hypogonadismust az emelkedő LH sokáig kompenzálni tudja. Így az LH/T arány a Leydig-sejtek funkcióját jól jelző marker. Holmboe és mtsai. egy 18 éven át tartó követéses vizsgálatban elemezték a szérum LH- és tesztoszteronszinteket 5350 férfiben. Az adatokat összevetették a mortalitással. Az ösztrogén fontos szerepet tölt be a férfi szervezet egészséges működésében, például a csonttömeg megtartásában, a normál szellemi működésben és az artériák belső falának megfelelő működésében is. 

A progeszteron szintén elsősorban a herékben termelődik, illetve a mellékvesében; összességében kb. feleannyi, mint a női szervezetben. A progeszteron jelenléte is nagyon fontos, mivel a férfi szervezet progeszteronból állít elő kortikoszteroid hormonokat és tesztoszteront. A kortikoszteroid hormonok olyan fontos funkciókért felelősek, mint stressz reakció, immunválasz, gyulladás szabályozás, szénhidrát anyagcsere, fehérje lebontás, vér elektrolit szintjeinek szabályozása vagy a viselkedés. Tesztoszteronra szükség van a férfi nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jellegek kialakulásához, emellett megkönnyíti az izomnövekedést, a csontok fejlődését és karbantartását. A cink hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához.  A hormonegyensúly felborulását azonban az életkoron túl egyéb tényezők is okozhatják, ilyen például a túlsúly, mivel a zsírsejtek is képesek ösztrogént termelni. Másik gyakori faktor a xeno-ösztrogének, vagyis mesterséges vegyszerek szervezetbe jutása.

Mit lehet tenni a férfi hormonegyensúly helyreállítása érdekében:

  • Egészséges testsúly elérése és megtartása
  • Rendszeres testmozgás
  • Krónikus stressz kezelése/megszüntetése
  • Kiegyensúlyozott étrend, sok fehérje, egészséges zsírsavak (omega-3) fogyasztása, a finomított szénhidrátok limitálása/elhagyása
  • A xeno-ösztrogének kerülése, pl. mesterséges adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztása, természetes kozmetikumok, tisztálkodószerek és tisztítószerek használata, BPA-mentes műanyagból készült termékek vásárlása
  • Alkoholfogyasztás csökkentése
  • Keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, karfiol, káposzta) rendszeres fogyasztása
  • Cink és D vitamin pótlás

Túlsúly

Akárcsak a nőknél, úgy a férfiaknál is gyakran felhalmozódnak a zsírszövetek egy bizonyos kor után, melynek hátterében az anyagcsere lelassulása és a mozgásszegény életmód, esetleg valamilyen hormonzavar áll. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az illetőnek nagyobb súlyfelesleggel kell küzdenie, egy kis pocak is problémára utalhat.

Amennyiben úgy veszi észre, hogy aktív életmód mellett hízásnak indult párja, úgy azt okozhatja kevés tesztoszteron szint is. Ugyanis ez a férfi nemi hormon felelős az izomtömegért és a férfias megjelenésért. Viszont ha túl alacsony mennyiségben van jelen, akkor az izomtömeg helyett a zsírsejtek fognak felhalmozódni. Ezen kívül a stresszes életmóddal összefüggő magas kortizol szint is hozzájárulhat a férfi túlsúlyhoz, így érdemes erre is gondolni.

 

Csökkent libidó

Nem feltétlen a tűz elmúlása okozza azt, ha kevesebbszer közeledik önhöz a férje, hiszen a csökkent libidó hátterében számtalan probléma húzódhat (pl. fáradtság, munkahelyi stressz, betegségek, önértékelési zavar). Előfordulhat, hogy hormonzavar okozza a problémát, pontosabban a tesztoszteron/FSH/LH egyensúlyában bekövetkező változások, hiszen ezek együttesen hatnak a szexuális vágyra. Érdemes tudni, hogy a zavar nem csak a libidó hiányához vezethet, hanem rossz minőségű és kevés mennyiségű spermiumhoz is, így a férfi meddőség hátterében is állhat.

 

Merevedési zavar

A merevedési zavar hátterében lehet pszichés probléma, érszűkület, de akár hormonális betegség is. Ugyanis alacsony tesztoszteronszint, pajzsmirigyzavar vagy túl magas prolaktin szint is okozhatja a gondot. Pajzsmirigy-alulműködés esetén jellemző tünet még a túlsúly, emésztési zavar, lassú anyagcsere, depressziós hangulat és fáradtság, míg a magas prolaktin szintet megnagyobbodott mellek és esetleg tejcsorgás (férfiaknál is!) jelezheti. Mindhárom zavar egyszerű vérvételből kideríthető, és az esetek többségében gyógyszeresen kezelhető. 

 

Fáradtság

Természetes, hogy ha reggeltől estig valaki megállás nélkül dolgozik, ráadásul, ha még mellette stresszes is, az a nap végére elfárad. Viszont ha a szokványosnál is fáradtabb a férje, és az álmosság hétvégente is jelentkezik, azt meglehet, hogy pajzsmirigy alulműködés vagy mellékvese probléma okozza. Ez utóbbi gyakran lép fel azoknál, akik stresszes munkakörben dolgoznak, ugyanis a mellékvese termeli az anti-stressz hormonként ismert kortizolt, és amennyiben túl sokat kell előállítania, úgy a szerv előbb-utóbb kifárad.

A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek nehezen ébrednek, koncentráló képességük csökken és depressziós a hangulatuk. Amennyiben laborvizsgálat útján bebizonyosodik, hogy a tüneteket az alacsony kortizol szint okozta, a hiányzó hormon adásával kezelhető a probléma.

 

Milyen problémákról és tünetekről is van szó?

A termékenység csökkenése, az impotencia, a prosztata és sperma problémák, nem beszélve a nemi vágy csökkenéséről, mind-mind olyan problémák, melyekről KELL beszélni!

Tüneteket, amelyek azt hivatottak jelezni, hogy csökkent a férfi progeszteron és tesztoszteron szintje, azaz veszélyben van:

 
  • Letargia, csökkent energia
  • Csökkent nemi vágy (alacsony libidó)
  • Erekciós problémák
  • Izom, illetve ízület gyengeség és fájdalom
  • Ingerlékenység
  • Here ciszták, hererák
  • Alvászavar
  • Depresszió
  • Csontritkulás (prosztata műtét után is)
  • Prosztata megnagyobbodás
  • Prosztata rák
  • Hajhullás, hajminőség változás, fejtetői kopaszodás
  • “Mellek” kialakulása
  • Testszőrzet csökkenés (nemi tájékon is)
  • Nemi szerv méretcsökkenés vagy sorvadás
  • Terméketlenség (sperma kvalitás problémák)
  • Impotencia (nincs kielégítő erekció)

 

Forrás: (Hormontanácsadó, alternatívgyógyász)