Fruktóz intolerancia

ÚJ VIZSGÁLAT A GELLÉRT LABOR PALETTÁJÁN. 

A gyümölcscukor, azaz fruktóz egy kémiailag egyszerű felépítésű cukor, úgynevezett monoszacharid. A fruktóz az egyik legédesebb ízű cukorfajta, mely nagy mennyiségben megtalálható a természetben: gyümölcsökben, zöldségekben, mézben. Manapság egyre népszerűbb a mesterségesen előállított formája is, mely számos élelmiszerben megtalálható édesítőszerként. A fruktóz továbbá több „összetettebb” szerkezetű cukornak (úgynevezett diszacharidnak, poliszacharidnak) is alkotórésze, így szervezetünk gyakrabban találkozik vele, mint az elsőre gondolhatnánk.

Ha a fruktóz nem szívódott fel a vékonybélben, továbbjut a vastagbélbe, ahol baktériumok kezdik lebontani. Ez gázképződéssel jár, amely kellemetlen tünetekhez vezet (puffadás, gázképződés, hasmenés, hasi diszkomfortérzet, fájdalom, kísérő tünetként fáradtság, levertség, koncentrálási zavarok, vérszegénység). A tünetek hasonlóak a laktózintolerancia tüneteihez, de általában gyengébbek, személytől függően. A leggyakoribb oka a tüneteknek a fruktóz malabszorpció, azaz elégtelen felszívódás. Ennek pontos oka egyelőre nem ismert, tünetileg szakorvos által diagnosztizálható. Egyelőre gyógymód sincs erre a felszívódási zavarra, de egyénre szabott fruktóz-szegény diétával a tünetek enyhíthetők. Bár kevéssé ismert még, egyes források szerint a nyugati népesség akár 40%-át is érintheti. 

Mit jelent a fruktóz felszívódási zavar?

A fruktóz malabszorpció egy olyan emésztési zavar, melyben a fruktóz nem megfelelően szívódik fel a bélrendszerből. Normál körülmények között a fruktóz felszívódása a vékonybélből történik. Malabszorpció esetén azonban a gyümölcscukor egy része eljut a vastagbélbe, ahol az ott élő baktériumok kezdik felhasználni, bontani. A bélbaktériumok által történő felhasználás következtében olyan gázok és anyagcserevégtermékek keletkeznek, melyek feszítik a bélfalat, irritálják a bélnyálkahártyát. Ezek együttesen eredményezik a fruktóz felszívódási zavarra jellemző tünetegyüttest.
A fruktóz malabszorpció egy kellemetlen tüneteket okozó betegség, amely az esetek legnagyobb részében jól kezelhető és nem jár súlyos szövődményekkel.

Milyen tünetei lehetnek a fruktóz felszívódási zavarnak?

A panaszok rendszerint fruktóz tartalmú ételek fogyasztása után jelentkeznek. A tünetek erőssége betegenként eltérő lehet.

  • Hasi fájdalom, hasi görcsök.
  • Fokozott gázképződés, hasi puffadás.
  • Hígabb széklet, hasmenés.
  • Általános tünetek: gyengeség, fejfájás, rossz közérzet.

 

Mit jelen a fruktóz intolerancia?

A fruktóz malabszorpcióval ellentétben a fruktóz intolerancia egy genetikailag meghatározott enzimzavar következtében alakul ki és esetenként sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. A gyümölcscukor bélből történő felszívódását követően egy speciális enzim (úgynevezett fruktóz-1-foszfát-aldoláz) segítségével szőlőcukorrá alakul át és így hasznosul a továbbiakban a szervezetben. Fruktóz intolerancia esetében ez az enzim hiányzik vagy nem megfelelően működik, így a fruktóz szőlőcukorrá történő átalakulása nem történik meg, az érintett beteg nem képes megfelelően feldolgozni a fruktózt. A gyümölcscukor kóros anyagcseréje során toxikus anyagok szabadulhatnak fel, melyek több szerv (pl. máj, vese) súlyos károsodását eredményezhetik.
A genetikai hiba autoszomális recesszív módon öröklődik. Sokkal ritkább, mint a fruktóz felszívódási zavar, irodalmi adatok szerint előfordulása kb. 1/20-40000 születés.

Milyen tünetei lehetnek a fruktóz intoleranciának?

A tünetek súlyossága széles skálán mozog az enyhe emésztőrendszeri panaszoktól a súlyos, visszafordíthatatlan szervi károsodásokig (pl. májkárosodás, vesekárosodás). A tünetek sokszor már csecsemőkorban kezdenek jelentkezni.

  • Emésztőszervi panaszok: hasi görcsös fájdalom, hasmenés, hányinger, hányás.
  • Alacsony vércukorszint tünetei: verejtékezés, remegés, fejfájás, éhségérzet, aluszékonyság, zavartság, nagyon súlyos esetben kóma.
  • Rossz közérzet, étvágytalanság.
  • Köszvényes tünetek.
  • Kisgyermekkorban, csecsemőkorban figyelmeztető jel lehet a növekedés elmaradása.
  • Súlyos esetekben, nem megfelelő kezelés esetén: májkárosodás, májcirrózis, vesekárosodás, veseelégtelenség.


A vizsgálathoz kis mennyiségű vérmintára van szükségünk. Az eredményt 10 munkanapon belül küldjük e-mailen.