Hogyan értékeljük a kapott laboreredményeket?

Akár orvosi javaslatra, akár saját elhatározásból megyünk laborba, mindig várakozással teli idő, míg az eredményeket kézhez kapjuk. Kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire javult vagy romlott az állapotunk, okoztak-e eltérést a szedett gyógyszerek, elegendőek-e a vitaminok, egészségesnek tűnünk vagy szükség lesz további vizsgálatokra. 

Mikor megérkezik a lelet, próbálunk a csillagok illetve -+ jelek közt eligazodni, ami negatív, - azaz jelzés nélküli, az nem is érdekel bennünket, max. ha előzőleg volt valami probléma. Böngészünk a neten, mit is jelent pl. a megemelkedett limfocita szám (vagy bármi más) ami csillagos lett. Az első amit olvasunk a webdokitól: 

 

“ A magas, 40% fölötti lymphocyta arány okozói a csontvelőt érintő megbetegedések, daganatok, a Graver-Basedow-kór, a Crohn-betegség, a súlyos vírusfertőzések és a daganatos betegségek kezelésére használt sugárterápia.”

 

Itt jön a kétségbeesés, az azonnali orvoskeresés, kihez menjek, kinek szóljak, jaj mit tegyek, vagy rögtön szervezzem a temetésem, mert itt a vég? NEM! 

 

Laikusként sehogy ne próbáljunk laboreredményt értelmezni, ne keressünk összefüggéseket, de legfőképp ne dr Google-t hívjuk segítségül, ha valami nem tiszta. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van! A legtöbben kiragadják belőle a * vagy +- jelzéssel ellátott paramétereket, majd elolvassák az interneten található szakmai meghatározást. Ez legtöbbször téves következtetéseket von maga után, a páciens kétségbe eshet, ez nem vezet sehova. A vizsgálati paraméterek ugyan definiálva vannak, ez alapján tanul az orvos, a laboros, és természetesen erre a tudásra szükség is van, amikor leletezünk. De! Minden laborlelet mögött egy-egy páciens van, és minden ember más okkal ment laborba. Fura lehet, de az első kérdés ilyenkor, az az, hogy mi okból készültek a vizsgálatok: 

 

  • panaszom van
  • kontrollra megyek
  • gyógyszer beállításon vagyok
  • elmúltam X éves, szűrésre megyek
  • kutya bajom, csak évente egyszer önellenőrzést tartok

 

Ezek mind fontosak a lelet értékelésekor. Minél több paraméter készül, értelemszerűen annál több csillagos eredmény születik! Továbbá azt is tudni kell, hogy a populáció 5%-a kívül esik a normál / referencia tartományon akkor is, ha makkegészséges! 

 

A legeslegfontosabb azonban mégis az, hogy egy-egy kiragadott paraméter alapján nem szabad véleményt alkotni. A leletet egyben kell látni, és minden esetben szükséges egy bizonyos alapinformáció a páciensről! (pl. cukorbetegség, szedett gyógyszerek, előző laborlelet eredménye, stb.) Enélkül csupán téves értékelés történhet, mely nem csak súlyosan hátráltatja a páciens gyógyulását ill. kezelését, hanem időben is csúszás történhet. Ez nem elfogadható! 

 

Tehát, ha valaki megkapja a laboreredményét, minden esetben szakember segítségét kérje, ezzel megelőzhetők a további problémák. Az orvosunk akár megnyugtat, akár azonnali további ellátás szükségességét rendeli el, mindenképp az a helyes út, ha megbízunk valakiben, vagy megbízzuk a szakembert, hogy avasson be a részletekbe. 

 

Több olyan példát lehetne említeni, amikor az öndiagnózis évekkel visszavetette az igazi, szakorvosok által alkotott véleményt. Olyan esetekről is tudunk, amikor a lelet ismeretében valaki féktelen gyógyszerelésbe kezdett önhatalmúan, amivel saját vagy gyermeke egészségi állapotát veszélyeztette. Ha kiragadjuk a paramétereket és a leírt definiciót követve próbálunk előre jutni, azzal leginkább csak hátráltatjuk a dolgokat. Az is fontos, hogy egy paraméter sokféleképpen értelmezhető. Pl. kreatin kináz, mely nem csak szívbetegségek - infarktus esetén lehet emelkedettebb, de akkor is, ha nehéz fizikai munkát végeztünk, sportoltunk. De még az izomba adott injekció, egy hirtelen esés, bizonyos betegségek, vagy gyógyszerhatás következménye is lehet ha magasabb az eredmény. Nincs értelme azon agyalni, hogy melyik igaz ránk. 

 

A Gellért Medical Laborban minden eredménysor mellé egy értelmező grafikai leletet is küldünk. A saját fejlesztésű lelet tartalmazza minden vizsgálatra vonatkozó szakmai definiciót, mely segíthet eligazodni a labor világában. Továbbá kérhető szakértői vélemény is, mely ugyan diagnózissal, kezeléssel nem szolgálhat, de fontos lehet akkor, amikor a páciens kételkedik. Mégis azt kérjük, ha kétségeik támadnak a kapott eredményekkel kapcsolatban, inkább írjanak vagy forduljanak házi-, vagy kezelőorvosukhoz. 

 

És még valami: sokszor fordulnak hozzánk, hogy értelmezzük az eredményeket, de ezt csak szakértői lelet esetén tudjuk vállalni, akkor sem úgy, hogy diagnózist adunk, mert arra nincs lehetőségünk. Viszont, ha nem rendelkezünk a páciensről minimum információval, akkor sajnos még szakvéleményt sem tudunk kiállítani. Továbbá vannak olyan vizsgálatok, melyekhez elengedhetetlen a SZAKorvosi háttér, emiatt nem adhatunk róla véleményt sem. 

Úgy lehetne mindezt megérteni, ha megkérünk egy építészt, hogy húzzon fel nekünk egy házat. Jó, de milyet? Ha nincs elegendő információ, a házunk sosem készülhet el.