B vitaminok

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki. Ugyanakkor fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért az enyhébb hiány is kellemetlen tüneteket okozhat.

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban (B1, B2, B3, B5, B6, B12), hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez (B2, B3, B12) és a bőrünk egészségéhez (B2, B3), illetve segítenek elűzni a fáradtságot is (B2, B3, B5, B6, B12). Ennél fogva a B-vitaminok hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek képében jelentkeznek.

A felvett vitaminok a vékonybélben szívódnak fel, és a szervezet biokémiai folyamatainak motorjaként vesznek részt. A B-vitaminok hiányát leggyakrabban túlzott alkoholfogyasztás vagy gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló felszívódási zavar okozza. Ugyancsak nagyobb a hiányállapot kialakulásának esélye idősebb korban, amikor a felszívódás hatékonysága csökken.

Jó tudni, hogy a B-vitamincsalád szervezetben betöltött szerepe és működése is szorosan összefonódik egymással. Ezért is fordul elő ritkábban, hogy csak egy-egy B-vitamintípus hiánya alakul ki.

 

Mit okozhat a B1-vitamin hiánya?

 

A B1-vitamin (tiamin) hiánya leginkább egyoldalú táplálkozás miatt alakul ki. Ez a vitamin az idegsejtek és az izmok működéshez nélkülözhetetlen. Kiemelt szerepe van az anyagcsere folyamatokban, továbbá a szénhidrát anyagcseréjét biztosító enzim alkotórésze. Az alkoholbetegek különösen veszélyeztetettek, mert az alkohol lebontásához a szervezetnek fokozott mennyiségű B1-vitaminra van szüksége. A B1-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez.

Az energia-anyagcserében van szerepe, azaz részt vesz a táplálékból való energianyerés folyamatában. Továbbá hatással van a neurotranszmitterekre és a szerotoninra, emellett az acetil-kolin antagonistája, ami a központi és perifériás idegrendszer fontos hírvivő molekulája.

 

Hiánytünetek

  • étvágytalanság,
  • gyengeség,
  • hányinger,
  • súlyosabb hiány esetén izomgyengeség, reflexzavarok.

A B1-vitamin hiánya súlyos idegpálya károsodást okoz, mely ödémával, szív- és érrendszeri tünetekkel társulhat. A vitamin hiánya okozza az úgynevezett beriberi betegséget.

 

A B2-vitamin hiánya és tünetei

A B2-vitamin (riboflavin) a sejtek oxidatív anyagcseréjében játszik szerepet. Az emberi bélflóra is termeli. Ritkán alakul ki B2-vitamin-hiány, ezért önmagában nem, csak vitaminkomplexek alkotóelemeiként alkalmazzák. A B2-vitamin a zsírsavak lebontásához, a szénhidrátok anyagcseréjéhez, a nyálkahártya épségéhez és a szöveti légzéshez szükséges.

 

Hiánytünetei:

  • a száj nyálkahártyáinak gyulladása
  • repedezett ajkak,
  • szájzugberepedés,
  • súlyosabb esetben bőrgyulladás jelentkezhet.

 

A B3-vitamin, vagyis a nikotinsav hiánya

A nikotinsav segít a szervezet számára kinyerni az energiát a szénhidrátokból, zsírokból és a fehérjékből. Az oxidációs folyamatokat irányító enzimekkel együtt fejti ki a hatását. A B3-vitamint a szervezet is elő tudja állítani, ugyanakkor a táplálékkal történő bejuttatása nem mindig megfelelő, mert igen rossz hatásfokú a felszívódása. A szájon át alkalmazott fogamzásgátlók ronthatják a felszívódását.

 

Hiánytünetek:

  • mentális problémák,
  • hasmenés,
  • bőrirritáció,
  • idegrendszeri problémák.

 

A pantoténsav, vagyis a B5-vitamin hiánya és tünetei

 

A pantoténsav (korábban B5-vitaminnak is nevezték) szerepet játszik a zsír lebontásában, és a női-férfi nemi hormonok előállításában, csökkenti a stresszt, energiát termel. A hámszövetet táplálja, ezért felfekvés, pelenkakiütés kezelésére alkalmas a pótlása. A pantoténsav központi szerepet játszik az intermedier anyagcserében (közti anyagcsere), amelynek legfontosabb eleme a koenzim-A és a zsírsav-szintetáz-komplex (a zsírsav felvételének és átalakításának enzimkomplexe). 

A koenzim-A első sorban az acil-csoport szállításáért felelős. A B5-vitamin főként a különböző neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin, valamint az A-és a D-vitamin képződésében vesz részt.

B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását. Vannak olyan tényezők, mint pl. az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek, melyek fennállása esetén sokkal gyakrabban előfordulhat pantoténsavhiány. Súlyos idegkimerültség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-vitamin-hiány.

 

Hiánytünetei

  • lábujjak zsibbadását, bizsergését okozza
  • hasi görcs jelentkezhet
  • depresszió
  • fáradtság
  • álmatlanság
  • izomfájdalom
  • anémia (vérszegénység)
  • immungyengeség

 

Hogyan jelentkezik a B6-vitamin-hiány?

A B6-vitamin (pyridoxin) a fehérjék lebontásában, az aminosavak anyagcseréjében játszik szerepet, az idegsejtek és a hámszövetek működését szabályozza. A szájon át szedhető fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok és a szív-és érrendszeri betegségek esetén alkalmazott gyógyszerek csökkentik a B6-vitamin hatását. Az egyoldalú táplálkozás, a lisztérzékenység (cöliákia), egyes bélbetegségek, veseelégtelenség, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) is B6-vitaminhiány kialakulásához vezethetnek.

 

Hiánytünetei:

  • elsősorban az arcon jelentkező bőrtünetek (seorrheás dermatitiszre hasonlító, hámló-viszkető bőrgyulladás),
  • a szájszél berepedezése,
  • csökkent ellenállóképesség (fogékonyság a fertőzésekre),
  • vérszegénység,
  • súlyosabb esetben görcsös rohamok, hányás és hasmenés.

 

A B12-vitamin hiánya és tünetei

A B12-vitamin (kobalamin) a nukleinsav-anyagcsere szabályozásában vesz részt, illetve a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges. Felszívódása a gyomor-bélrendszeren keresztül akkor történik meg, ha a gyomor által termelt, úgynevezett intrinsic faktor jelen van. Ennek hiányában a vitamin megfelelő bevitele mellett is hiányállapot jön létre. B12-vitamin-hiány gyakran alakul ki a gyomorbetegségek következtében, pl. krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás során, emiatt ugyanis a B12-felvétel zavart szenved. Aki B12-vitaminban szegény táplálkozást folytat, annak szervezetében szintén kialakulhat hiányállapot. A vegetáriánusoknál is előfordulhat, de főként a vegánoknál, akik sem húst, sem tejet, sem tojást nem fogyasztanak, gyakran jelentkeznek a hiánytünetek. A B12-vitamin megfelelő hasznosításának elengedhetetlen feltétele az ép bélflóra és a fontos mikroorganizmusok zavartalan működése.

B12-vitamin-hiány kialakulhat továbbá terhesség során, az azt követő időszakban, mivel ekkor a szervezet több vitamint igényel, valamint a dohányzás, az alkoholizmus, bizonyos betegségek, így pl. vérszegénység, idegrendszeri zavarok vagy bélbetegségek kísérője is lehet. Bizonyos gyógyszerek is csökkentik a B12-vitamin felvételét.


Hiánytünetei:

  • vészes vérszegénység,
  • nyálkahártya-gyulladás,
  • gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri zavarok,
  • ritkábban a nyelv gyulladása és hasmenés.


Forrás: (webbeteg)