Mire jó a ferritin?

A ferritin egy fehérje, amely a vas tárolásában játszik szerepet, másnéven ez az un. vasraktár. A ferritin értéke a tárolt vas mennyiségére utal.

A vas ferritinhez kötve vagy hemosziderinként raktározódik. Egészséges emberben a legtöbb vas ferritin formájában tárolódik (férfiakban ez körülbelül 70 %, míg nőkben  80 %), kisebb mennyisége hemosziderinként raktározódik.A ferritin és a hemosziderin elsősorban a májban van jelen, de a csontvelőben, a lépben és a vázizomzatban is előfordul. Kis mennyiségű ferritin a vérplazmában is kering.

Amikor a vas valamilyen okból kezd eltűnni a szervezetből, akkor a hosszú időn keresztül a vasraktárakból pótlódik, mielőtt megjelenne a vashiány.

A ferritin mérés önmagában nem elegendő egy állapot megismeréséhez. Ha a vasháztartással kapcsolatban vizsgálódunk, akkor a szérum vas, transzferrin, vaskötő kapacitás, vérkép is szükségesek. Továbbá szükség lehet szolubilis transzferrin receptor és egyéb kiegészítő vizsgálatokra is. 

Mikor érdemes mérni? 

Jelentősége főleg a vasháztartás zavaraiban van. Legyen szó vashiányról vagy vastúltengésről a ferritin értéke a vas és transzferrin, vérkép paramétereivel kiegészülve kellő információt nyújt a szervezet állapotáról. Ugyanakkor fertőzéses állapotok után, az esetlegesen visszamaradt gyulladás miatt, kiegészítő vizsgálatként gyulladáskor, tumormarker vizsgálatoknál is hasznos lehet. 

 

- Az alacsony ferritin szint azt mutatja, hogy a szervezet vasraktára kimerülőben van. Ennek fő oka lehet krónikus vashiány, de a szervezet súlyos fehérjevesztése is, ami előfordul tartósan nem megfelelő táplálkozás esetében.

- Magas ferritin szintek krónikus vastöbblet állapotában, főleg haemochromatosis során mérhető, de mivel akut fázis fehérje is egyben, így gyulladásokban, daganatokban, autoimmun betegségekben is megemelkedhet. 

 

A ferritin normál körülmények között főként a sejteken belül található, és csak kis mennyisége fordul elő a vérplazmában. Amikor olyan szervek károsodnak, amelyek viszonylag sok ferritint tartalmaznak (pl. a máj, a lép és a csontvelő), a ferritin szint megemelkedhet, még akkor is, ha a szervezetben a vas összmennyisége normális. Ezért a ferritin meghatározás eredményét különösen nehéz értékelni azoknál a személyeknél, akiknek májbetegségük, krónikus fertőzésük, daganatos elváltozásuk vagy autoimmun megbetegedésük van, amikor is fenn áll a szervkárosodás lehetősége. 

 

A ferritin nem vas és nem transzferrin

 

A ferritin nem ugyanaz, mint a vas a szervezetben. A ferritin egy fehérje, amely vasat raktároz, és akkor szabadítja fel, amikor a szervezetnek szüksége van rá. A ferritin általában a szervezet sejtjeiben él, és valójában nagyon kevés kering a vérben.

A ferritin legnagyobb koncentrációja jellemzően a máj sejtjeiben (hepatocitákként ismert) és az immunrendszerben (retikuloendoteliális sejtekként ismert) található. 

A ferritin a szervezet sejtjeiben raktározódik, amíg el nem jön az ideje, hogy több vörösvértestet termeljen. A szervezet jelezni fogja a sejteknek, hogy engedjék fel a ferritint. A ferritin ezután egy másik anyaghoz, a transzferrinhez kötődik.

A transzferrin egy fehérje, amely a ferritinnel kombinálva eljuttatja azt oda, ahol új vörösvértestek keletkeznek. Képzelje el a transzferrint a vas számára dedikált taxiként. Bár fontos, hogy egy személy normális vasszinttel rendelkezzen, az is fontos, hogy elegendő raktározott vas legyen. Ha az embernek nincs elég ferritinje, a vasraktárak gyorsan kimerülhetnek.

A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje, mely a vasat azokhoz a sejtekhez szállítja, amelyeknek arra szükségük van, és transzferrin-kötőhellyel rendelkeznek. A transzferrin meghatározás a vas és a ferritin meghatározással együtt jól leírja az egyén vas-státuszát, vagyis, hogy vashiány, vastöbblet vagy normális vasmennyiség van-e jelen a szervezetben. A típusos vashiányban emelkedett transzferrin-, csökkent ferritin- és vas-szintet találunk.

 

Az alacsony ferritinszint okai

A normálisnál alacsonyabb ferritinszint vashiányra utalhat , ami akkor fordulhat elő, ha nem fogyaszt elegendő vasat napi étrendjében.

Egy másik állapot, amely befolyásolja a vasszintet, a vérszegénység amikor nincs elég vörösvérsejtje a vashoz való kötődéshez.

 

Továbbiak: 

  • túlzott menstruáció
  • gyomorbetegségek, amelyek befolyásolják a bélből való felszívódást
  • belső vérzés 

 

Ha tudja, hogy a ferritinszintje alacsony vagy normális, segíthet orvosának jobban meghatározni az okot.

Például egy vérszegény személynek alacsony a vér vasszintje és alacsony a ferritinszintje.

Azonban egy krónikus betegségben szenvedő személynek alacsony a vér vasszintje, de normális vagy magas a ferritinszintje.

 

A magas ferritinszint okai

A túl magas ferritinszint bizonyos állapotokat jelezhet. Ilyen például a hemokromztózis, amikor a szervezet túl sok vasat szív fel.

 

Egyéb betegségek, amelyek magas vasszintet okoznak, a következők:

  • Reumatoid arthritis 
  • Pajzsmirigy túlműködés 
  • 2-es típusú diabétesz 
  • leukémia
  • Hodgkin limfóma
  • vasmérgezés
  • májbetegség, például krónikus hepatitis C
  • nyugtalan lábszindróma

 

A ferritint akut fázis fehérje is. Ez azt jelenti, hogy amikor a szervezetben gyulladás van, a ferritin szintje megemelkedik. Ez az oka annak, hogy a ferritin szintje magas lehet azoknál az embereknél, akik májbetegségben vagy ráktípusban, - például Hodgkin limfómában szenvednek.

A májsejtek ferritint tároltak. Amikor az ember mája károsodik, a sejtekben lévő ferritin elkezd kiszivárogni.

Az emelkedett ferritin szint egyéb okai az elhízás, gyulladás és a napi alkoholfogyasztás. A genetikailag megemelkedett ferritinszint leggyakoribb oka a hemochromatosis.

 

A transzferrin a vérben található fő vaskötő fehérje, amely az egész szervezetben szállítja a vasat. A transzferrin mennyiségét, amely a vas megkötésére és szállítására rendelkezésre áll a teljes vaskötő kapacitás (TIBC), a telítetlen vaskötő kapacitás (UIBC), vagy a transzferrin szaturáció mérése tükrözik.

 

A vas a táplálékból jut be és transzferrin segítségével szállítódik a szervezetben, amelyet a máj termel. A vas 70%-a a csontvelőbe szállítódik és a vörösvérsejtekben levő hemoglobinba épül be. A fennmaradó mennyiség a szövetekben ferritin és hemosziderin formájában tárolódik. A vérben a transzferrin mennyisége a máj működésétől és a tápláltsági állapottól függ. Normál vasellátottság mellett a kötőhelyek harmada telített vassal. Ez azt jelenti, hogy a transzferrin mennyiségének kétharmada részéig képes még vasat kötni; ezt hívják vaskötő kapacitásnak.

 

A transzferrin, a TIBC, UIBC és a transzferrin szaturáció a szervezet vaskötő és -szállító képességét mutatja és tükrözi a vasraktárakat.

 

  • A TIBC azt a teljes vas mennyiséget adja meg, amely a vér fehérjéihez kötődhet. Mivel a transzferrin a fő vaskötő fehérje, a TIBC vizsgálat közvetve a transzferrin mennyiségét jelzi.
  • Az UIBC vizsgálat a transzferrin tartalék vaskötő kapacitását méri, azaz a transzferrin azon hányadát, amely még nem telített vassal. Az UIBC közvetlenül is mérhető, de számítható is: TIBC-vasszint=UIBC
  • A szérum vas szint a vérben található teljes vas mennyiségét méri. Ez szinte teljes mértékben transzferrinhez kötött. A TIBC vagy UIBC számításához szükséges az ismerete.
  • A transzferrin szaturáció (telítettség) egy számított érték, amely a vas, a TIBC vagy az UIBC alapján azt mutatja, hogy vérben a transzferrin hány százalékához kötődik a vas.