Adiponektin segítség lehet az inzulinrezisztencia diagnosztizálásában.

Akik nem kedvelik a 3 pontos terhelést, azoknak ajánljuk az ADIPONEKTIN szint mérését. A szénhidrátháztartás zavarai komoly gondokat okozhatnak, hiszen pl. a kezeletlen cukorbetegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek. Éppen ezért fontos az idejében történő diagnosztizálás. Sajnos van, hogy csak későn derülnek ki a problémák, ami olykor a hiányos kivizsgálásnak köszönhető. 

Az adiponektin (adiponectin), amely egy protein alapú hormon, endokrin hatásai útján az egész test anyagcseréjét szabályozza. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a zsigeri zsírtömeget, a plazma triglicerid-tartalmát, és növeli a védő HDL-koleszterin szintjét.

Az éhomi vércukorszint és éhomi inzulinszint értékéből számítják az adiponektin indexet (ADI). A teszt alkalmas a szénhidrát anyagcserezavar betegségek, IR, PCOS, illetve a cukorbetegség gyanúja esetén is, befolyásolja ugyanis a szervezet válaszát az inzulinra. A vizsgálat éhgyomorra történik. 

IR, PCOS, cukorbetegség

 

A 2-es típusú cukorbetegség általában lassan, évek alatt alakul ki. Veszélye, hogy gyakran nem okoz komoly tüneteket, így a magas vércukorszint alattomosan pusztítja a szervezetet és vezet súlyos szövődményekhez. Ezért sokan csak akkor szembesülnek a diabétesz meglétével, amikor az már visszafordíthatatlan károkat okozott. A cukorbetegség kialakulását megelőzi a prediabetes (IGT, IFG), valamint az inzulinrezisztencia. IR során a hasnyálmirigy béta sejtjei a normálisnál több inzulint termelnek a magasabb vércukorszint ellensúlyozására, ám ha a béta sejtek kimerülnek, akkor már nem képesek elegendő inzulint termelni, s a vércukorszint tartósan magas marad. Ezért kell már az inzulinrezisztenciát is kezelni (életmódterápiával, esetleg gyógyszerrel is kiegészítve), mivel, ha nem csökken az inzulin szintje, akkor a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ráadásul olyan problémákat is generálhat, mint a meddőség, menstruációs zavarok, vetélés, hajhullás, túlsúly.

Az IR gyakran jár együtt PCOS-sel is, melynek során apró ciszták keletkeznek a petefészkekben. Ennek oka, hogy a magas inzulinszint miatt egyéb hormonális zavarok is felléphetnek: többek között az LH/FSH aránya felborul és a tesztoszteron mennyisége megnő. Emiatt az érésnek induló domináns tüszők nem tudnak megrepedni, s a petefészekben apró „ciszták"-ként visszamaradnak.

 

Miért jó az adiponektin mérés?

Az adiponektin egy- a zsírsejtek által -termelt hormon, mely stimulálja a zsírsavak oxidációját, csökkenti a vér szabad zsírsavszintjeit és javítja a máj-, izom- és zsírsejtek inzulinérzékenységét. Gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segít szabályozni a zsigeri zsír mennyiségét és a koleszterinszintet is. Így a szív-és érrendszeri betegségek elkerülésében is szerepet játszik. Vérszintje fordítottan arányos az elhízás – különös tekintettel a zsigeri zsírra – és az inzulinrezisztencia mértékével. Alacsony mennyisége esetén a fenti hatásokat nem képes kifejteni: az anyagcsere felborul, nagyobb mennyiségű zsírszövet keletkezik (zsigeri zsírok is). Alacsony szintje olyan kóros állapotokra és betegségekre hívhatja fel a figyelmet, mint az inzulinrezisztencia, PCOS és a cukorbetegség.

 

Mikor ajánlott az adiponektin mérése?

• Meddőség/vetélés
• Túlsúly
• Pattanásos, zsíros bőr
• Hajhullás
• Családban előfordult cukorbetegség
• Fáradékonyság
• Gyakori cukoréhség
• Gyakori fertőzések

 

Mi az adiponektin?

Az OGTT kellemetlen szövődményei elkerülhetők, ha a vérvizsgálat során az adiponektin mértékét ellenőriztetjük. Az adiponektin egy hormon, amely fokozza az izmok szénhidrátot energiává alakító képességét; segít, hogy a test hasznosíthassa az inzulint az energiaforrásoknak (például a glükóznak) a sejtekhez való eljuttatására.

OGTT helyett adiponektin szint mérés?

A Medicine tudományos folyóiratban kínai kutatók korábban közzétett vizsgálata szerint a résztvevő 100 egészséges és 99 PCOS résztvevő adatait összehasonlítva a policisztás ovárium szindrómában szenvedő nők zsírszövete nem termel elegendőt az adiponektin nevű hormonból. Az adiponektin, az éhomi vércukorszint és éhomi inzulinszint értékéből számított adiponektin index ez alapján alkalmasnak bizonyult az IR és a metabolikus szindróma értékeléséhez. A jó hír, hogy ez nem pusztán egy érdekes kutatási eredmény, hanem már hazánkban is elérhető vizsgálat! 

Az IR - mely sokszor társul PCOS-hez, ill. a 2-es típusú diabétesz megelőző állapotának tekinthető - diagnosztizálásában sokszor vércukor terheléses vizsgálatot javasolnak. A vizsgálat azonban kényelmetlen és kellemetlen. Egyrészt többszöri vérvétellel jár, másrészt a nagymennyiségű oldott állapotban lévő glukóz hatására a komolyabban inzulin rezisztens személyeknél a megemelkedett inzulin következtében beeshet a vércukorszint, amit a páciens sajnos megérezhet. Az adiponektin mérése azonban csupán egyszeri vérvételt igényel, nem kell hozzá glükóz szirup. Jó oldala, hogy nem csak diagnosztikus értékű, de az alkalmazott terápia hatásossága is nyomon követhető vele.

Az adiponektin szint egyszerűen, mellékhatásmentesen, egy vérvételből meghatározható. Amennyiben kiderül, hogy az alacsonyabb, hasznos segítséget nyújt a PCOS, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, sőt, a metabolikus anyagcsere szindróma diagnózisának felállításában, illetve a kezelés hatékonyságában.

Egy a Diabetes Care című lapban megjelent tanulmány szerint a terhességi diabétesz kockázata közel hétszer nagyobb azoknál a túlsúlyos nőknél, akik terhesség előtt levett vérmintájában alacsony adiponektinszinteket mértek.(2013.)

 

A normál adiponektin szint 1.0-1.9 közötti. Nem mindegy, hogy magasabb vagy alacsonyabb a kapott érték: a magasabb szint egy védőfaktor lehet a zsigeri zsírszövet felszaporodásának megakadályozásában, a kövérségi állapot kialakulásában. Gyulladáscsökkentő, zsírégető, anyagcsere-fokozó hatása van. Amennyiben alacsonyabb a vérben az adiponektin szint, könnyebben felborul az anyagcsere-háztartás, könnyebben kialakul az elhízás, mert növekszik a zsigeri zsírszövet, lassul a zsírégetés, és sajnos egyebek mellett a diabétesz kockázata is növekvő tendenciát mutat ilyenkor, könnyebben alakul ki hormon egyensúlytalanság. A nem megfelelő értéknél az esetleges kezelésről, gyógyszeres terápiáról mindenképpen endokrinológus szakorvosával beszéljen!

 

Az adiponektin számos lényeges szerepet játszik a szervezetben. 

 

  • növeli a zsírégetést
  • csökkenti a cukrok tárolását (glükóz)
  • növeli az inzulinérzékenységet
  • elősegíti a véredények egészségét
  • csökkenti a gyulladást (a legtöbb esetben)

Mennyi az adiponektin index (ADI) normál értéke, mikortól jelzi az említett betegségeket?

A „normál” értékeket minden laborban külön is meg kell határozni, az eddig elfogadott adat: 1.0-1.9 egészséges. ADI index jelentősen csökkent a PCOS-ban és a PCOS + metabolikus szindrómában szenvedő egyénekben, összehasonlítva az egészséges kontrollokkal (0,82 ± 0,77 és 0,28 ± 0,26 vs 1,54 ± 0,72;P <0,01;

 

Forrás: (endorkinkozpont)