Mi az a sportgenetika?

A sportgenetikai tesz magában foglalja mindazt, ami választ adhat arra, hogy a kiválasztott sportágban mennyire tudunk jeleskedni, az mennyire megfelelő. Beleértve az izmok működését, a sérülékenységet- beleértve a gyulladásos reakciókat, valamint a sportban elengedhetetlen optimális táplálkozást is, hiszen a teszt tartalmaz közel 900 féle élelmiszert, ami segít a kiegyensúlyozott étrendet hosszútávon megtartani. 
 

A genetikai tényezők nagyban befolyásolják azt, hogy kiből lehet eredményes sportoló erőnléti vagy más sportágban. Hiába szeretne valaki karatéban jeleskedni, ha a génjei alapján ez nem ajánlott, és a sportolás ebben az esetben káros is lehet. 

Bizonyos genetikai variációk szabályozzák a test szerkezetét, és ezért jelentős hatással vannak az izomsejtek erejére és kitartására. Ezeknek a géneknek köszönhetően néhány genetikai típus ideálisan képes gyorsan reagálni és nagy erőket generálni (nagy és vastag sejtek), míg más genetikai típusok gyengébb és lassabb izomsejtekkel rendelkeznek, de mivel javult a vérkeringésük, akkor számukra optimális az állóképesség sport.

Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy egy sportoló ötször annyi esélye van arra, hogy génjeinek megfelelő sportágban kvalifikáljon olimpiai / világkupára, mint bármely más sportágban. A genetikai elemzés tehát lehetővé teszi az erő vagy az állóképességi sport genetikai tehetségének azonosítását, és ennek megfelelően meghatározhatja atlétikai irányultságát.

A csomagra itt lehet időpontot foglalni

Vannak olyan veleszületett állapotok, melyek jelentősen megnövelik a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét. Ilyen például a trombofília, mely genetikailag fokozott trombózis-készséget takar. Az állapotnak több fajtája is ismert, melyek lehetnek súlyosabbak (ezek A homozigóta formák) és enyhébbek is.  Ez utóbbi esetben elég csupán a megfelelő életvitelre odafigyelni (sok folyadék, mozgás, egészséges étkezés), ám súlyosabb esetben akár gyógyszeres kezelésre is szorulhat az illető, máskülönben igen nagy eséllyel lép majd fel trombózis a beteg életében. Ennek nagy veszélye, hogy ha a keletkezett vérrög leszakad, úgy a véráramba kerülve leszakadhat, és olyan létfontosságú szervekhez kerülhet, mint pl. az agy vagy a tüdő.

Egyértelműen ki lehet kijelenteni, miszerint a sportolók nagyobb rizikónak vannak kitéve, hiszen teljesítményük, fizikai fittségük többszöröse a normálisnak. Ha van egy rejtetett genetikai eltérésük, az az alvadás mechanizmusai, szabályozása, visszajelzései (feed-back) alapján gyorsan trombózist és tüdőembóliát okozhat. Gyakran ez áll a sportolók hirtelen halálesete hátterében- mondja a szakember.

Ráadásul a fokozott terhelés, a dehidratáció, hosszú utazások és a sérülések mind megnövelik a trombózis esélyét. Ez főleg akkor nagyon veszélyes, ha az illetőnél valamilyen trombofília is jelen van. Sajnos gyermekkorban a sportolni vágyókat nem szűrik általános jelleggel az állapotra, pedig igen fontos lenne, főleg akkor, ha hivatásszerűen szeretné végezni az adott sportágat.

Egy tizenéves gyermeket meg lehet győzni arról, hogy ne űzzön versenysportot, ha trombofiliás! Ezért kell ezt a szűrést fiatal korban, minél tágabban elvégezni, majd súlyos trombofília esetén érdemes eltanácsolni a pácienst a versenysporttól, hiszen az számára akár életveszélyes is lehet.  

Hogy kinél van jelen genetikailag fokozott trombózishajlam, arról egy egyszerű vérvétellel lehet megbizonyosodni. Erre főleg akkor van szükség, ha a sportolni vágyó családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia. Amennyiben beigazolódik valamilyen genetikai mutáció, úgy szakemberhez kell fordulni, aki az eredményeket és az illető teljes anamnézisért figyelembe véve fontos tanácsokkal szolgálhat a sportolást illetően.

Rengeteg kiemelkedő, olykor meglepő sporteredménnyel találkozunk, ha figyelemmel követjük a világversenyeket. Minden teljesítmény mögött kemény munka áll, de vajon elég-e, ha csak keményen és elszántan eddzünk nap, mint nap vagy kikerülhetetlenül is közrejátszik a genetika is a kiemelkedő teljesítményben?

Ma már több oldalról is bizonyított, hogy a genetikának fontos szerepe van az elért eredményekben. Minden ember más és más adottságokkal születik, más kulturális környezetből származik és teljesen más géneket hordoz évszázadok óta magában. Ezeknek a géneknek nagy szerepük van abban, hogy milyen sportágban milyen eredményeket érhetünk el. Afrika például leginkább a futói eredményeiről híres, ami az évszázadok óta tartó életmódjuk, környezeti hatások következtében speciálisan módosult génállományuknak köszönhető, hiszen az életükben a rengeteg mozgás, közlekedésként a futás jellemző.

Felmerül bennünk, hogy genetikailag milyen tényezők lehetnek fontosak, amik ennyire jelentősen befolyásolják a sportteljesítményeket. Ha a legáltalánosabb fizikai adottságokat vesszük figyelembe, az erő, a gyorsaság, a hajlékonyság, a magasság, a csontsűrűség mindenkinél genetikailag adott és bizonyos adottságokat fejleszteni is lehet. A gyorsaság, az erő az izomrost összetételtől függ leginkább. Ezen változtatni nem tudunk, csak fejleszteni az adott izmokat. Az izmaink lassú és gyors rostokból tevődnek össze, melyek aránya személyenként változik és ez alapján sprinterek leszünk vagy maratoni távokat fogunk lefutni.

A főként lassú izomrostokkal rendelkezőknek a hosszan tartó munka megy könnyebben és eredményesebben. Egy úszó, aki több kilométert úszik le egyszerre, egy hosszútávfutó, egy országúti kerékpáros 50 – 100 kilométereket tesz meg megszakítás, megállás nélkül, bennük genetikailag több a lassú izomrost, ami kitartó mozgást, folyamatos teherbírást tesz lehetővé.

A gyors izomrostok pedig a rövid, hirtelen, kirobbanó mozdulatokat igénylő sportokban teszik sikeressé az egyént. A sprinterek, a gyorskorcsolyázók, a súlylökők jellemzően ilyen izomzattal rendelkeznek, ami nélkül nem lennének ennyire sikeresek. De a vívóknak, a csapatsportokban pedig a röplabdázóknak, kézilabdásoknak is a hirtelen, gyors mozdulatok a jelentősek és eredményre vezetőek. És ez csak az izomösszetétel alapján felállított különbség.

De a magasság is ugyanúgy meghatározó bizonyos sportokban, a kosárlabdában kifejezetten a magas, 2 méter feletti sportolók lesznek sikeresek, kisebb erőfeszítéssel is könnyebben tudnak zsákolni. De hízékonyságunk, testalkatunk. csontsűrűségünk is nagyban szelektálhatja a hozzánk illő sportokat.

A balett és torna is olyan sportág, ahol a siker szorosan összefügg az előbb említett adottságokkal. Egy hajlékony, könnyű csontszerkezettel rendelkező lány valószínűleg sikeresebb lesz ezen a területen és könnyebben fogja venni az akadályokat, mint zömökebb, nehézkesebb mozgású társa, hiszen itt fontos könnyedség, az ízületek lazasága, a vékony testalkat. De fordítva is igaz, hogy egy nehezebb, zömök testalkatú személy a cselgáncsban sokkal több eredményt érhet el, mert sokkal nagyobb izomtömeggel rendelkezik és a csontozata is sokkal nehezebb.

A sportágválasztás alapos megfontolást igényel

A gyerekeknél is fontos szem előtt tartani a genetikai adottságokat és a család sportmúltját, amikor sportágat választunk nekik. A mai tudomány állása szerint már gyerekkorban van lehetőség arra, hogy néhány perces vizsgálattal feltérképezzük gyermekünk genetikai térképét, hogy mennyire magasra fog nőni, mennyire lesz hízékony, mennyire terhelhető és az optimális testtömegét is.

Ezen adatok fényében lehet olyan sportot választani, amely alkatilag ideális a gyerek számára és vélhetően sikereket is fog elérni ebben a sportágban. Amennyiben a gyermek a megfelelő sportot űzi és ebben sikeres is, az kihat élete más területére is. A tanulás is sokkal jobban fog menni, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz lelkileg és valószínűleg a barátokat is hasonló körből fog választani. Mindezeknek több hatása is van felnőttkorát tekintve. Életformává, a mindennapi élet részévé válik a sport, fejleszt fizikailag és lelkileg is, így egy sokkal egészségesebb, nagyobb állóképességgel és teherbírással rendelkező generáció fog felnőni.

A siekres eredménynek több összetevője is van

De vajon elég-e a kiemelkedő teljesítményhez, ha jó genetikával rendelkezünk és ennek alapján választunk sportágat? Nem valószínű. Egy világcsúcsnak sok tényezője van, ezek a genetika, egy jó edző, aki ki tudja hozni a maximumot a versenyzőből, egy elszánt versenyző, aki mindent maximálisan belead a felkészülésbe és a versenyekbe, valamint egy biztonságos, támogató háttér, a család, akik minden körülmények között bíztatják és segítik a versenyzőt. Ezen dolgok összességének köszönhetőek az érmek és a rekordok.

 

A sejteknek bizonyos mennyiségű oxigénre van szükségük, amelyet a test a levegőből kap a kinetikus energia átalakításához. A testnek több energiára van szüksége, ezért több oxigénre van szüksége edzés közben, ezért edzés közben felgyorsul a légzés. Ha a sejtekben nincs elegendő mennyiségű oxigén, az energia átalakulása lelassul, és a teljesítmény csökken. Az a képesség, hogy az oxigént a tüdőn keresztül felszívja és a megfelelő izmokba szállítja, VO2max-nak nevezi. Ezt a számot jó kitartó edzéssel növelhetjük. Vannak azonban olyan genetikai variációk, amelyek jelentősen növelik a VO2max szintet, és ezért edzés nélkül jobb kiindulási pontot teremtenek.

Ezen felül a sportolók jelentősen több szabad gyököt termelnek, amelyek károsíthatják a szövetet. Mivel ezek a molekulák annyira negatívan befolyásolják az egészségét és az atlétikai teljesítményét, a testben vannak bizonyos gének, amelyek felismerik és semlegesítik ezeket a molekulákat. Sajnos sok embernek vannak genetikai variációi ezekben a génekben, amelyek megzavarják a funkciót és a védelmet, és ezért növelik az úgynevezett oxidatív stresszt. Bizonyos mikrotápanyagok, az úgynevezett antioxidánsok azonban ellensúlyozhatják a hiányzó védelmet, ha a megfelelő adagban vannak. Ezért lehetséges a megfelelő gének tesztelése és a genetikai gyengeségek kompenzálása a megfelelő mikrotápanyagok adagjával, az eredménytől függetlenül.

Még az immunrendszer agresszivitását bizonyos gének is ellenőrzik, ami nagyobb sérülési kockázatot eredményezhet. Ez az elemzés leírja a gyulladásos reakciókat és elemzi a sérülés egyéni genetikai kockázatát.

A 2000-ben kiadott amerikai sporttáplálkozási irányelvek számos kérdést érintenek, amelyek között az energia bevitel, a testtömeg és testösszetétel, a szénhidrát-, fehérje és zsírfogyasztás, a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, a folyadékpótlás témák szerepelnek. Legyen szó élsportról vagy aktív szabadidősportról, a táplálkozás és folyadékpótlás meglehetősen fontos szerepet tölt be nem csupán a sportteljesítmény, hanem a megfelelő regeneráció és a kedvező testösszetétel kialakításának szempontjából is.

Mit vizsgálunk? 

  • izomstruktúra és tehetség (az ön izmai struktúráját és elemzi az ön genetikai tehetségét az erő- és állóképességsport iránt.)
  • oxigénfelvétel / VO2MAX ( Az ön genetikai képessége, az oxigén tüdő általi felvételére és a megfelelő izmokba való szállítására.)
  • oxidatív stressz ( A sportolók jóval több szabadgyököt termelnek, amelyek károsítják a szövetet. Ezek lebontását is elemzi ill. az antioxidánsok megfelelő adagolását.)
  • gyulladásreakciók és sérülések ( Bizonyos gének szabályozzák az immunrendszer agresszivitását és vezethetnek fokozott sérülésveszélyhez. Külön fejezet foglalkozik az ön gyulladásreakciójával és elemzi a sérülésveszélyt.
  • pihenőfázis ( információval szolgál önnek az edzések közötti pihenőfázisokról. )
  • optimális kalóriaeloszlás ( A kalóriák a sejtjeink és sportteljesítményünk üzemanyagaként szolgálnak. Csak az optimális elosztással érhető el csúcsteljesítmény.)
  • statégiai terv (tartalmazza az ön stratégiai tervét egész sportkarrierjéhez.)
  • táplálékanyag lista közel 900 élelmiszert tartalmaz, amely figyelembe veszik az Ön génjeit és segítenek Önnek az ideális étkezést megtervezni.)

 

Alkalmazási terület

  • Több mint 20 releváns genetikai variáció elemzése
  • Az atlétikai sportágak genetikai tehetségének meghatározása
  • A versenysport teljesítményének javítása
  • Az állóképességi sport genetikai tehetségének meghatározása
  • Maximális oxigénfelvétel (VO2max)
  • Genetikailag testreszabott táplálkozási program, a jobb teljesítmény érdekében
  • Jobb védelem a szabad gyökök ellen
  • A gyulladás és a sérülés megelőzése

 

Bizonyos genetikai variációk szabályozzák a szervezet szerkezetét, és ezért jelentős hatást gyakorolnak az izomsejtek erejére és kitartására. Ezeknek a géneknek köszönhetően egyes genetikai típusok ideálisak arra, hogy gyorsan és nagy erőt generáljanak (nagy és vastag sejtek), míg más genetikai típusoknál gyengébb és lassabb izomsejtek vannak, de mivel jobb vérkeringésük van, optimálisan alkalmasak állóképességet igénylő sporthoz.

A tudományos tanulmányok azt mutatták, hogy egy sportolónak 5x nagyobb esélye van az olimpiai / világbajnokságra a génjeihez alkalmas sportban, mint bármely más sportágban. A genetikai elemzés tehát lehetővé teszi a genetikai tehetség azonosítását az erő vagy az állóképességgel kapcsolatos sportágak számára, és ennek megfelelően határozhatja meg sportos orientációját.

A gének azonban még jobban befolyásolják teljesítményét:

A sejteknek bizonyos mennyiségű oxigénre van szükségük, amit a test a levegőből a kinetikus energia átalakításához kap. A testnek több energia kell, ezáltal több oxigénre van szüksége edzés közben, ezért a testmozgás során a légzés gyorsul. Ha nincs elég oxigén a sejtekben, az energiaátalakítás lelassul és a teljesítmény csökken. Az oxigént a tüdőn keresztül felszívó képessége és a megfelelő izmokba történő szállítását VO2max-nak nevezzük. Ez a szám növelhető a jó állóképességet nyújtú edzéssel. Vannak azonban bizonyos genetikai variációk, amelyek jelentősen megnövelik a VO2max szintet, és ennélfogva jobb kiindulási pontot képeznek edzés nélkül.

Emellett a sportolók jelentősen több szabadgyököt termelnek, amely károsíthatja a szövetet. Mivel ezek a molekulák negatívan befolyásolják az ön egészségét és atlétikai teljesítményét, a szervezetben vannak olyan gének, amelyek képesek felismerni és semlegesíteni ezeket a molekulákat. Sajnos sokan genetikailag eltérnek ezekben a génekben, amelyek zavarják a funkciót és a védelmet, és emiatt növelik az úgynevezett oxidatív stresszt. Bizonyos mikrotápanyagok azonban az úgynevezett antioxidánsok kompenzálhatják a hiányzó védelmet, ha a megfelelő adagban vannak. Ezért lehetséges, hogy teszteljük a megfelelő géneket és kompenzáljuk a genetikai gyengeséget a megfelelő mikrotápanyagok dózisával, függetlenül az eredménytől.

Az immunrendszer agresszivitását bizonyos gének szabályozzák, ami nagyobb sérülési kockázathoz vezethet. Ez az elemzés a gyulladásra való hajlamot mutatja be és elemzi az egyéni genetikai kockázatát.

A genetikai elemzés értékes információt szolgáltat arról, hogy a szervezet milyen tápanyagokat igényel az optimális egészség és sportteljesítmény érdekében. A genetikai sport táplálkozási program segíti önt a genetikai erősségeinek és gyengeségeinek kihasználásában, a még jobb teljesítmény elérése érdekében.

 

Forrás (webbeteg, genteszt)