Cink és a férfiak

A cink egy olyan nélkülözhetetlen nyomelem, amelyre nagy szükségük van a férfiaknak, hiszen sok mindenben a segítségükre lehet. A cinket nem lehet természetes módon szintetizálni a szervezetben. Tudnunk kell, hogy ennek a nyomelemnek nagyon sok funkciója és feladata van az emberi testben.

Különösen fontos lehet a férfiak számára, mivel a cink hiánya az alacsonyabb tesztoszteronszinttel áll összefüggésben. Ez az erő, az izomtömeg és az általános jólét létfontosságú hormonja. Mivel a szervezet nem termel cinket, ezért azt vagy étrendből, vagy más külső forrásból kell biztosítanunk. A cinket számos egészségügyi előnnyel hozzák összefüggésbe.

Milyen funkciókat lát el ez a nyomelem? Kiemelkedő szerepe van a génexpresszióban, a sejtek osztódásában és növekedésében, de az immunrendszernek is nagy segítségére van, és erre a nyomelemre a sebgyógyulás során is bátran számíthatunk.

Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor egy sor tünettel kell szembenéznünk. Például bőrelváltozásokkal, étvágytalansággal, agyi köddel, nem megfelelő sebgyógyulással, illetve immunrendszeri gyengeséggel.
 

A férfiakra is kihat ha nincs elegendő cink a szervezetükben, ugyanis ilyenkor csökken a tesztoszteronszintjük és ebben az esetben alacsony libidót, csökkent szexuális vágyat is megtapasztalhatnak. A tesztoszteronszint egyébként is csökken a korral, viszont, ha valaki még cinkhiányban is szenved, akkor ennek a hormonnak a szintje még tovább apad. A cink mint étrend-kiegészítő azonban elősegíti, hogy a szintje ismét elérje a normál szintet.

A szervezetben jelenlevő tesztoszteronszint meghatározza a szexuális vágyat. A cink aktívan részt vesz a termelésében, így nagyon nem mindegy, hogy mennyi is van belőle a szervezetben. Ha úgy véli, hogy libidóproblémái vannak, akkor egy kevés cinkiegészítés segíthet.

A cink pótlása nemcsak a libidót fokozza, de a szexuális teljesítményre is pozitív hatást gyakorol. Ha alacsony a tesztoszteron és a cink szintje, az hatással van a merevedésre. A cink és tesztoszteron megfelelő szintje a normális fogamzást és a termékenységet is elősegíti.

Sok táplálék is tartalmazza ezt a nyomelemet, így nem feltétlenül szükséges kiegészítőt fogyasztani. Milyen táplálékok tartalmazzák? Például a hüvelyesek, a gomba, a spenót, a spárga, a magvak, a diófélék és a quinoa. Sok cink található még a csicseriborsóban és a lencsében, de a babban, a tökmagban, a kesudióban, illetve a kendermagban is bőven megtalálható.

A cink előnye férfiaknak

Segít megelőzni a tesztoszteronszint csökkenését

A cink szerepet játszik a tesztoszteronszint szabályozásában. Kimutatták, hogy a cink 20 hetes korlátozása az étrendben negatív hatással lehet a tesztoszteronszintre.1 Míg a kutatások eredményei arra utalnak, hogy a cink a tesztoszteronszintet az egészséges tesztoszteronszintű férfiaknál minimális mértékben képes növelni, addig alátámasztották, hogy a cink kiegészítők fogyasztása növeli a szintet a kismértékben csökkent tesztoszteronszintű idősebb férfiaknál.

Segíthet az alvás javításában

A kognitív rendszerben betöltött szerepe miatt elősegítheti az elalvást és javíthatja az alvás minőségét. Egy intenzív osztályon dolgozó ápolónőkön végzett vizsgálatban azok, akik kiegészítették cinkkel az étrendjüket, jobb alvásminőségről számoltak be, mint azok, akik nem. A rossz alvás a tesztoszteronszint csökkenésével is összefüggésbe hozható. Egy 8 órás és 5 órás alvást összehasonlító tanulmányban azoknál, akik 5 órát aludtak egy éjszaka, 10-15%-os tesztoszteronszint-csökkenésről számoltak be. Az alvás cink kiegészítőkkel történő javítása segíthet megelőzni a tesztoszteronszint alváshiány miatti csökkenését.

Segít a bélrendszer egészségének megőrzésében

A cink hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, mivel segít megőrizni a bélnyálkahártya épségét. A bélnyálkahártyát „szoros csomópontok” kötik össze, és ezek előállításában és szabályozásában a cink kulcsszerepet játszik. Fogyasztás csökkentheti a „szivárgó bél” kialakulásának valószínűségét, amelyet a bélnyálkahártya károsodásának leírására használnak.

Segíthet megőrizni az immunitást

A cink segít fenntartani az immunrendszer működését azáltal, hogy hozzájárul a vírusok és a baktériumok terjedése ellen küzdő immunsejtek termelődéséhez. Bár az eredmények jelenleg vegyesek és nem meggyőzőek, a legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a cinkpasztillák segíthetnek csökkenteni a közönséges megfázás lefolyásának időtartamát.

 

Forrás ( gyógyszernélkül)