Krónikus gyulladás

A szervezetben kialakuló, krónikus gyulladás mára már népbetegséggé vált. Sajnos legtöbbször nem könnyű felismerni, mert hosszú évekig tart, mire komolyabb tüneteket okoz. Mégis, nem szabad félvállról venni, különösen nem annak tükrében, hogy rengeteg súlyos betegség kialakulásához járulhat hozzá, amelyek akár végzetesek is lehetnek! De milyen problémák köthetőek a gyulladáshoz, és hogyan lehet megelőzni a bajt?

 

Csomagajánlat a krónikus gyulladásra

A krónikus gyulladás számos más betegséggel hozható összefüggésbe. Nemcsak bélbetegségek egész sorát és fájdalmas ízületi gyulladásokat hoznak létre, hanem számtalan olyan betegséget, ahol nem gondolnánk a gyulladásra, mint fő okra. Ilyenek a rák, szívbetegségek, az érelmeszesedés, cukorbaj, lupus, autoimmun betegségek egész sora, a depresszió, a szorongás és még sok minden más.

Krónikus gyulladást okozhatnak a különféle allergének, méreganyagok, sugárzások, fertő­zéses eredetű és egyéb betegségek (kezeletlen fogínyvérzés, gyomorfekély, reuma stb.), továbbá az érfalak dohányzás, hipertónia vagy magas koleszterinszint okozta, mikroszko­pikus sérülései. A zsigeri szervek elzsírosodása (hasra hízás) ugyancsak gyulladáskeltő vegyületeket juttat a vérbe. A stressz, az állandó idegeskedés, a testmozgás hiánya, az ülőmunka, valamint az egészségtelen (zsíros, cukros) étrend szintén komoly szerepet játszhat a krónikus gyulladás kialakulásában.

 

Miért veszélyes?

Felgyorsítja az erekben a plakk-képződést, majd instabillá teszi a lerakódott plakkot, amelynek leváló darabjai eltömhetik az eret. A krónikus gyulladás ezenkívül inzulinrezisztenciát és seregnyi idült, súlyos betegséget okozhat (cukorbetegség Alzheimer-kór, tüdőbaj, rák stb.). Csontritkulás okaként is említik.

Az egyik leglátványosabb talán az immunrendszer legyengülése. Ha az immunrendszer úgy tapasztalja, hogy a szervetünkbe idegen, oda nem illő anyag került, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy legyűrje. Ilyenkor gyulladáskeltő anyagok termelése kezdődik meg, amely bár segíthet a gyulladás ellen, valójában rendkívül kimeríti szervezetünk védekezőképességét. Amivel az a probléma, hogy nem marad kapacitása más kórokozókkal is felvenni a harcot, így sokkal védtelenebbé válunk a betegségekkel szemben. 

A gyulladás bélrendszerünket is érintheti, és olyan komoly betegségeket okozhat, mint az irritábilis bél szindróma, vastagbélgyulladás, Crohn-betegség vagy akár daganatos megbetegedések. 

A gyulladás sajnos az egész testünkre hatással van, így olyan létfontosságú szerveink működésében is zavart okozhat, mint a szív. Az extra terhelés miatt könnyebben alakulhat ki szívroham, szívinfarktus!

Ezek még mindig a jéghegy csúcsai. Sajnos még ennél is több problémát válthat ki, ha hosszú időn keresztül engedjük rombolni a gyulladást! 

 

Mikor kell krónikus gyulladásra gondolni? 

 

A krónikus gyulladás számos tünettel jár, ugyanakkor ezek gyakran más betegségek felé terelhetik a gyanút, vagy annyira nem kényelmetlenek, ami miatt bármilyen problémára gyanakodnánk. Sajnos gyakran előfordul, hogy már csak akkor diagnosztizálják, amikor súlyos tünetek lépnek fel. 

Figyelmeztető jel lehet, ha az utóbbi időben emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk. Lehet ez gyomorfájdalom, görcsök, hasmenés, székrekedés, vagy puffadás is. 

Hangulatunkra is rányomhatja az a bélyeget, ha valamilyen gyulladással küzdünk. A betegek gyakran tapasztalnak szorongást, depressziós, hangulatingadozást, de akár koncentrációs nehézségeket, fáradékonyságot, vagy indokolatlan ingerlékenységet, feszültséget is. 

Vannak, akik olyan meglepő tünetekről számolnak be, mint a megnövekedett étvágy, problémás bőr, vagy hajhullás, de akár az elhízáshoz, cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat. 

Sajnos ezeket nem szabad félvállról venni, hiszen a gyulladás a legritkább esetben múlik el magától. Ráadásul minél tovább marad kezelés nélkül, annál súlyosabb gondokhoz vezethet! 

 

A gyógyszerek mellett azonban más is segíthet! 

 

  • A gyulladások leküzdéséhez fontos lépés étrendünk átalakítása. Fogyasszuk sok zöldséget (különösen a zöld leveleseket), gyümölcsöt, fokhagymát és omega3-ban gazdag ételeket, mivel ezek természetes gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Emellett kerüljük a finomított szénhidrátban, cukorban vagy telített zsírsavakban gazdag élelmiszereket, ezek ugyanis csak még jobban hozzájárulnak a gyulladáskeltő anyagok termelődéséhez. 
  • Dietetikusok szerint a sport még mindig az egyik legjobb gyulladáscsökkentő. Hát ideje belevágni! Napi 30 perc aktív mozgás is már érzékelhetően javítja az egészségünket. 
  • Kezdj el nagyobb figyelmet fordítani bélflórádra! Ha a bélflóra baktériumai felborulnak, akkor nagyobb eséllyel alakulnak ki gyulladások. Étrendkiegészítőkkel illetve a megfelelő táplálkozással sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a problémákat! 

Már sok szó esett arról, hogy mennyire fontos, hogy lépéseket tegyünk a krónikus gyulladással szemben. A krónikus gyulladásból ugyanis előbb-utóbb különféle krónikus betegségek alakulhatnak ki, például szívbetegségek vagy cukorbetegség.

 

A gyulladást egyes ételek is generálhatják

A gyulladást egyes ételek is okozhatják, akár a feldolgozott növényi olajok és a cukor is. Ilyenkor gyulladáscsökkentő ételeket szükséges fogyasztani, sok zöldséget, de az omega-3 zsírsavak is sokat segíthetnek a probléma orvoslásában.

Fertőzések és sérülések mint gyulladást generálók

A szervezetben kialakuló gyulladásért felelőssé tehetők egyes fertőzések vagy sérülések is. Amennyiben a szervezetben akut gyulladás van, úgy az immunrendszer sejtjei a gyulladás megszüntetésével foglalkoznak és nem a fertőzéssel. Ezért is nagy probléma, ha valakinek hosszabb ideje fennálló gyulladás van a szervezetében, hiszen így a legyengült immunrendszert többféle betegség is fenyegetheti.

A bélrendszer, a bélflóra egyensúlytalansága

A bélflóra tartalmaz úgynevezett jó és rossz baktériumokat. Ezeknek a baktériumoknak egyensúlyban kell lenniük ahhoz, hogy a bélrendszer egészséges maradjon, és hogy az emésztés zavartalanul működjön. Amennyiben a rossz bélbaktériumok lesznek túlsúlyban, úgy bélgyulladás is kialakulhat.

A stressz mindennek a megrontója

Még a stressz is képes gyulladást generálni a szervezetben. Stressz hatására megemelkedik a szervezetben a kortizol, azaz a stresszhormon szintje, ami először csak akut gyulladást generál. Ebből később krónikus gyulladás alakulhat ki.

Autoimmun betegség

Autoimmun betegség során az immunrendszer a saját sejtjeit és szöveteit támadja meg, így generál gyulladást a szervezetben. A tartósan fennálló gyulladás pedig autoimmun betegséget okoz.

A mérgező anyagok

Életünk során nagyon sok és sokféle méreganyag kerül az emberi szervezetbe. Ezek a toxikus anyagok általában zsírban oldódnak, így szintén elraktározódnak a zsírsejtekben, majd elősegítik a gyulladás kialakulását. Éppen ezért nagyon lényeges ezektől a méreganyagoktól valamilyen úton-módon megszabadulni.

A szervezetben kialakuló gyulladás krónikus betegségeket okozhat

Milyen krónikus betegségeket okozhat a szervezetben kialakuló gyulladás? Például gyulladásos bélbetegségeket, szívbetegséget, de még a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető.

 

Forrás: (Protexin, életerő)