Személyre szabott gyógyszeres kezelés

A gyógyszerek használata kedvező hatásaik mellett kellemetlen, sőt, akár veszélyes mellékhatások kialakulásával is járhat. Élete során szinte mindenki szed gyógyszereket, egyszerre akár többet is, mely a legtöbb esetben semmilyen problémát nem okoz. Azonban, minden gyógyszernek vannak kockázatai, mely néhány emberben mellékhatások kialakulásához vezet.

Ugyanarra a gyógyszeres kezelésre a különböző emberek különbözőképpen reagálnak, vagy különböző mellékhatások jelentkeznek náluk. A gyógyszerhatás kialakulását meghatározhatják öröklött tényezők (génvariánsok). Mindenkinek az egyedi genetikai állománya határozza meg, hogy például egy gyógyszer valakinél kevésbé hatékony vagy biztonságos másokhoz képest ugyanazon dózis alkalmazásánál.

 

Létezik egy genetikai teszt, mely során

  • több mint 70 genetika variáció elemzése történik meg. 
  • több mint 2000 (!!!) gyógyszer kiértékelése az egyéni genetikai profil alapján
  • az egyes gyógyszerek hatásának, lebomlásának es adagolási javaslatainak kiértékelése történik meg
  • mellékhatások elkerülése 
  • a kezelés sikerének növelése 

 

Hogyan hatnak a gyógyszerek a szervezetünkben?

 

Minden ember másképpen reagál a gyógyszerekre. Míg egyesek jelentős hasznot húznak a gyógyszeres kezelésekből, addig másoknál kellemetlen mellékhatások, súlyos komplikációk vagy akár halálos következmények is jelentkezhetnek. Becslések szerint a kórházi betegek hét százaléka szenved el súlyos mellékhatásokat és kb. 0,4 százaléka bele is hal ezekbe. A gyógyszer mellékhatás így a nyugati világ ötödik leggyakoribb halálok a és az esetek nagy része örökletes génhibákra vezethető vissza.

 

Amikor szájon át vagy injekció által kerül gyógyszer a szervezetünkbe, először a véráramba kerül, ahol a legtöbb gyógyszer kifejti hatását. Ezt követően a testünkben lévő enzimek felismerik és előkészítik a véráramból való lebontásra, miközben a legtöbb gyógyszer elveszíti hatását. A hatástalanított gyógyszert aztán a vesék kiszűrik a vérből és végül a vizelettel távozik.

 

Mivel már ismerjük a gyógyszeres metabolizálódik genetika állapotát, meg tudjuk állapítani, hogy az eszköz milyen módon csökkenti a különböző gyógyszerek lebomlását és aktiválódását. Ezen információk alapján önállóan értékeljük az ön gyógyszereit és hatóanyagait három kategóriában (hatás, bontás, adag). Ez az információ segít orvosának meghatározni a megfelelő szelekciót és a gyógyszer adagolását.

 

A legtöbb gyógyszer a testünkben lebomlik (metabolizálódik), s ezt a folyamatot enzimek katalizálják. Lehet, hogy egy aktív gyógyszer inaktiválódik a metabolizmus során. De vannak gyógyszerek, amelyek pont az metabolizáció során aktiválódnak. A gyógyszeres kezelés hatásának a feltétele, hogy a gyógyszer aktív formája az adott helyen jelen legyen, amíg kifejti hatását. Bizonyos emberek olyan enzimekkel rendelkeznek, amelyek a gyógyszereket túl gyorsan metabolizálják. Mások enzimei azonban épp túl lassan vagy egyáltalán nem képesek lebontani őket, ami azt eredményezi, hogy a gyógyszer egyáltalán nem fejti ki kívánt hatását vagy túl sokáig marad a szervezetben, ami mellékhatások kialakulásához vezet.

 

A gyógyszer hatása emellett függ a gyógyszer célmolekulájának, például egy fehérjének a felépítésétől is. Emellett az immunreakciókban résztvevő fehérjék eltérései miatt bizonyos személyekben kialakulhatnak immunológiai mellékhatások, pl. allergia (hiperszenzitivitási reakció) a gyógyszer hatására.

 

A farmakogenetika a genetikai változékonyságot vizsgálja, ami meghatározza az gyógyszerekre adott egyedi reakciókat. A specifikus gyógyszertargetek, gyógyszermetabolizáló enzimek vagy a gyógyszerekkel összefüggő immunrekacióban résztvevő molekulák genetikai vizsgálata segíti a kezelőorvost a dózis megválasztásában vagy az esetleges gyógyszerváltásban. A kezelő orvos gyógyszerválasztását szintén befolyásolják a beteg által szedett egyéb gyógyszerek, melyek kölcsönhatásba léphetnek egymással.

 

A farmakogenetika és farmakogenomika kifejezést sokszor szinonimaként használják. Bár vannak árnyalatnyi jelentésbeli különbségek még sincsenek pontos definíciók meghatározva. Általánosságban: a farmakogenomika sok olyan gént együttesen tanulmányoz, amely meghatározza a gyógyszerhatást. A farmakogenetika olyan örökölt különbségeket (egyes géneket) vizsgál, amelyek befolyásolják egy adott gyógyszer metabolizmusát és a gyógyszerhatást. Jelen részben egységesen a farmakogenetika kifejezést használjuk.

 

Röviden a mellékhatásokról…

Mellékhatásnak azt nevezzük, ha valamilyen nemkívánatos panasz vagy tünet jelentkezik a gyógyszer használata alatt, amit feltételezhetően a gyógyszer okoz.

A mellékhatások kialakulása egyaránt függ a beteg állapotától és a gyógyszer jellemzőitől. A mellékhatások egy része azonnal kialakul, míg máskor hosszú idő is eltelik a gyógyszer használatának megkezdését követően a nemkívánatos tünetek megjelenéséig. A legtöbb esetben a mellékhatások enyhék és néhány napon belül rendeződnek, ahogy a szervezete megszokja a gyógyszert. Néhány embernél azonban súlyos mellékhatások is kialakulhatnak, melyek a gyógyszer adagolásának megszakítását, és akár sürgős orvosi beavatkozást is igényelhetnek. Ugyanakkor, a gyógyszer kockázatait mindig a kezelésből származó előnyökkel összevetve kell vizsgálni, ezért néhány esetben a mellékhatások ellenére is indokolt lehet a kezelést folytatni. A kezelés folytatására vonatkozó döntést mindig orvosával vagy a gyógyszerésszel együtt kell meghoznia.

 

Honnan tudom, milyen mellékhatást okozhat a gyógyszerem?

A gyógyszer mellé csomagolt betegtájékoztató részletes útmutatót tartalmaz a gyógyszerről és annak használatáról. Ebben található a lehetséges mellékhatások felsorolása is. Továbbá, részletes útmutatót talál arra vonatkozóan, hogyan kerülhetők el egyes mellékhatások és mi a teendő a mellékhatások jelentkezésekor, ezért fontos, hogy ezt a tájékoztatást megismerje.

Ha új információ válik ismertté egy gyógyszerrel vagy annak használatával kapcsolatban (pl. a mellékhatás-bejelentések következtében), szükség lehet a tájékoztató frissítésére. Ezért, ha hosszú időn keresztül használ egy gyógyszert, érdemes a tájékoztatót időről-időre újra elolvasnia.

Ha bármilyen további kérdése merül fel a mellékhatásokkal kapcsolatban, kezelőorvosa vagy a gyógyszerész tud felvilágosítást adni.

 

Hogyan csökkenthetem a mellékhatások előfordulásának kockázatát?

Minden esetben kövesse a kezelőorvosa illetve a gyógyszerész utasításait, valamint figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót, és tartsa be a benne leírtakat (pl. a gyógyszerbevétel és az étkezés időpontja, szabad-e szétrágni a készítményt, mit lehet, és mit nem lehet együtt bevenni vele). Fontos, hogy mondja el kezelőorvosának illetve a gyógyszerésznek, ha szed bármilyen más gyógyszert (figyelembe véve a gyógynövény-tartalmú és a recept nélkül kapható készítményeket is!), mert bizonyos gyógyszerek megváltoztathatják egymás hatását, ami mellékhatások kialakulásával járhat. Ha nem biztos benne, hogyan használja a gyógyszert, forduljon a gyógyszerészhez.

A közösség szintjén, a feltételezett mellékhatások bejelentésével járulhat hozzá ahhoz, hogy az addig nem ismert mellékhatások minél hamarabb felszínre kerüljenek, és a megelőzésükre, kezelésükre vonatkozó útmutató minél előbb a betegtájékoztató és az orvosi gyakorlat részévé váljon (lásd később).

 

Mi a teendő, ha mellékhatást tapasztalok? 

Először mindig olvassa el a betegtájékoztatót még egyszer, amelyben sok esetben útmutatást talál a teendőkről.

Súlyos vagy nem múló tünetek esetén javasoljuk, hogy keresse fel a kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt, mivel ők tudnak tanácsot adni, hogy folytathatja-e a gyógyszerszedést vagy más gyógyszerre kell áttérnie.

Ha mellékhatást tapasztal, vagy bármilyen feltételezett mellékhatás a tudomására jut (pl. gyermeke, hozzátartozója vagy ismerőse tapasztalja), kérjük, jelentse be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI-nek), de kérheti kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségét is a mellékhatás bejelentésében. A feltételezett mellékhatás bejelentésekor elegendő a gyanú, nem kell biztosnak lennie abban, hogy a tünetet valóban az Ön által szedett gyógyszer okozza.