Egészséges pajzsmirigy

Napjainkban nagyon sokan és egyre többen küzdenek pajzsmirigy betegséggel. Ez azért elgondolkodtató és szinte kétségbeejtő, mert a pajzsmirigy egészségi állapota sok mindent meghatároz. Ez a szervünk hatással van ugyanis az energiaszintünkre, a testsúlyunkra, a koncentrációra, azaz az általános egészségi állapot számos aspektusát befolyásolja.

Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.
 

Egészséges pajzsmirigy csomagajánlat

Napjainkban nagyon sokan és egyre többen küzdenek pajzsmirigy betegséggel. Ez azért elgondolkodtató és szinte kétségbeejtő, mert a pajzsmirigy egészségi állapota sok mindent meghatároz. Ez a szervünk hatással van ugyanis az energiaszintünkre, a testsúlyunkra, a koncentrációra, azaz az általános egészségi állapot számos aspektusát befolyásolja.

A pajzsmirigyhormonok szintje gyógyszeres kezeléssel korrigálható, viszont négy tápanyag is hasznos lehet, hiszen a segítségükkel elősegíthetjük, támogathatjuk a pajzsmirigy megfelelő működését. Az egyik ilyen tápanyag nem más, mint a szelén, ez a mikrotápanyag elengedhetetlen a pajzsmirigyhormon termeléséhez.

A SZELÉN szerepe többek között az, hogy szabályozza a hormonszintézist és védje a pajzsmirigyet az oxidatív stresszel szemben. Amennyiben nincs elegendő szelén a szervezetben, úgy nehezebb lesz a pajzsmirigynek a T3 és a T4 hormont átalakítania, amelyre a sejteknek szüksége van. A szelén forrásai a tenger gyümölcsei, a brazil dió, a tojás, a baromfi.

A CINK egy olyan ásványi anyag, amely döntő szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, hiszen szükséges a T4 hormon, T3- ra való átalakításához. Sok olyan ember, akinek pajzsmirigy-alulműködése van, valójában cinkhiánytól szenved. A cinkben gazdag táplálékok közé tartozik a spárga, a mandula, a kesudió, a földimogyoró, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei.

A VASHIÁNY az egyik leggyakoribb hiány a pajzsmirigy betegeknél. Ez az egyik oka annak, hogy gyógyszer szedése mellett is fáradékonyak és fáradtak azok, akik ebben a betegségben szenvednek. A vasszint javításának egyik legjobb módja a vasban gazdag táplálékok fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat például a marhahús, a zöld leveles zöldségek, a bab, a diófélék és a tökmag.

A D VITAMIN-nak számos testi funkcióban kiemelkedő a szerepe, például fokozza az immunitást, erősíti a csontokat és az izmokat, sőt javítja az inzulinszekréciót. A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, ami hátrányosan befolyásolja a pajzsmirigy egészségét. D-vitamint nemcsak a napfény által termelhet a szervezetünk, hanem a halak, a gomba és a tojás fogyasztásával is emelhetjük a szintjét a szervezetünkben.

A RÉZ hatással van a T4 képződésére és a TSH termelődésére is, valamint a jód oxidációjában is részt vesz. Nagyon ritkán fordul elő, de akár rézhiány is okozhatja a pajzsmirigy működési zavarát. Az biztos, hogy szoros kölcsönhatás van a cink és a réz között. Ezért fordul elő, hogy több hétig tartó cinkpótlás esetén csökken a réz szintje a vérben, mert a cink huzamosabb szedése gátolja a réz felszívódását.

A megfelelő mennyiségű JÓD bevitele a pajzsmirigy egészséges működésének egyik alappillére. A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. A jód részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében. A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonjainak előállításához, így a szerv problémamentes működéséhez is. A jód elsősorban ivóvíz és táplálék útján kerül a szervezetbe. Mivel Magyarország jódszegény területnek számít, sokaknál kialakul jódhiány, ez pedig a pajzsmirigy működését is jelentősen befolyásolja - a hiányállapot pajzsmirigy-alulműködést, göbösödést vagy golyvát - más néven strúmát, illetve pajzsmirigy-megnagyobbodást - okozhat.

A pajzsmirigy önvizsgálat lépései

1. Álljunk szemben egy tükör elé.

2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.

3. Igyunk egy korty vizet.

4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett).

5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás vagy dudor rendellenességet jelezhet.

Amennyiben a betegség tünetei kialakultak, akkor minél előbbi és oki kezelésre kell törekedni. A gyógyulás után különös tekintettel kell kerülni a károsító anyagokat, stresszszituációkat. A kiegyensúlyozott életmód, étkezés és rendszeres testmozgás szintén fontos, hogy a betegség kiújulását megelőzzük.