Véres széklet

A székletben megjelenő vérzés sokszor ijedtséget, félelmet kelthet. Pecsételő, élénk piros vagy alvadt vér, esetleg fekete. Nem mindegy, pontosan honnan ered a vérzés, ugyanis más-más kezelést igényel. 

A vérzés abban az esetben marad rejtve a szem előtt, ha forrása a nyelőcsőben, a bélcsatorna első szakaszában, a gyomorban vagy a vékonybélben található. Ilyenkor, mielőtt a végbélnyíláson át távozna, megemésztődik, feketésbarna árnyalatúvá válik. Erre csak a széklet színének megváltozása, sötétté, feketévé válása hívhatja fel a figyelmet. Sok esetben a székletvér nem látható szabad szemmel, és csak székletvér-teszt segítségével mutatható ki.

A székletvér szabad szemmel is látható, ha a vér a vastagbél alsó részéből, a végbélből vagy a végbélnyílásból ered. Rendszerint minél közelebb helyezkedik el a végbélnyíláshoz, annál világosabb, élénkebb piros színű.

 

 

A vérzéses tünetek gyakrabban előfordulnak terhesség idején, a szülést követően, testsúly gyarapodás esetén, valamint tartós álló- vagy ülőmunkában. Kockázati tényezőt jelent a gyakori székrekedés, az idősebb kor, a korábbi gyulladások a béltraktusban, stb.

 

Amikor élénk piros

A székelés után a keményebb széklet okozta sérülés következtében jelentkező vérzésnek jól látható a nyoma a WC papíron, a kagylóban: friss, élénk piros, nem alvadt állapotú. Ezek a vérzések a végbélnyílásból, illetve a végbélből származnak. Ezt a részt nevezzük anális csatornának, itt kialakulhat a belső vagy külső aranyér sérülése, végbélgyulladás, polipus (végbélpolip, jóindulatú elváltozás), a végbélnyílás nyálkahártyájának repedése, stb.

 

Alvadt állapotú

Előfordulhat, hogy a vér megalvadt állapotban jut a végbélnyílásba. Okozhatja ezt a fajta vérzést belső aranyeres csomó mellett polipus vagy rosszindulatú daganat, sérülés, esetleg műtét utáni vérzékenység.

 

Fekete színű

Amennyiben a vér keveredett a széklettel, a gyomor és a vékonybél emésztő folyamatai miatt fekete színűvé válik. Ez a fentebbi traktusból (gyomor, nyombél, vékonybél, vastagbél) származó vérzés jele, és a tünetet nagyon komolyan kell venni! – hangsúlyozza Blaskó professzor. Ennek oka repedés, valamint lehet fekély vagy kifekélyesedő daganat, illetve súlyos gyulladás is.

 

Rejtett vérzések

Külön terület az occult (rejtett) vérzések: szabad szemmel nem észlelhető, kis mennyiségű vér, amely nem jár a széklet elfeketedésével. Fontos a szűrővizsgálat, a székletvér meghatározása, mert ez olyan érzékeny, hogy igen kis mennyiségű vér kimutatására is alkalmas.

A Trombózisközpont orvosától megtudtuk azt is: vannak olyan gyógyszerek (elsősorban vaskészítmények), amelyek feketére színezhetik a székletet, vérzés nélkül is. Ilyen esetben is fontos az occult vérzésre irányuló vizsgálat.

 

Aranyér és vérzés

  • A kezdeti stádiumban az aranyér kissé megnagyobbodott, még tünetmentes, de vérzékeny csomók találhatóak a végbélnyílás közelében.
  • A második stádiumban az aranyeres csomók kiforduló, de spontán visszahúzódó állapotban vannak, már jellemző a vérzés.
  • Harmadik stádiumban a kiforduló csomók spontán már nem húzódnak vissza, vérzékenyek, nyákosak.
  • Negyedik stádiumban már nem lehet visszahelyezni az aranyeres csomókat, gyakori probléma a vérzékenység, a fájdalom.

 

Már az első, kezdeti panaszok jelentkezését követően érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy kiderüljenek a panaszok hátterében álló okok, illetve kizárják az esetleges súlyosabb kórképeket, így például a végbéldaganatot. Szükséges lehet a fizikális vizsgálaton kívül a rektoszkópia és a kolonoszkópia, illetve daganat gyanúja esetén a szövettan.

Nem győzzük hangsúlyozni: minél korábban kezdjük el az állapot rendezését, annál nagyobb sikerre számíthatunk a kezelés következtében!

A székletvérvizsgálat normális esetben negatív. A pozitív eredmény azt jelzi, hogy vagy vér, vagy pedig interferáló, a vizsgálatot zavaró anyag van a székletben. Többszöri mintavétel szükséges, hogy 1) kimutassák az időszakos vérzéseket, ill. 2) kiszűrjék a tévesen pozitív eredményeket. Téves negatív eredményt okozhat a nagy dózisban szedett C-vitamin, valamint ha nincs többszöri mintavétel (mert a rák és az azt megelőző polipok csak időszakonként okoznak vérzést).


 

Forrás: Trombózisközpont, Labtestonline