Cukorterhelés

A cukorterheléses vizsgálattal elsősorban a cukorbetegség ismerhető fel, illetve az azt megelőző állapot a pre-diabétesz, azaz a csökkent cukortolerancia derülhet ki. A cukorbetegség a terhes nőknél akkor is kialakulhat, ha előtte egészségesek voltak, így minden terhes nőnél fontos a cukorterheléses vizsgálat elvégzése. Ez az állapot az anyát és a magzatot is veszélyezteti, így a terhesség 28. hetében végzik el ezt a vizsgálatot. Ha az evés utáni illetve az éhgyomri vércukorérték alapján felállítható a cukorbetegség diagnózisa, nem szabad elvégezni a vizsgálatot.

A terheléses vércukor vizsgálat, vagy más néven OGTT egy minimum 2 órán át zajló vizsgálati eljárás. Célja, hogy fény derüljön a cukorbetegség, prediabétesz, vagy inzulinrezisztencia meglétére. A vizsgálat során 75 gramm cukor oldatot kell meginni, majd éhgyomorra és a megadott időközönként következnek a vérvételek. Leggyakoribb formája a 3 pontos terheléses cukorvizsgálat. Kiegészülve inzulin vizsgálatokkal az inzulinrezisztencia ismerhető fel. Az itt leírt eljárás ugyanaz, csupán 3 alkalommal a cukor mellé inzulin is mérődik. 

OGTT jelentése

Az OGTT teszt tulajdonképpen egy terheléses vércukorvizsgálat, amely a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. A vizsgálat során nem csak éhomi vércukorszintet mérnek, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után az orvos által előre meghatározott időközönként ismétlik a vizsgálatot (30-60-90-120 perc). A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos cukor terhelést kérnek az orvosaink (éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel). Ezt a vizsgálatot kiegészítheti egy inzulin szint mérés, ilyenkor a kiértékelő labor nem csak a vércukor szinteket méri a levett vérből, hanem a vér inzulin szintjét is.

Fontos tudnivalók terheléses vércukorvizsgálathoz - OGTT

A Magyar Diabétesz Társaság ajánlása a cukorterhelés előtt a következő:

  • A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10-12 órán keresztüli) koplalást követően. Inni kizárólag szénsavmentes vizet lehet!
  • A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
  • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
  • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
  • A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, menstruáció, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.
  • A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glukózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott).
  • A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek.

Az OGTT vizsgálat határértékei

Szénhidrát anyagcsere állapota

Glükózkoncentráció (mmol/l)

Normál glükóztolerancia:

 

Éhomi vércukorérték

6,0 alatt 

OGTT 2 órás érték

7,8 alatt

Emelkedett éhomi vércukorérték: (IFG)

 

Éhomi vércukorérték

6,1-6,9 között

OGTT 2 órás érték

7,8 alatt

Csökkent glükóztolerancia: (IGT)

 

Éhomi vércukorérték

7,0 alatt

OGTT 2 órás érték

7,8-11,0 között

Cukorbetegség (Diabetesz mellitusz):

 

Éhomi vércukorérték

7,0 magasabb 

OGTT 2 órás érték

11,1 magasabb

 

Az OGTT értékelése:

A cukorterhelés vizsgálat értékelését minden esetben szakorvosnak kell végeznie, a fenti határértékek ugyanis önmagukban nem biztosítanak önálló diagnózist. Az OGTT eredménye fontos támpont a további kezelés, terápia meghatározásában.

Mit jelent ha magas az OGTT során kapott érték?

Nem elhanyagolandó az orális glükóz tolerancia teszt eredménye, hiszen a kapott értékek tükrözik a szénhidrát-anyagcsere állapotát. A vér glükózkoncentrációja határozza meg a további kezelést. Érdemes minél hamarabb felkeresni diabetológus szakorvost, hiszen a cukorbetegségnek számos szövődménye van, például látásromlás, vesebántantalom, ezek többsége komoly életminőség-romlást eredményezhet.

A csillagos értékek jelenthetik akár cukorbetegség meglétét is. Ez esetben keressen fel mielőbb diabetológus szakorvost, aki a komplett anamnézis, aktuális tünetek és a leletek ismeretében egy személyre szabott terápiát állít fel.

cukorbetegség tünetei kép forrás: diabforum

 

Forrás (cukorbetegközpont)