Bakteriális túlburjánzás a vékonybélben

A kontaminált bélszindróma (SIBO, Small Intestinal Bacterial Overgrowth) egy, főként az emésztőrendszert érintő kórkép. A SIBO – ahogy az angol kifejezés is mutatja – a bélbaktériumok túlszaporodását jelenti a vékonybélben. Ha valamilyen oknál fogva a vékonybélben megnövekedik a vastagbélből származó baktériumok száma (és szennyeződik, azaz kontaminálódik a vékonybél), kellemetlen panaszok jelentkeznek, úgymint például a puffadás, fokozott gázképződés, hasi görcsök, hasmenés-székrekedés váltakozása.

 

A SIBO tünetei

A tünetek egy részét az okozza, hogy a vékonybélbe jutott baktériumok fermentálják (erjesztik) a még nem tökéletesen megemésztett szénhidrátokat, és a bekövetkező erjedés következtében különféle gázok (hidrogén, metán), illetve tejsav és ecetsav képződnek. Előbbiek hasi fájdalmat, görcsöket, puffadást, utóbbiak pedig irritálva a bélnyálkahártyát, hasmenést okozhatnak.

A kontaminált vékonybél szindróma tünetei:

  • hasi diszkomfortérzés
  • korai teltségérzés
  • hasi fájdalom, görcsök
  • fokozott gázképződés, puffadás
  • hasmenés, székrekedés
  • fogyás
  • immunrendszer legyengülés*
  • B12-vitamin hiány, vérszegénység (a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt)
  • csontritkulás (a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt)

* Mivel immunrendszerünk 80%-a a bélrendszerben található, nagyon fontos mielőbb helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, hiszen ezzel hosszú távon további panaszokat előzhetünk meg. Ezért a probléma kivizsgálása nem tűr halasztást, mert az életminőség romláson túl egyéb, egész szervezetet érintő problémák is kialakulhatnak.


 

A SIBO okai

Bár a vékonybélben is találhatók bélbaktériumok, számuk jóval kevesebb, mint a vastagbélben. Mivel a két bélszakasz funkciója is eltér, nem elhanyagolandó az a tény, hogy a baktériumok összetétele is különbözik. Hogy a kétféle bélflóra keveredése ne jöhessen létre, az ún. ileocoecalis billentyű (a vékonybél és vastagbél határán elhelyezkedő billentyű) megakadályozza a baktériumok átjutását egyik bélszakaszból a másikba.

Továbbá a szervezetnek többféle védő mechanizmusa is van, hogy a baktériumok ne tudjanak elszaporodni a vékonybélben:

  • a gyomorsav és az epe véd a szájon keresztül bekerülő mikrobák ellen,
  • az immunrendszer is kiszűri az idegen baktériumokat,
  • a vékonybél ún. perisztaltikus mozgása (hullámszerű mozgás) szintén megakadályozza a baktériumok megtapadását a bélfalon.

Akadnak olyan állapotok, betegségek, melyek következtében előfordulhat, hogy a vékonybélben vastagbél típusú baktériumok szaporodjanak el. Ilyenek lehetnek:

  • túl renyhe bélmozgás
  • diverticulumok (bél zsákszerű kiöblösödései)
  • gyógyszerhatás (antibiotikumok, savlekötők, szteroidok)
  • krónikus stressz
  • Crohn-betegséggel együtt járó szűkület
  • bélsipolyok
  • csökkent gyomorsav-termelődés
  • gyomrot és belet érintő műtétek (pl. gyomoreltávolítás)
  • bélrendszert érintő műtétek után kialakuló hegek
  • bélfertőzés
  • ileocoecalis billentyű működésének zavara
  • emésztőnedv-csökkenés
  • cukorbetegség, szkleroderma (az idegek és az izmok károsodását okozva)
  • nem megfelelő étkezési szokások
  • időskorban gyakoribb a betegség előfordulása

A kontaminált bélszindróma több néven is ismert: bakteriális túlnövekedés, vékonybél diszbakteriózis, diszbiózis, vak tasak szindróma.

A SIBO vizsgálata

Ha valakinél a tünetek alapján felmerül a kontaminált vékonybél szindróma gyanúja, laktulóz kilégzéses teszttel lehet kizárni vagy megerősíteni a diagnózist. A laktulóz egy olyan cukorszármazék, amit a vékonybél emésztőenzimei nem tudnak elbontani, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe.

A módszer alapját képezi, hogy hidrogén-gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése révén keletkezik, így ezzel tulajdonképpen a vékonybélbe jutott, vastagbél baktériumok által előidézett erjedéses folyamatok létét lehet igazolni. A vizsgálat során laktulózt tartalmazó tesztoldatot kell elfogyasztani, majd ezt követően 20 percenként egy diagnosztikai készülékbe lélegezni, mely a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát rögzíti.

  • Továbbá fontos, hogy egyéb lehetséges kórképeket, mint például az ételallergiát, ételintoleranciát kizárjuk.
  • Javasolt első körben széklet emésztettség vizsgálat is 
     

Mi az, ami kerülendő?

A rohanó világunkban gyorsan elfogyasztott reggeli és ebéd, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás – túl sok finomított élelmiszer fogyasztása – sokat árt. Gyakori, hogy még a székelési ingert is elnyomják sietős mindennapjukban az emberek. A folyadékfogyasztás sok esetben kevés, annak is rossz a minősége (pl. szénsavas üdítőitalok). És ezeken senki más nem tud változtatni, csak saját maga!

Mi az, ami ajánlott?

Ajánlott a bő folyadékfogyasztás, változatos étkezés, rostban gazdag étrend, rendszeres testmozgás.

Részletesebben több étrend ismert, melyek tényleg hatásosak SIBO esetén, pl. a FODMAP diéta, mind az étkezések összetételére helyezi a hangsúlyt, kerülve a vékonybélben nehezen lebontható összetett szénhidrátok fogyasztását. Ezt minden betegnek, de általában mindenkinek érdemes lenne követni. Másrészt megfogadni, hogy étkezések között mgfelelő intervallumot kell hagyni, hogy a bél „nyugodtan” emészteni tudjon, mielőtt újabb feladattal látnánk el.

Utána következik az egyéb terápia

Gyakori az antibiotikus kezelés, de sokszor káros is lehet. Mire adjuk az antibiotikumot? Használ vajon? Talán a normál flóra még inkább kipusztul. A nem megfelelő antibiotikumhasználat kedvez az antibiotikumrezisztencia kialakulásának, napjainkban akár a Clostridium-fertőzésnek. Van létjogosultsága természetesen az antibiotikumnak, de ehhez fontos a megfelelő szakember, gasztroenterológus segítsége.

A probiotikumokról is sok ellentmondásos adattal találkozhatunk, de talán még mindig jóval hasznosabb a fogyasztásuk. Ugyan segítenek és segíthetnek a normál flóra pótlásában, nem mindegyik megfelelő vagy elégséges összetételű, nem mindig elegek önállóan. Emellett egészséges változatos táplálkozás (pl. élőflórás termékek gyakori fogyasztása) önmagában is fenn tudná tartani a normál flórát, erről nem szabad megfeledkezni!

 

Forrás ( webbeteg, allergiaközpont)