Tesztoszteron a férfi erő?

A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként vagy természetes anabolikus szteroidként ismert. Férfiakban a herék úgynevezett Leydig-sejtjei állítják elő, de termelődése nőkben is zajlik, a mellékvesében és petefészekben is, igaz jóval kisebb mennyiségben (a férfiak tesztoszterontermelése kb. nyolcszorosa a nőkének). 

A tesztoszteronnak  összetett hatása van. Férfiakban befolyásolja a viselkedést, nemi vágyat, izomerőt, csont és izomövekedést, pubertást, hajnövekedést, nemi jellegek kialakítását.

Tesztoszteron  szint csökkenés több okból is előfordulhat, így pl: különböző központi idegrendszert érintő betegségek miatt csökken az agyalapi mirigy működése, emiatt az FSH és LH termelés, ami a herében lévő csökkent tesztoszteron termeléshez vezet. Másik ok a herében lévő ún. Leydig sejtek funkciózavara lehet ami szintén csökkent tesztoszteron szintet eredményezhet. Hasonlóan az elhízás is csökkenti a tesztoszteron szintet az agyalapi mirigy gátlása révén. Idős korban olyan funkciónális elváltozások jönnek létre, melyek következtében szintén csökken a tesztoszteron szint.

A tesztoszteron csökkenti a nemzőképességet! 

A tesztoszteron termelődése

A tesztoszteronból dihidroszteron és ösztradiol keletkezik.  A tesztoszteron szint reggel 8 óra körül a legmagasabb, délutánra  értéke csökken (15-30%-ot is).  98%-a fehérjéhez kötötten található a vérben egyrészt albuminhoz másrészt ún. SHBG fehérjéhez. A férfi szervezet a tesztoszteront a herék Leydig-sejtjei állítják elő koleszterinből, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiségű tesztoszteront. A férfihormonok a női hormonokkal (ösztrogén és progeszteron) együtt a petefészekben és a mellékvesékben képződnek. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknak.

A tesztoszteronnak hatása van a csontokra, haj és szőrnövekedésre, izomerőre, zsíreloszlásra, hímivarsejt termelésre, ondó mennyiségére, libidóra, erekcióra, prosztata és ondóhólyag működésre. A tesztoszteron termelés 45-50 évektől kezd el igazán csökkenti.  Ennek több oka is van, csökken a Leydig sejtek száma, gyógyszerek szedése, a hypthalamusz-hipofízis rendszer működésében beálló változások. Ritkán bár, de előfordul, hogy a női szervezet a normálisnál több tesztoszteront termel. Ez komoly szőrtüszőgyulladáshoz (akné), az arcszőrzet megszaporodásához, testtömeg-növekedéshez, idült nyugtalansághoz és fokozott támadási hajlamhoz vezet.

 

Szerepe a szervezetben

  • A tesztoszteron a prosztata működés egyik legfontosabb szabályzó hormonja.
  • A tesztoszteron javítja a memóriát, a szellemi teljesítő képességet, részben hatással van a libidóra.  A tesztoszteron szint csökkenése  depresszív hangulatot okozhat.
  • Növeli az izmok fehérje termelését, növeli az izomerőt.  Idősebb férfiakban az izomtömeg  korrelál a szérum tesztoszteron szinttel.  A tesztoszteron hiány  következtében csökken az izomtömeg és izomerő. Tesztoszteron pótlás után csökken a hasi és össz. zsírmennyiség idős férfiakban.  
  • Tesztoszteronból  ösztradiol keletkezik, ez szabályozza a csontok működését. Alulműködés esetén csontritkulás alakulhat ki. Több tanulmány is megerősítette, hogy időső férikanál  alacsony tesztoszteron szint esetén magasabb volt  a  combnyak-törések aránya. 
  • Fokozza a vörösvérsejtek termelését a vese eritropoetin termelődésén keresztül. Ennek következtében emeli a hemoglobin szintet. Tesztoszteron hiány miatt 10-20%-al is csökkenhet a hemoglobin.
  • A tesztoszteron hiány  elhízást, cukorbetegséget, magas vérnyomást és diszlipidémiát okoz. Elhízott, cukorbeteg, alacsony tesztoszteron szintű férifaknál alkalmazott  tesztoszteron pótlás során javultak a vércukor értékek, csökkent a hasi körfogat, javultak a HDL és LDL szintek. 
  • A tesztoszteronnak hatása van az érelmeszesedésre, szívműködésre. A tesztoszteron  relaxálja az ereket.  Befolyásolja az endothel (az ereket bélelő belső hám) működését. Újabban felvetődött, hogy a tesztoszteron pótlás idősekben szívizom károsodást okoz, de ezt a tanulmányok átvizsgálása nem támasztotta alá.

A tesztoszteron szintet reggel 7-10 óra között javasolt vizsgálni vérből. Szükség lehet az FSH, LH, prolaktin, TSH vizsgálatokra is, hogy az összekép alapján jobb tájékozódást kapjunk. 8-12  nmol/ l esetén szabad tesztoszteron szint meghatározás javasolt. Ez albumin ill. SHBG hormon ismeretében kiszámolható.

Az alacsony tesztoszteron szint 9 jele | Kapszula Center

Milyen esetekben lehet magas a tesztoszteron szintje?

  • heredaganat
  • fokozott, illetve eltúlzott külső bevitel (pl. testépítők esetén)

Mit okoz a magas tesztoszteronszint?

Fokozott szőrnövekedést, testtömeg-növekedést, esetenként agresszivitást vagy ingerlékenységet, fokozott akné kialakuláshoz vezethet magas szintje. A magas tesztoszteronszint fokozott nemi vágy kialakulásához és fokozott szexuális aktivitáshoz is vezet.

Mikor alacsony a tesztoszteronszint?

  • életkor előrehaladtával természetesen is csökken
  • májbetegségekben
  • here műtéti eltávolítása vagy előzetes sugárkezelése után
  • fejlődési rendellenességek esetén

 

Mikor történik leggyakrabban vérvétel tesztoszteronszint meghatározására?

Férfiaknál:

  • felmerülő férfi meddőség esetén
  • férfiaknál merevedési zavarok esetén

Nőknél:

  • elsősorban meddőség, illetve
  • erőteljes férfias jegyek (pl. fokozott szőrnövekedés) megjelenése esetén.

Mi történik tesztoszteron túlzott alkalmazása esetén?

A tesztoszteron csökkenti a nemzőképességet! 

Ebben az esetben a herékben lévő tesztoszteron termelés leáll, a spermium termelés leáll, az agyalapi mirigy FSH és LH termelése negatív feedback  gátlás miatt szintén leáll. Tehát megvalósul a férfi fogamzásgátlás elvi lehetősége. Sok esetben a tesztoszteron elhagyásával ezek a folyamatok visszarendeződnek. Tehát a tesztoszteron főleg nagy dózisban nem alkalmas a férfi meddőség kezelésére. 

Esettanulmány

1. ESET a testépítő: 32 éves testépítő férfi különböző anabolikus szteroidokat használ, jelenleg gyermeket szeretne. Elvégezett spermatogram vizsgálat nagyon alacsony hímivarsejt számot igazolt. Heréje kisebb lett, FSH és LH értékek nagyon alacsonyak, tesztoszteron szintje nagyon magas. Ebben az esetben a tesztoszteron elhagyása, idővel újabb hormonvizsgálat elvégzése és antiösztrogén megfelelő adása javasolt. 6-12 hónap után az esetek nagy részében rendeződik a probléma.

2.ESET a hypogonadizmus (Klinfelter szindróma): 35 éves férfi fáradékonyság, csökkent nemi vágy és gyermekigény miatt jelentkezett. Az elvégezett vizsgálatok kisebb heréket, alacsony tesztoszteron szintet (4 nmol/L) és 47 XXY kariotipust igazoltak. A hímivarsejtek a spermium vizsgálatnál nem találhatóak. Az FSH érték 30 körüli volt. A férfi herebiopsziába nem egyezett bele. Tesztoszteron pótlást követően panaszai megszűntek, életereje és nemi vágya visszatért.

3. ESET öregedő férfi, metabolikus szindróma, hasi elhízás: 64 éves férfi merevedési zavar, hasi elhízás, csökkent nemi vágy és magas vérnyomás miatt kereste fel rendelésünket. Az elvégezett vizsgálatok alacsony tesztoszteron szintet 7 nmol/L, kb. 20 kg túlsúlyt igazoltak. Életmód váltással, rendszeres alacsony intenzitású mozgással és tesztoszteron pótlással panaszok rendeződtek, 10 kg-t fogyott, életereje megnőtt, vérnyomása csökkent.

 

Forrás (andrológus doktor, webbeteg)