Kortizol nyál

A nyálban jelenlévő analitok közül már számos paraméter (elsősorban a szteroidok) mérése a napi rutin feladatok közé tartozik a klinikai laboratóriumokban. A nyálban jelen lévő vegyületek szabad hormonok, amelyek a biológiai hatásért felelősek, szemben a vérből mért hormonokkal, amelyek nagy frakciója fehérjékhez kötve van, így a nyál és vér koncentrációk között nagyságrendi eltérések is tapasztalhatóak.

A kortizol nyál méréseinek időpontját általában a kezelőorvos határozza meg, de mindenképp támpont lehet: a kortizol-értékek a reggeli felébredés után a legmagasabbak, ezért szükséges az első mintát ebben az időben levenni. A kortizol-értékek változásának követése érdekében szükséges még 4, 6, 9 és 12 óra után levett próbák analizálása.

A mintavételi szettet a laborban átveheti a vizsgálat teljes árának kifizetése mellett. 3 illetve 5 ciklus vizsgálatra tehet kezelőorvosa javaslatot. A mintavételt a leírásnak megfelelően (mellékeljük ezt is a szettel együtt) elvégzi, majd amikor összegyűjtötte az összes mintát elhozza a laborba. 

A kortizol a mellékvesekéreg által termelt legfontosabb glükokortikoid. Mivel a kortizol-értékek a reggeli felébredés után a legmagasabbak, ezért szükséges az első mintát ebben az időben levenni. A kortizol-értékek változásának követése érdekében szükséges még 4, 6, 9 és 12 óra után levett próbák analizálása. Elválasztása napszaki ingadozást mutat. Szekrécióját a hypothalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg tengely befolyásolja. Legfontosabb stimulátora az ACTH. Stresszhelyzetben mennyisége szintén emelkedik. A napi gyakorlatban a hiperkortizolizmus igazolására alkalmazzák az éjszaki nyálmintákból történő kortizol meghatározást. Ennek diagnosztikai erejéről számos tanulmány számolt be. Ugyanakkor a kortizol a stresszválaszban is kulcsfontosságú. Szorongás, depresszió és fokozott fizikai aktivitás is emelkedett kortizol koncentrációkat okoz. 

Az evést, ivást és a fizikai aktivitást a mintagyűjtés előtt mintegy 2 órával fel kell függeszteni. Ezek a tényezők, elsősorban az ételekben jelen lévő cukor, koffein, stimulálják a nyálelválasztást, a savas ételek csökkentik a száj pH-ját, amik az antigén-antitest reakció elvén működő immunanalitikai méréseket befolyásolják. Az alkoholfogyasztást már 24 órával a nyálmintagyűjtés előtt kerülni kell, mert az alkohol stimulálja a nyálszekréciót. A vérrel történő kontaminációt szintén kerülni kell, mert pl. a szteroidok esetében a vérben keringő mennyiség mintegy nagyságrenddel magasabb, mint a nyálban mérhető mennyiség, és már kevés vér jelenléte is fals magas értékeket eredményezhet. Ennek kiküszöbölésére a fogászati beavatkozást követően leghamarabb a nyálminta gyűjtését 48 órával később célszerű elvégezni. Fogmosást követően a gyűjtés már 45 perc eltelte után lehetséges.

Fontos kérdés a stimuláció pl. rágógumival. Ez a leggyakrabban mért paramétereket (pl. kortizolt) nem befolyásolja lényegesen.

Az eredményeket befolyásolhatják különböző gyógyszerek: DHEA, kortizol, prednisolon, szteroidtartalmú krém, dexamethason,
antidepresszáns, inhalációs szteroid, pszichofarmakon, fogamzásgátlók. Az eredmények értelmezésénél fontos szempont a terhesség megléte, az alvás-ébrenlét ciklus eltérése a normálistól (éjszakai műszak)