Ha magas a CRP és a süllyedés

Önmagában ez a két érték gyulladásos, fertőzéses állapotokban emelkedik meg. A laborleletben jól láthatóak a vérképben, májenzimekben is a fertőzés jelei. Akár egy banális influenza is átmenetileg megemeli a gyulladásos faktorokat, de ha valakinél ok nélkül, hónapok óta fennálló magasabb süllyedése és CRP értéke van, akkor mindig gondolni kell autoimmun folyamatra. 

FONTOS: amennyiben folyamatosan fennállnak az emelkedett értékek, nem elég csak azokat kontrolllálni!

Normál esetben a gyulladás, fertőzés lezajlása után a CRP visszahúzódik, a májenzimek normalizálódnak, a vérkép csendesedik. A süllyedés normál szintre lassabban tér vissza, így ha izoláltan csak a süllyedés emelkedett, akkor első körben mindig lezajlott fertőzésre gondolunk. 

 

A gócos állapotok ugyan fenntartják a gyulladást, de a klasszikus laborvizsgálatok, a panaszok alapján a klinikai kép jól felismerhető. 

A probléma akkor van, ha az autoimmun eredetű betegség még nem került felismerésre, ha panaszaink nem jellemzően utalnak rá, illetve még nem aktivizálódott a betegség. 

 

A poliszisztémás autoimmun kórképek – vagy ahogy a nemzetközi irodalomban nevezik – kötőszöveti betegségek sok szervet érintő gyulladásos betegségek, kialakulásukhoz egy adott genetikai háttér mellett külső és/vagy belső környezeti tényezők szükségesek, például vírus-, baktérium-, gyógyszerhatás, hormonális változások, napfény.

 

A poliszisztémás autoimmun kórképeknek nemzetközileg elfogadott kritériumtünetei vannak. Meghatározott klinikai és immunszerológiai eltérések jelenléte szükséges ahhoz, hogy a szisztémás lupusz eritematózust (SLE), a kevert kötőszöveti betegséget (mixed connective tissue disease, MCTD), a szisztémás szklerózist (SSc), a polymiozitisz/dermatomiozitiszt (PM/DM), a Sjögren szindrómát (Ss), a reumatoid artritiszt (RA) diagnosztizálni tudjuk.

 

A poliszisztémás autoimmun kórállapot kifejlődéséhez az esetek többségében hetek, hónapok, sokszor évek szükségesek. A kialakulás fázisában már észlelhetők olyan klinikai tünetek és immunszerológiai sajátosságok, amelyek gyanút kelthetnek SLE, MCTD, SSc, Sjögren szindróma, PM/DM (polymyositis, dermatomyositis)  kialakulására, de a meglévő eltérések még nem elégségesek ahhoz, hogy a poliszisztémás autoimmun betegséget egyértelműen véleményezhessük.

 

Azt az állapotot, amikor a poliszisztémás autoimmun betegségnek csak a gyanúja merül fel, de nincs meg az adott kórkép diagnosztizálásához szükséges tünetcsoport és autoantitest, illetve nincsenek meg a poliszisztémás autoimmun betegség diagnosztikai kritériumkövetelményei, a poliszisztémás autoimmun kórképek előfázisának, a nem differenciált kollagenózis (NDC) – más terminológiával az UCTD (undifferentiated connective tissue disease) – stádiumának tekintik.

 

Az NDC kórállapotot (klinikai + szerológiai eltérések együtt) megelőzően lehetséges egy klinikai tünetek nélküli előfázis, amikor „csak” szerológiai eltérések vannak, patogén autoantitestek, és az autoimmunitás nem ér el olyan mértéket, hogy az klinikai tünetekben is megnyilvánuljon. A klinikai tünetek nélküli előfázis még nem NDC. Az NDC mint kórállapot akkor véleményezhető, ha a szerológiai, immunológiai abnormitások mellett a betegnek a poliszisztémás autoimmun betegségekhez hasonló klinikai tünetei is vannak.

 

A rutin laboratóriumi vizsgálatok közül az egyik leggyakoribb eltérés az alacsony fehérvérsejtszám, a trombocitaszám csökkenés, az anémia, a proteinuria, a magas reumatoid faktor (RF) titer. Az NDC-s betegek szérumában kimutatható autoantitestek a sejtmag és citoplazma komponensek ellen termelődnek: anti-natív DNS, anti-ENA, anti-Sm, anti-RNP, anti-SSA, anti-SSB, anti-Scl-70, anti-centromer, anti-Jo1, anti-PM1, foszfolipid struktúrák elleni antitestek (anti-kardiolipin antitest) lehetnek jelen.

 

NDC kórállapot akkor áll fenn, ha a betegnek legalább két poliszisztémás autoimmun betegségre jellemző szervi tünete van, és egy nem-szervspecifikus autoantitest mutatható ki a szérumában. Az NDC kórállapot kimondásához szükséges, hogy előzetesen kizárjuk a rejtett gyulladást vagy daganatos betegséget.