Ha magas a CRP és a süllyedés

Önmagában ez a két érték gyulladásos, fertőzéses állapotokban emelkedik meg. A laborleletben jól láthatóak a vérképben, májenzimekben is a fertőzés jelei. Akár egy banális influenza is átmenetileg megemeli a gyulladásos faktorokat, de ha valakinél ok nélkül, hónapok óta fennálló magasabb süllyedése és CRP értéke van, akkor mindig gondolni kell autoimmun folyamatra. 

FONTOS: amennyiben folyamatosan fennállnak az emelkedett értékek, nem elég csak azokat kontrolllálni!

Normál esetben a gyulladás, fertőzés lezajlása után a CRP visszahúzódik, a májenzimek normalizálódnak, a vérkép csendesedik. A süllyedés normál szintre lassabban tér vissza, így ha izoláltan csak a süllyedés emelkedett, akkor első körben mindig lezajlott fertőzésre gondolunk. A C-reaktív protein egy olyan fehérje, ami a májban termelődik és innen kerül a keringésbe, így mérhető a CRP érték vérvizsgálattal. A máj akkor kezd C-reaktív protein termelésébe, ha a szervezet valahol gyulladást érzékel, vagyis nem a CRP okozza a betegséget, hanem jelzi a rendellenességet. Ez lehet egy felső légúti fertőzés által okozott akut gyulladás is, de krónikus betegség, például sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritisz) is.

A gócos állapotok ugyan fenntartják a gyulladást, de a klasszikus laborvizsgálatok, a panaszok alapján a klinikai kép jól felismerhető. Betegként ijesztő egy magas laborérték, emelkedett vagy magas CRP esetén is könnyen a legrosszabbra gondolhatunk, különösen, ha az internetet hívjuk segítségül a diagnózis megállapításához. Óva intjük a betegeket attól, hogy kizárólag a CRP értékre hagyatkozva messzemenő következtetéseket vonjanak le a betegségük helyzetéről vagy egészségi állapotukról. Általánosságban elmondható, hogy 10mg/l érték alatt tekintjük a C-reaktív fehérje szintét normális tartományon belül, efelett – akár az 1000mg/l-t is elérheti – magas CRP értékről beszélünk.

A probléma akkor van, ha az autoimmun eredetű betegség még nem került felismerésre, ha panaszaink nem jellemzően utalnak rá, illetve még nem aktivizálódott a betegség. 

A CRP érték hasznos információ, de önmagában nem elegendő adat a diagnózishoz. A CRP érték értelmezése kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy több tényező is befolyásolhatja a mennyiségét a szervezetben.

  • A nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a koleszterincsökkentők például csökkenthetik a CRP értéket, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek viszont megemelhetik.
  • A CRP szint a terhesség során is emelkedik.
  • Krónikus betegeknél figyelni kell arra is, hogy az alapbetegségük elfedheti egy fertőzés miatt emelkedő CRP értéket.
  • Ez fordítva is igaz, a fertőzés során vizsgált magasabb CRP akár egy háttérben meghúzódó krónikus állapot (pl. autoimmun betegség) jele is lehet.

 

Az orvos éppen ezért általában több vizsgálatot is rendel a C-reaktív protein ellenőrzése mellett, így tudja az egyéb tényezőket is mérlegelni. A diagnózis megállapítása előtt pedig szükség lehet a CRP ismételt vizsgálatára, hogy az időközben bekövetkező változást figyelembe véve kapjon átfogó képet az egészségi állapotunkról.


Autoimmun betegségekhez társult CRP EMELKEDÉS 
 

A poliszisztémás autoimmun kórképek – vagy ahogy a nemzetközi irodalomban nevezik – kötőszöveti betegségek sok szervet érintő gyulladásos betegségek, kialakulásukhoz egy adott genetikai háttér mellett külső és/vagy belső környezeti tényezők szükségesek, például vírus-, baktérium-, gyógyszerhatás, hormonális változások, napfény.

A poliszisztémás autoimmun kórképeknek nemzetközileg elfogadott kritériumtünetei vannak. Meghatározott klinikai és immunszerológiai eltérések jelenléte szükséges ahhoz, hogy a szisztémás lupusz eritematózust (SLE), a kevert kötőszöveti betegséget (mixed connective tissue disease, MCTD), a szisztémás szklerózist (SSc), a polymiozitisz/dermatomiozitiszt (PM/DM), a Sjögren szindrómát (Ss), a reumatoid artritiszt (RA) diagnosztizálni tudjuk.

 

A poliszisztémás autoimmun kórállapot kifejlődéséhez az esetek többségében hetek, hónapok, sokszor évek szükségesek. A kialakulás fázisában már észlelhetők olyan klinikai tünetek és immunszerológiai sajátosságok, amelyek gyanút kelthetnek SLE, MCTD, SSc, Sjögren szindróma, PM/DM (polymyositis, dermatomyositis)  kialakulására, de a meglévő eltérések még nem elégségesek ahhoz, hogy a poliszisztémás autoimmun betegséget egyértelműen véleményezhessük.

 

Azt az állapotot, amikor a poliszisztémás autoimmun betegségnek csak a gyanúja merül fel, de nincs meg az adott kórkép diagnosztizálásához szükséges tünetcsoport és autoantitest, illetve nincsenek meg a poliszisztémás autoimmun betegség diagnosztikai kritériumkövetelményei, a poliszisztémás autoimmun kórképek előfázisának, a nem differenciált kollagenózis (NDC) – más terminológiával az UCTD (undifferentiated connective tissue disease) – stádiumának tekintik.

 

Az NDC kórállapotot (klinikai + szerológiai eltérések együtt) megelőzően lehetséges egy klinikai tünetek nélküli előfázis, amikor „csak” szerológiai eltérések vannak, patogén autoantitestek, és az autoimmunitás nem ér el olyan mértéket, hogy az klinikai tünetekben is megnyilvánuljon. A klinikai tünetek nélküli előfázis még nem NDC. Az NDC mint kórállapot akkor véleményezhető, ha a szerológiai, immunológiai abnormitások mellett a betegnek a poliszisztémás autoimmun betegségekhez hasonló klinikai tünetei is vannak.

 

A rutin laboratóriumi vizsgálatok közül az egyik leggyakoribb eltérés az alacsony fehérvérsejtszám, a trombocitaszám csökkenés, az anémia, a proteinuria, a magas reumatoid faktor (RF) titer. Az NDC-s betegek szérumában kimutatható autoantitestek a sejtmag és citoplazma komponensek ellen termelődnek: anti-natív DNS, anti-ENA, anti-Sm, anti-RNP, anti-SSA, anti-SSB, anti-Scl-70, anti-centromer, anti-Jo1, anti-PM1, foszfolipid struktúrák elleni antitestek (anti-kardiolipin antitest) lehetnek jelen.

 

NDC kórállapot akkor áll fenn, ha a betegnek legalább két poliszisztémás autoimmun betegségre jellemző szervi tünete van, és egy nem-szervspecifikus autoantitest mutatható ki a szérumában. Az NDC kórállapot kimondásához szükséges, hogy előzetesen kizárjuk a rejtett gyulladást vagy daganatos betegséget.