Volt már Önnek súlyos allergiás reakciója?

Ha a válasz igen, akkor itt egy forradalmian új laborvizsgálat, a TRIPTÁZ, mely segíthet további aggályait eloszlatni. 

A vérből történő triptáz mérést azoknak ajánljuk, akik életveszélyes allergiás reakcióra az ún. anafilaxiára hajlamosak lehetnek rovarcsípést (méh/darázs) követően, gyógyszerektől, vagy bizonyos ételektől.

Az anafilaxia azonnali túlérzékenységi reakció, mely az allergén hatást követően többnyire perceken belül jelentkezik. Bőrviszketés, hólyagos gyulladás (erythema), csalánkiütés (urticaria), a nyelv, az ajkak és a szemkörnyék duzzanata (angioödéma), kötőhártya-gyulladás, az orrnyálkahártya gyulladása (rhinitis) kíséri, súlyos esetben hörgőgörcs, szívritmuszavar, halálfélelem vagy tudatzavar is felléphet.

 

Javasoljuk a vizsgálatot azoknak is a Triptáz mérést, akik visszatérően szenvednek arc-szájödémában, csalánkiütésben és esetleg hónapok, évek óta próbálkoznak a háttérben levő okok feltárásával. Segíthet az ismeretlen eredetű, fizikai terhelést, hideg-meleg hatást, egzotikus éttermi étkezést követő kipirosodással járó rosszullétek felderítésében is. 

A vizsgálat segítségével meghatározható a vér szérum triptáz szintje, ami igazolja az anafilaxiát.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése anafilaxiára utaló tüneteket követően javasolt, a rosszullétet követő 12-24 órán belül. Ebben az időintervallumban kimutathatók a szérumban az emelkedett triptáz szint, ami igazolja az anafilaxia fennállását.

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált (bőrpír, ekcéma, orrfolyás) és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz vezethet.

A laborvizsgálati lelet önmagában nem minősül diagnózisnak, ezért a szükséges egyéb vizsgálatok, illetve a szükséges terápia meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát. Az anafilaxiát kiváltó allergén(ek) további IgE specifikus laboratóriumi vizsgálatok segítségével azonosítható(k).