NK sejtek és abortusz

A natural killer (NK) sejtek fontos szerepet játszanak a vírusinfekciókra adott korai válaszban, ugyanakkor kóros működésüket összefüggésbe hozzák őket a sikertelen terhességekkel is. A közelmúltban több, egymásnak ellentmondó beszámoló is felbukkant a médiában és az interneten olyan kutatásokkal kapcsolatosan, melyekben NK sejtekkel „gyógyították” a meddőséget. Ezek abból az alapfeltételezésből indultak ki, hogy ezen állapotok hátterében a NK sejtek működészavara áll. 

Az endokrinológia, immunológia és a genetika módszereinek alkalmazása forradalmi változásokat eredményezett a terhességgel kapcsolatos kutatásokban. A magzat kilökődését számos védő mechanizmus akadályozza. 

A terhesség alatt megváltozik az immunrendszer szabályozása. Ennek lényege, hogy az immunológiai védekezésért felelős sejtek, az ún. limfociták egyike a Th2 (humorális immunitásért, azaz az antitestek termelődéséért felelős) sejtek és azok által termelt anyagok mennyisége növekszik, ezzel szemben a Th1 (celluláris, sejtes immunitásért felelős) limfociták száma és funkciója csökken. Ennek következtében a Th1 által közvetített immun- és autoimmun folyamatok aktivitása általában csökken, ezért élettani körülmények között a terhesség 2.-ik trimeszterétől (4. hónaptól) kezdve az autoimmun betegségek tünetei általában javulnak.  Ez egy „élettani immungátlás”, egy kényes egyensúly, amely feltétlen szükséges ahhoz, hogy a magzat megmaradhasson.

 

Ha viszont ez a fiziológiás immungátlás nem alakul ki, akkor kóros terhesség és spontán abortusz következhet be. Ebben a folyamatban lényegesek még az ún. NK sejtek is.

Mik azok az NK sejtek?

Ezek a természetes ölő sejtek (NK= natural killer cells) fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulásának gátlásában, mivel a tumor-sejteket képesek elpusztítani. A baj csak az, hogy a tumor gátló a daganatos sejteket ölő tulajdonságuk mellett a vérben lévő fokozott számú és funkciójú NK sejt káros lehet a magzatra és vetélését okozhat.

A téma valóban óriási érdeklődést váltott ki és a legismertebb orvosi szaklapokba került (Natural killer cells in female infertility and recurrent miscarriage: a systematic review and meta-analysis Hum. Reprod. Update (May/June 2014). Az NK sejtek meghatározása vérből sejtszeparátorral történik. Sikeres reproduktív folyamathoz szükséges, hogy az NK limfocita sejtarány értéke kevesebb legyen 15%-nál, ideális esetben pedig 12% alatt. Az emelkedett NK sejtarány és/vagy a fokozott NK funkció a magzat megtapadását gátolja, ismétlődő vetéléseket és beágyazódási zavarokat okozhat.

A visszatérő spontán vetélés esetében a megtermékenyülés megtörténik, a magzat beágyazódik, de a magzat kezdeti fejlődése 6-12. hét körül megáll. Az embrió vagy spontán kilökődik, vagy elhal. Amennyiben a spontán vetélés mögött nincsen genetikai, endokrinológiai, mikrobiológiai, vagy más környezeti tényező, akkor olyan ismeretlen eredetű vetélésről van szó, amelynek hátterében immunológiai okok lehetnek. Ezek lehetnek autoimmun betegségek (autoantitestek), (NK sejtek), az immunszabályozás zavarai. Ilyen esetben beszélhetünk ún. „immunológiai abortuszról”.

A teória elméleti alapja a következő: a spontán abortuszok egy részének hátterében bonyolult immunológiai folyamatok (is) állnak. Ebben az immunrendszer számos átvivő anyaga és sejtje vesz részt. Ezek egyike egy olyan immunsejt, amelynek a behatoló idegen anyagok, sejtek elpusztítása a feladata. Ennek megfelelően a neve is félelmetes: natural killer cell, azaz természetes ölősejt (NK-sejt).

Ezek az ölősejtek a gyermeket akaró, ám sorozatosan elvetélő nők méhének legbelső - a magzathoz közeli - rétegében kórosan felszaporodnak. Az, hogy a terhességük kihordására képtelen nők méhében sokkal több van NK-sejtből, jelentős felfedezés volt, ezért egyre több, ilyen páciensekkel foglalkozó klinika és szakember alapozta erre a diagnosztikát és a terápiát.

 

A citokinek szerepe a vetélésben

A Th1 sejtek által termelt anyagok, úgynevezett citokinek a terhesség kimenetele szempontjából kedvezőtlen hatásúak. A Th1 csoportba tartozó gamma interferon (INFγ) citotoxikus T-sejteket aktivál, amelyek károsíthatják a magzatot. Egerekben az INFγ-val történő kezelés a terhesség megszakadásához vezetett. Ennek az anyagnak az emelkedését figyelték meg az ismételten vetélő nőkben is. A Th1 citokinek termelését indukáló vírusfertőzésekről ismert, hogy szerepük van a spontán abortuszok kiváltásában.

 

Kapcsolat az autoimmun pajzsmirigybetegség, a meddőség és a spontán vetélések közt.

A pajzsmirigy autoimmun betegségei és a terhesség közötti kapcsolatra több magyarázat van.

– A vetélés kapcsolatban lehet azzal az egyensúlyzavarral, amely az autoimmun betegség alatt a Th1 és a Th2 arány kedvezőtlen változásával függ össze.

– Az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőkben a pajzsmirigyhormonok viszonylagos, illetve abszolút hiánya figyelhető meg. Az első három hónapban (trimeszterben) minimálisan emelkedett TSH-t mutattak ki. Amennyiben a TSH érték 2,5 mU/l fölé emelkedett és a TPO elleni antitestszintjük is magas volt, akkor a vetélés kockázata lényegesen növekedett. Ez azt jelzi, hogy az immunrendszer aktiválódása (antitestszint emelkedése) és a csökkent pajzsmirigy-aktivitás mindenképpen káros a magzat szempontjából.

 

Mi az Intralipid?

Ez a gyógyszer valóban magas energiatartalmú már-már kalóriabomba: 20 százalék szójaolajat, 1,2 százalék tojássárgáját, kis glicerint és vizet tartalmaz. Egy deciliter 200 kalória. Sűrű, tápláló folyadék, amelyet olyan betegeknek adnak, akik valamilyen okból képtelenek szájon át táplálkozni és csövön át kell hozzájutniuk a napi kalóriamennyiséghez.

 

Hogyan hat az Intralipid?

  • Helyreállítja a megbomlott immunegyensúlyt a Th1 és Th2 sejtek között.
  • Gátolja a kóros immunválaszt, csökkenti az NK sejtek aktivitását és számát.
  • Csökkenti az autoimmun folyamatokat (autoimmun gyulladást, anti-TPO szintet).

 

Mi a kezelési módA megoldás lényege a következő:

  • Alapos kikérdezés, endokrinológiai és immunológiai kikérdezés, fizikális és laboratóriumi tesztek után annak eldöntése, hogy milyen várható hatása és rizikója lehet az Intralipidnek.
  • Ezt követően annak mérlegelése, hogy melyik és milyen dózisú készítményt kapjon a beteg.
  • Azt is mérlegelni kell, hogy hány infúziót kapjon a megtermékenyülés, ill. megtermékenyítés előtt.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy az Intralipid sem csodaszer, de nagyban emeli az esélyeket, mert a gyakori, ám ritkán felismert immunproblémát hatékonyan és olcsón tudja kezelni. Ma már külön, egyedi kérvényezés után, az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) engedélyének birtokában egyre több nőnek van lehetősége arra, hogy ezzel egészítse ki a meddőségi kezelését.

 

Forrás: (csaladinet.hu)