Daganatok Magyarországon

Az emberek többsége nem fogja fel az élet értelmét. Sokszor még azok is folytatják egészségtelen életmódjukat, akik emiatt lettek komolyan betegek. Mi lehetne az intő jel arra, hogy megálljunk és elgondolkozzunk azon, hogy ebben a röpke pár évben hogyan éljünk tartalmasan? Ha visszatekintek a saját életemre, csak azt látom, hogy bizony az idő felettem is eljárt, és míg fiatalon könnyen leküzdöttem a dolgokat, bizony ahogy megy az idő, egyre nehezebben tolerálom a betegségeket. Gyakrabban dönt ágyba a láz, fáradékonyabb vagyok, megváltozott a tűrőképességem a kórságokkal szemben. Fiatalon az ember immunrendszere bivalyerős, de életünk derekán a felgyülemlett lelki tényezők is hozzásegítenek ahhoz, hogy lassabb legyen a gyógyulás. Épp ezért az sem mindegy, milyen mentalitással élünk és mit engedünk be magunkba. Vigyáznunk kell, mert a beteg lélek a testet sem kíméli. S aki nem hiszi, kérdezzen meg egy-két beteget az onkológiai szakrendelések előtt..., lenne mit mesélniük szerintem. Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a baj csak másokkal esik meg, nem velünk, de ez nem így van! 

Az első helyen áll a magyarországi statisztikák szerint a tüdőrák, ezt követi a vastagbélrák, emlőrák, prosztatarák, nyirok-és vérképzőrendszeri és a szájüregi rák. Sorban utána a húgyhólyag, vese és gyomorrák. 

 

Hogy ennek mi az oka? A daganatos betegség kialakulásában szerepet játszik az átlagos élettartam növekedése, a környezetszennyezés, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód,A stressz, az alkohol és a dohányzás. Fontos megjegyezni azt is hogy a diagnosztikai technika fejlődésével napjainkban több daganatos megbetegedésra derül fény, mint a korábbi évtizedekben, sok esetben még korai, gyógyítható fázisban. A daganatos megbetegedésének számának növekedésében, tehát közvetve a technika fejlődése is szerepet játszik.

 

A férfiaknál a tüdő, vastagbél, prosztata, hólyag, ajak/szájüreg, vese, gyomor és hasnyálmirigyrák vezető a listán. 

Nőknél az emlő, vastagbél, tűdő, méhnyak és petefészek, hasnyálmirigy, gyomor és hólygrákok tűnnek ki elsősorban. 

 

A halálozási sorrend a tüdő, vastagbél, emlő, hasnyálmirigy és gyomorrák. 1975 és 1999 között a szájüregi rákok megjelenése 250% emelkedést mutatnak, a tüdőrák (légcső, hörgő) 89%, a vastagbélrák 62%, a hasnyálmirigyrák 45%, az emlőrák 44% és a prosztatrák 16%-os növekedést mutatott. 

 

A bőr és egyéb daganatok előfordulása is rendkívül gyakori 2007 és 2014 között szorosan a tüdőrák mögött látható, 2014-ben 16 421 új esetet regisztráltak, míg a tüdőrák előfordulása ebben az évben 11 654 volt, ezt követi a vastagbélrák 10 684 esettel 2014-ben. 

A bőr daganatait sem vehetjük félvállról, ám az a nemzetközi statisztikában nem szerepel. (Orvosi hetilap 2017. 158. évfolyam, 3. szám) 

 

  • Évente mintegy 7500 vastagbélrákos beteget regisztrálnak Magyarországon, és évente mintegy 5000-en bele is halnak a betegségbe.
  • Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. 
  • Méhnyakrákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt.
  • Prosztatarákban évente cca. 4500 új megbetegedést, és ebből 1500 halált tartanak nyilván. 
  • A statisztikát a tüdőrák vezeti. Évente cca. 10 000 új megbetegedés, melyből 8-9000 halállal végződik. 

 

A haláloki statisztikát tekintve az elmúlt 50 évben jelentős átrendeződés figyelhető meg. Arányaiban az emésztő szervrendszeri és a daganatos megbetegedésekből származó halálozások száma növekedett meg a legnagyobb mértékben. Az arányok átrendeződése miatt,  pl. 2011-ben közel másfélszer annyian haltak meg daganatos megbetegedések ben, mint 50 évvel ezelőtt.

A tüdőrák okozta halálozás 1948 és 1997 között közel tízszeresére emelkedett, napjainkban csak nem annyi ember halálát okozza, mint korábban a TBC. A növekedés mértéke 40-59 év közötti korosztályban a legkifejezettebb. Emellett mint egy hat szorosára emelkedett a szájüregi rák okozta halálozás, jelentősen nőtt a májrák gyakorisága, valamint a vastagbélrák, prosztatarák okozta halálesetek is igen magasra emelkedtek az elmúlt években. A legszembetűnőbb és egyben legmegdöbbentőbb, hogy a hasnyálmirigyrák miatt bekövetkezett halálozás közel 16szoros emelkedést mutatott.