t

Mi az a hisztamin intolerancia?

Van egy diamin-oxidáz (DAO) nevű enzim, ami lebontja a táplálékkal felvett hisztamint, így az nem okoz nekünk problémát. De van, akiben ennek az enzimnek alacsony a szintje, és ha egy ilyen ember túl sok hisztaminban gazdag ételt eszik, felléphetnek allergiaszerű tünetek. Ezt hívják hisztamin intoleranciának. Némely vizsgálat kapcsolatot feltételez a hisztamin intolerancia és az urtikária, az asztma, az ekcéma, a szorongás és a pánikrohamok között.

Fejfájás, ekcéma, fájdalmas menstruáció, alvászavar is a panaszok között van.

 

Mikor gondolunk hisztamin intoleranciára?

Ha panaszaink ellenére minden allergia tesztünk negatív lett. Ha gyakori fejfájás, hasfájás, tüsszögés, rossz közérzet lép fel a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása után. ( lsd. lent ) 

  • ekcéma
  • fájdalmas menstruáció
  • hasmenés 
  • tüsszögés 
  • fejfájás
  • viszketés

 

Hogyan lehet kivizsgálni? 

A hisztamin intolerancia vizsgálatot vérből végezzük az un. DAO enzim mennyiségének meghatározásával. Ha ez a mennyiség alacsony, akkor a szervezet nem képes lebontani a hisztamint, hiszen kevés a DAO enzim. 

 

Milyen panaszok lehetnek? 

Gyakorlatilag ugyanaz, mint allergiában:

  • tüsszögés
  • viszketés
  • nehézlégzés
  • ödéma

egyéni érzékenységtől függően bőrpanaszok, emésztőrendszeri problémák

 

Mi az a hisztamin? 

A hisztamin egy bizonyos élelmiszerekben természetesen előforduló, szerves kémiai anyag. Hisztamin az emberi szervezetben is termelődik, nagyrészt a hízó- és a fehérvérsejtekben. Hízósejtekből különösen sok van az orrban, a szájüregben, a lábfejen, a test belső felületén és a vérerekben. Hisztamin az agyszövetben is található, itt neurotranszmitterként működik. Ezen kívül a gyomor bizonyos sejtjeiben is sok hisztamin van. Vannak magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, valamint olyanok is, amelyek a szervezet saját hisztamin termelését stimulálják.

 

A hisztamin anyagcsere

Hisztamin intolerancia akkor alakul ki, amikor felborul a raktározott mennyiség és a lebontás közötti egyensúly. Az ételekkel felvett hisztamin lebontásáért a belekben és a vérben a DAO (diamin oxidáz) enzim felelős. A DAO-ban leggazdagabb szövetek a belekben, a méhlepényben és a vesében fordulnak elő. Ha a DAO aktivitása lecsökken, ez tünetek megjelenéséhez vezet.

 

Hisztamin források

Hisztamin és hisztadin (az előanyaga) különböző mennyiségben szinte minden élelmiszerben találhatók. Az érlelt és fermentált élelmiszerekben nagyobb a koncentrációjuk. Ez az érlelés során keletkező baktériumok és élesztő jelenléte miatt van. Ilyenek pl. az érett sajtok, a savanyú káposzta, a bor (különösen a vörös), vagy a mikróbákkal szennyezett hal, hús és kolbászfélék.

A vörösbor duplán problémás, mert egyrészt magas a hisztamin tartalma, másrészt erőteljesen blokkolja a DAO enzim aktivitását. Fogyasztása közben felléphet tüsszögés, bőrpír, fejfájás, akár asztma roham. Bizonyos élelmiszerek, ugyan önmagukban nem tartalmaznak sok hisztamint, képesek a szevezet sejtein belül raktározott hisztamin felszabadulását provokálni. Ilyenek pl. a citrus gyümölcsök és bizonyos gyógyszerek is.

 

Hisztaminban gazdag ételek és anyagok

Általános szabály, hogy minél frissebb egy élelmiszer, annál alacsonyabb a hisztamin tartalma. Pl.a friss húsnak szinte nincs, azonban a feldolgozott húsnak igen magas. Ugyanez igaz a halra. A sózott, füstölt, pácolt, tartósított változatoknak jelentősen megnő a hisztamin tartalma.

 

A hisztamin intolerancia okai

Számos mögöttes tényező idézheti elő a DAO enzim csökkent aktivitását. Ilyenek pl. a gyulladásos bélbetegségek, amelyek okozói nagyrészben a modern étrend gyulladásfokozó tényezői: a gabonák, a cukor és a növényi olaj. Lehetséges-e, hogy sok tünet, amit mi gyakran a glutén intoleranciával hozunk összefüggésbe, valójában a glutén által okozott bélgyulladás és a csökkent DAO enzim tevékenység következményei? A fruktóz és a hisztamin intolerancia is fokozódhat a belek gyulladása miatt. Mivel többnyire étkezési és életformabeli tényezők miatt alakul ki, ezek módosításával javítható a mértéke, illetve meg is szüntethető.

 

A hisztamin intolerancia vezető tüneteit (emésztési problémák, fejfájás és bőrtüntek) kiváltó élelmiszerek és anyagok a következők lehetnek:

• alkohol, különösen a vörösbor, fehérbor, sör és a pezsgő

• érlelt, füstölt, konzerv hal (tonhal, szardínia, szardella, hering, lazac)

• pizza

• füstölt és feldolgozott húsipari termékek (szalámi, sonka, virsli, bacon)

• savanyú káposzta

• bizonyos zöldségek: paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, gomba, 

• bizonyos gyümölcsök: eper, banán, kiwi, ananász, mangó, mandarin, grapefruit, körte, málna

• vörösborecet, balzsamecet

• szója szósz

• sajt

• mustár

• ketchup

• napraforgó mag

• csokoládé, kakaó

• kávé, fekete tea

• kenyér és minden élesztővel készült termék

• földimogyoró, dió, kesudió

• tojásfehérje

• disznóhús

 

Mik a hisztamin intolerancia tünetei?

 

Elsődleges tünetek:

• alacsony vérnyomás (ájulás, szédülés), főleg fiataloknál

• hasmenés

• fejfájás

• szívritmus zavarok 

• savas reflux

• orrváladék csöpögés

• asztma, krónikus köhögés

• bőrpír

• viszketés

• fájdalmas menstruáció

• fáradtság

 

A tünetek nem közvetlenül, hanem kicsit késleltetve jelentkeznek, és lezajlásuk után kialakulhatnak a másodlagos tünetek.

Másodlagos tünetek:

• alvászavarok

• szorongás, pánikrohamok

A szervezet adrenalint termel a vérnyomás megnövelésére, és ez okozza a másodlagos tüneteket. 

A migrénes nők között gyakori a hisztamin lebontó enzim hiánya. Ezek a nők terhességük alatt általában javulást tapasztalnak, mert a placentából több DAO enzim szabadul fel és így csökken a fejfájások intenzitása.

 

Esetismertetés

egy nőnek komoly menstruációs problémái voltak. Ciklusa rendszertelen és fájdalmas volt. Fejfájós volt, légzőszervi problémákkal, folyamatos bőrviszketéssel, arritmiával, irritábilis bélszindrómával, rendszertelen mentsruációval küzdött és cöliákia diagnózisa is volt. 

Az alacsony hisztamin tartalmú étrend, megoldotta problémáit. Az ekcémája és a bélrendszeri tüneteinek nagy része is elmúlt. A hisztamin az emelt ösztrogén termelődés miatt fokozhatja a fájdalmas menstruáció tüneteit. Sajnos a nőgyógyászok és a dietetikusok nem ismerik a hisztamin intoleranciát és a fájdalmas menstruációval való összefüggését.

 

 

Forrás: ( tények és tévhitek )