Csendestárs...amiről ritkán beszélünk

A velünk / bennünk élő paraziták. Sokan szégyellik a vizsgálatot kérni, és arra hagyatkoznak hátha észreveszik majd. Sajnos azonban ez nem ilyen egyszerű. Mindenképpen szükség van a széklet parazita és féreg vizsgálatára! A vizsgálat akkor értékelhető megfelelően, ha 3 egymást követő napon vett mintából is megtörténik a vizsgálat. Miután a peték ürülése szakaszos, biztosra kell menni.

A fertőzöttek többsége nincs tisztában azzal, hogy emberi paraziták élnek a bélrendszerében. Ennek oka, hogy az élősködők jelenlétére utaló panaszok meglehetősen általánosak: ezért fontos, hogy tisztában legyünk az emberi paraziták okozta leggyakoribb tünetekkel.

Nem hiába hívják őket néma gyilkosoknak, az emberi paraziták ugyanis hosszú ideig képesek rejtve maradni. Vannak azonban olyan tünetek, amelyekből következtethetünk a bélrendszerben megtelepedő giliszták, férgek és kukacok jelenlétére. Vegyük komolyan ezeket az intő jeleket, és a legkisebb gyanú esetén tegyünk meg a szükséges lépéseket, azaz szabaduljunk meg a nem kívánt „társbérlőktől”. Ha ezt nem tesszük meg, a kellemetlen tüneteken kívül súlyos betegségek kockázatát vállaljuk.

Milyenek az emberi paraziták?


Ez egy fontos kérdés, sokakban ugyanis az a kép él, hogy az emberi paraziták néhány centis élősködők. Való igaz, a férgek, kukacok és giliszták lehetnek ekkorák, azonban az is előfordul, hogy akár több méteresre is megnőnek. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a bélrendszer élősködői között számos faj (köztük egysejtűek is) mindössze milliméteres vagy mikroszkopikus méretű. Bár most elsősorban a vastagbélben megbúvó emberi parazitákról esik szó, azt tudni kell, hogy az emberi paraziták az izmokban, a szemben, az agyban, a bőrben és a belső szervekben is előfordulhatnak.

Hogyan jutnak a szervezetünkbe?


Az emberi paraziták, illetve lárváik, petéik, elsősorban a nem megfelelően kezelt, fertőzött élelmiszerekkel jutnak a szervezetbe. Különösen veszélyes lehet a disznóhús és a disznóhúst tartalmazó ételek (pl. füstölt sonka, kolbász), valamint a mosatlan zöldségek és gyümölcsök. Élősködőket hordozhatnak a háziállatok is, különösen azok, amelyek rendszeresen kijárnak a szabadba. Ha megtelepednek a vastagbélben, az emberi paraziták valósággal elszívják az értékes tápanyagokat, akadályozzák ezek felszívódását, illetve hozzájárulnak a patogén baktériumok elszaporodásához, és ezáltal a bélflóra egyensúlyának felborulásához. Kárt okoznak azzal is, hogy anyagcseréjük során különböző méreganyagokat termelnek, ezek a toxinok pedig akadályozhatják a belső szervek normális működését. Kapcsolatba hozhatók a vastagbélrák és a végbélrák kialakulásával.

A leggyakoribb tünetek


Akkut gyulladásos és allergiás panaszok esetén érdemes élősködők jelenlétére gondolni, ahogyan az alvászavarok is utalhatnak parazitákra. Jellemző tünet a visszatérő végbélviszketés, amelynek rendszerint az az oka, hogy a bélrendszerből előbújó férgek itt teszik le petéiket. Szintén intő jel a haspuffadás, az ekcéma és a makacs csalánkiütés, ahogyan a gyógyszer hatására sem javuló ízületi és izomfájdalmak is gyakran a paraziták számára írhatók. Érdemes megemlíteni az elpusztult lárvákat, illetve petéket körülvevő granulomákat, a csomók ugyanis szinte bárhol kialakulhatnak: a belekben, tüdőben, az izmokban, a májban, sőt a méhben is.

A bélben élő paraziták okozhatnak folyamatosan híg székletet, illetve székrekedést okoznak, míg az ürülékükben található méreganyagok károsan befolyásolják az idegrendszer működését. Ennek eredménye lehet az állandóan feszült idegállapot, a dührohamok és agresszivitás. Gyakori a dekoncentráció és a memóriazavarok és a migrén. A kiválasztott toxinok rombolják az immunrendszert, ez az oka annak, hogy a paraziták miatt, általános gyengeség, indokolatlan fogyás, megfázásos tünetek, bőrbetegségek jelentkeznek. Egyes kutatók szerint az élősködők összefüggésbe hozhatók az asztma és a rák kialakulásával.

Egyes felmérések szerint legalább tízmillió emberben élnek paraziták, ennek ellenére keveset beszélünk a jelenségről. Az élősködők ugyanis tabutémának számítanak, mondhatjuk azt is, hogy a társadalom nem akar tudomást venni róla. A fertőzöttek szégyellik, a többiek pedig azt gondolják, hogy velük soha nem történhet meg ez a „csúfság”. Holott az a helyzet, hogy parazita bármelyikünkbe beköltözhet, elsősorban a fertőzött disznóhús, a mosatlan zöldség és gyümölcs, valamint a rossz víz a vivőanyag, azaz ezek közvetítésével kerülnek a peték az emberbe. Ezek a paraziták lehetnek mikroszkopikus méretűek, de akár több méretesre is megnőhetnek, élhetnek a bélrendszerben, az izmokban, de a szemben is. Sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy valamennyi élősködő a rejtőzködés mestere. Bár nehéz felfedezni őket, azért nem lehetetlen, hiszen testünk mindig jelzi, ha baj van, így a paraziták jelenlétére is figyelmeztet. Intő jel lehet a gyakori és ok nélküli fáradtság vagy a kiütések. Ha hosszabb ideig rossz a közérzetünk, akkor járunk el helyesen, ha székletvizsgálatot végzünk. A székletben található petékből a megfelelő szakember képes megállapítani a parazitafertőzést.

* Allergiák
* Alvászavarok
* Csalánkiütés
* Ekcéma
* Gyulladások
* Hasmenés
* Ingerültség
* Izomfájdalmak
* Ízületi fájdalmak
* Kimerültség
* Krónikus hasfájás
* Nehezen múló kiütések
* Ok nélküli fáradtság
* Puffadás
* Rossz emésztés
* Vérszegénység

Még nagyobb az esély az emberi paraziták jelenlétére a rendszeres éjszakai végbélviszketés és a bélgyulladás esetén. Egyértelműen az élősködőkre utal a granulómák kialakulása, ezek a főleg a vastagbélben és a végbélben felfedezhető csomók ugyanis az elpusztult emberi parazitákat, a lárváikat vagy a petéiket veszik körül.

Tönkreteszik az immunrendszert is!


Az emberi paraziták hozzájárulnak a probiotikus baktériumok számának csökkenéséhez, illetve a patogén (káros) mikroorganizmusok elszaporodásához, ezáltal közvetve a bélflóra egyensúlynak felborulását is kiválthatják. Mivel a bélflóra állapota alapvetően meghatározza az immunrendszer működését (az immunsejtek mintegy 70 százaléka a vastagbélben található), az emberi paraziták a szervezet védekezőképességét is befolyásolhatják. Az élősködők immungyengítő hatásának hátterében még egy folyamatot érdemes megemlíteni. Arról van szó, hogy a paraziták akadályozzák az immunglobulin termelődését. Ennek eredménye a fokozott immunválaszt, ami miatt az immunrendszer idővel legyengül, a szervezetünk ezért védtelenebb lesz a gyulladásokkal és fertőzésekkel szemben.

 

Forrás ( vitalitas-magazin )