Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigybetegségek már azelőtt is sokféle panaszt és tünetet okozhatnak, hogy kialakulnának a hormonszintek változására utaló fizikális jelek. Ez csökkent és fokozott pajzsmirigyműködés esetén egyaránt előfordul. 

Irritábilitás, türelmetlenség, érzelmi labilitás, alvászavar – nem biztos, hogy ilyen panaszok esetén eszünkbe jut a pajzsmirigybetegség lehetősége is. Pedig a hyperthyreosis – egyéb jellemző tünetei mellett – gyakran okoz pszichés eltéréseket is. Néha kifejezetten ezek dominálnak. A pánikbetegség súlyosbodása például egybeeshet a hyperthyreosis klinikai tüneteinek megjelenésével. 

A pajzsmirigy hormonja szinte valamennyi szervünk működéséhez szükséges, így hiánya mindenféleképpen bajt okoz, mely az enyhétől a súlyos formáig terjedhet. Jellegzetes tünetei vannak, s egyszerű, napi egyszeri hormonpótlással a tünetek és panaszok megszüntethetők. 

A hyperthyreosis vagy pajzsmirigy-túlműködés a pajzsmirigyhormonok keringő- és szöveti szintjének kóros és tartós emelkedése, melynek oka a pajzsmirigy egészének vagy egyes területeinek fokozott hormontermelése az endokrin vagy az immunrendszer regulációs zavara, illetve a pajzsmirigysejtek monoklonális endogén szabályozási zavara következtében, vagy fokozott hormonfelszabadulás a pajzsmirigysejtek destrukciója miatt. Hasonló klinikai képpel jár a terápiás célra használt pajzsmirigyhormon túladagolása is. 

A hyperthyreosis tünetei: gyengeség, fáradékonyság, jó étvágy melletti fogyás, izzadékonyság, melegintolerancia, kézremegés, pszichomotoros nyugtalanság, álmatlanság, libidocsökkenés (a szexuális aktivitás nem csökken), tágabb szemrés, palpitációérzés. A bőr meleg, nedves. Hajhullás, hasmenés, gynaecomastia, amenorrhoea is előfordulhat. A pulzusnyomás nő, a szérum koleszterinszintje csökken, az alkalikus foszfatáz emelkedett lehet. A beteg tachycardiás. Pitvarfibrilláció idősebb betegeknél gyakori, de minden életkorban előfordul. A thyreotoxicus cardiomyopathia szívelégtelenséget okoz. A csontok mésztartalma csökken, a törési hajlam azonban nem fokozott. Hőemelkedés előfordul.

A fentiekkel egyidejűleg a hyperthyreosis típusától függő és arra jellemző tünetek is jelen vannak. Graves-Basedow-kórban diffúz strúmát, tágabb szemrést, a jellegzetes szemtüneteket (Graefe, Stellwag, Moebius, Dalrymple), szövődményként endocrin orbitopathiát és/vagy praetibialis mixödémát, myopoathiát észlelhetünk. Leukopenia relatív lymphocytosissal fordulhat elő. Toxikus adenoma és multinodularis strúma esetén göbö(ke)t lehet tapintani. Thyreoiditis esetén a pajzsmirigy normális nagyságú vagy megnagyobbodott lehet, többnyire spontán fájdalmas és tapintáskor érzékeny.

Thyreotoxicus krízisben a súlyos hyperthyreosis tünetei mellett hányás, hasmenés, dehidráció, láz, hyperpyrexia, agitáltság, zavartság, delírium, kóma, icterus, tachycardia és súlyos szívelégtelenség fordul elő.

A Graves-Basedow-kór diffúz strúmával járó hyperthyreosis, melyet a pajzsmirigysejtek TSH-receptorához kötődő, stimuláló autoantitest okoz. Toxikus adenoma és toxikus multinodularis strúma esetén a pajzsmirigyben túlműködő göb vagy göbök vannak. A hyperthyreosis ectopiás pajzsmirigyszövetben is kialakulhat. Heveny, szubakut thyreoiditis, valamint a krónikus thyreoiditis aktív fázisa is hyperthyreosissal járhat, ami átmeneti.

Bizonyos gyógyszerek hyperthyreosist okoznak, míg pajzsmirigyhormon-túladagolás esetén a pajzsmirigy túlműködése nélkül jelentkeznek a tünetek. Hyperthyreosis alakulhat ki a pajzsmirigyhormon-rezisztencia egyes eseteiben és TSH-termelő hipofízisadenoma esetén. Az endocrin orbitopathia a külső szemizmok és az orbita kötőszövetének Graves-Basedow-kórhoz társuló autoimmun gyulladása.

A hyperthyreosisos krízis kiváltó okai

A krízis hyperthyreosisban szenvedő betegeknél alakul ki, leggyakrabban lázzal járó infekció, radiojódkezelés, jódtartalmú gyógyszer vagy jódos kontrasztanyag adása után, ritkábban pajzsmirigyműtétet, egyéb nagy műtétet, traumát vagy szülést követően.

Hyperthyreosis gyanúja esetén a vizsgálatnak ki kell terjednie:

 • a pajzsmirigy funkcionális állapotának tisztázására hormonmeghatározásokkal;
 • a pajzsmirigy morfológiai vizsgálatára képalkotó eljárásokkal;
 • thyreotoxicus krízis gyanúja esetén a hormoneredmények megérkezéséig a beteget úgy kell kezelni, mintha bizonyított thyreotoxicus krízise lenne.

A laboratóriumi vizsgálatok közül a hormonmeghatározások döntőek. A TSH-receptor ellenes antitest (TRAK) meghatározásnak csak bizonyos, ritka esetekben van jelentősége. 

A képalkotó vizsgálatok közül az ultrahang általában elsőként választandó. Ugyanakkor, ha az ultrahanggal göb nem látszik, a tapintással göbösnek tűnő pajzsmirigy a diagnosztikus algoritmusokban „nem göbösnek” tekintendő. Hyperthyreosisos betegben alternatívaként első helyen technécium-radionuklidscan (Tc-scan) is végezhető. 

Ha hyperthyreosis felmerül (csak néhány tünet van, enyhe gyanú esetén):

Laboratórium: szuperszenzitív TSH (sTSH)

 • alacsony: kiegészítő labor FT4, FT3 → értékelést lásd köv. pontban
 • normális: hyperthyreosis kizárható
 • emelkedett: kiegészítő vizsgálatok, FT4, FT3; leggyakrabban hypothyreosis, esetleg TSH-termelő hipofízisadenoma vagy pajzsmirigyhormon-rezisztencia okozhatja

Ha hyperthyreosis valószínű (jellegzetes klinikai kép, komoly gyanú):

Laboratórium: sTSH, FT4, FT3

 • sTSH alacsony, FT4 és/vagy FT3 magas: hyperthyreosis
 • sTSH alacsony, FT4 és FT3 normális: szubklinikus hyperthyreosis, két hónap múlva kontroll
 • sTSH normális vagy magas, FT4 és/vagy FT3 magas: vizsgálat ismétlése 2-4 hét múlva, ha változatlan, TRH-teszt és a sella MRI-vizsgálata TSH-termelő hipofízisadenoma kizárására
 • sTSH, FT4, FT3 normális: hyperthyreosis kizárható

Ha hyperthyreosis nem merül fel, de pajzsmirigy-tapintási rendellenesség van:

Laboratórium: sTSH

 • Ha eltérés van, lásd az előző pontban, „Ha hyperthyreosis valószínű” alatt

Ha endocrin orbitopathia (EOP) lehetősége felmerül (hyperthyreosissal vagy a nélkül):

Laboratórium: sTSH, FT4, FT3

 • sTSH alacsony, FT4 és/vagy FT3 magas: hyperthyreosis és EOP
 • sTSH alacsony, FT4 és FT3 normális: szubklinikus hyperthyreosis és EOP
 • sTSH emelkedett: hypothyreosis és EOP
 • sTSH normális, FT4 normális, FT3 normális: EOP lehet, TRH-teszt, TSH-receptor ellenes antitest (TRAb) és az orbita MRI-vizsgálata szükséges

Thyreotoxicus krízis gyanúja esetén a pajzsmirigy funkcionális állapotának tisztázása ugyanígy történik. A krízis tüneteinek megléte esetén annak diagnózisához a hyperthyreosis bizonyítása elegendő; bár a hormonszintek többnyire igen magasak, a szokatlanul magas szabad hormonszint a krízis diagnózisának nem feltétele.

 

Forrás: ( drDiag )