Mit mutat a CRP szintje?

A C-reaktív protein kóros értékei semmilyen támpontot nem adnak egy bizonyos betegségre nézve, ezeket a csak a klinikai képpel és a tünetekkel együtt lehet csak értékelni.  

Emelkedett CRP értéket főleg akut bakteriális gyulladásokban látunk. 1-2 nap után akár a kiindulási koncentráció 200-szorosa is megfigyelhető. Az eredmények bizonyos határokon belül a kórkép súlyosságára jellemzőek. Eredményes kezelés esetén kb. 2 hét múlva az eredmények normális szintjével lehet számolni. Vírusfertőzésekben és krónikus gyulladásokban a CRP emelkedése kevésbé kifejezett. Szövetelhalás ( pl. égését, szívinfarktus ) vagy malignomák esetében a betegség kiterjedésétől függően magasabb CRP-értéket látunk. 

A C-reaktív protein kóros értékei semmilyen támpontot nem adnak egy bizonyos betegségre nézve, ezeket a csak a klinikai képpel és a tünetekkel együtt lehet csak értékelni.  

// A süllyedéshez hasonlóan, a CRP mérésekor is az egészségesek 1-2%-nál kóros értékek tapasztalhatók. Ha az emelkedett CRP-nek nem felel meg a klinikai kép, figyelembe kell venni azt is, hogy az ilyen eredmény jóval megelőzheti az első panaszok és tünetek megjelenését. // 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy normális tartományon belüli eredmény nem zárja ki, hogy krónikus gyulladás, vagy neoplasma áll fenn. 

A süllyedés változhat az életkorral és ezt nem minden laboratórium kezeli megfelelően a kialakított referencia tartományon belül. A süllyedés szintje egy akut gyulladás után ( főleg, ha kiterjedt több szervet érintő betegségről van szó ) hónapokig is magasabb lehet, így nem lehet következtetni a betegség kiterjedésére. A CRP csak az akut szakasz idején magasabb, míg krónikus vagy lezajlóban lévő fertőzés esetén enyhén emelkedett  vagy normál szintet mutat. 

 

A CRP méréssel egy időben a teljes vérkép is hasznos lehet, önmagában a CRP sok információt nem ad. A kontroll vizsgálat pedig rendkívül fontos.