Tévedés, hogy csak túlsúlyos ember lehet inzulinrezisztens!

Az inzulinrezisztencia vizsgálatához a 3-4 pontos terhelés, D vitamin, pajzsmirigy hormonok vizsgálata is fontos lehet. 

Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, milyen a vércukor szintünk. Ennek szabályozásában komoly szerepet tölt be az inzulin, amely hormonként segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek oka általában az, hogy maga a receptor jön létre "hibásan", ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, és ami miatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bekerülhessen.

Bár rendkívül gyakori jelenségről van szó, a probléma sokszor nem derül ki időben. Ennek oka, hogy vércukorszint-vizsgálatkor az orvosok sokszor eleve nem kérik az inzulinszint vizsgálatát, és nem vizsgálják annak cukorterhelésre történő mozgását. Emiatt a probléma gyakran hosszabb ideig is rejtve marad. Előfordulása egyébként nagyjából megegyezik a cukorbetegségével, illetve meg is haladja azt. Pontos felmérések azonban - épp a szűrés hiánya miatt - nem állnak rendelkezésre. 

Bár rendkívül gyakori jelenségről van szó, a probléma sokszor nem derül ki időben. Ennek oka, hogy vércukorszint-vizsgálatkor az orvosok sokszor eleve nem kérik az inzulinszint vizsgálatát, és nem vizsgálják annak cukorterhelésre történő mozgását. Emiatt a probléma gyakran hosszabb ideig is rejtve marad. Előfordulása egyébként nagyjából megegyezik a cukorbetegségével, illetve meg is haladja azt. Pontos felmérések azonban - épp a szűrés hiánya miatt - nem állnak rendelkezésre. 

A probléma pontos előfordulását azért is nehéz meghatározni, mert az inzulinrezisztenciát jellemzően csak akkor fedezik föl az orvosok, amikor már a probléma jellegzetes tünetei is megjelennek. Ez pedig akkor történik meg, amikor a nőgyógyász vagy az endokrinológus - főképp menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés, túlsúly vagy depresszió miatt - elkezd rá gyanakodni. 

Az inzulinrezisztencia egyébként inkább a nőket érinti, akiknél túlsúly esetén már fiatal felnőttkorban is megjelenhet ez a probléma. Gyakori az is, hogy az inzulinrezisztenciát a családalapítás időszakában kezdenek fedezik föl, és pusztán azért derül rá fény, mert a meddőség okát kutatva megmérik a vér inzulinszintjét is. Azonban férfiak körében sem elhanyagolható jelenség. Tévhit, hogy csak túlsúlyos lehet inzulinrezisztens! 

Hogy értelmezzük a laborértéket? Általános szabály, hogy minden esetben csakis orvos elemezhet eredményt, hiszen a páciens vizsgálata nélkül azok csak számok. Mégis mire figyeljünk? 

* éhomi (0 perces) vércukor-szint normális? ha 5.5 mmol/l felett van, máris baj van, károsodott éhomi-vércukor értékről van szó (IFG), ha ez eléri a 7 mmol/l-t, akkor már cukorbetegségről beszélünk
* a kétórás (120 perces) vércukor-szint alacsonyabb, mint az éhomi? ez is gyanús, mert a terhelés hatására olyan mennyiségű inzulin keletkezett, amely gyakorlatilag „kisöpörte” a glükózt a véráramból, ezért elkezdett leesni a cukrod
* a kétórás vércukor-szint nagyobb, mint 7.8 mmol/l, de még 11 alatt van? ez is baj, csökkent glükóz-toleranciáról beszélünk, ami a cukorbetegség előszobája
* a kétórás vércukor-szint eléri a 11 mmol/l-t? mielőbb el kéne menni szakorvoshoz, mert ez sajnos már cukorbetegség!
* a vércukor-értékeid a fent írtak közül egyiknek sem felelnek meg? sajnos attól még lehetsz inzulinrezisztens, mert a normális vércukor-érték sajnos semmit nem jelent: lehetséges, hogy a szervezeted ezeket a normál számokat csak jelentős mennyiségű inzulin bekapcsolásával tudta produkálni!

Ezután haladj tovább az inzulingörbével.

 

  • éhomi inzulinszint akkor elegáns, ha 8 mIu/ml alatt marad – 10 körül már kevésbé szeretjük, 13 fölött pedig fogjuk a fejünket. Túlsúlyosaknál törvényszerűen magasabb értékek jönnek ki (de ettől még nem szeretjük)
  • vékonyabb testalkatúaknál vagy magas izomtömeggel rendelkezőknél nagyon informatív lehet a 30 perces inzulinérték, mert ez sokszor kiugróan magas tud lenni, ami aztán gyorsan zuhan – korai inzulincsúcsról beszélünk ilyenkor, ami le tudja rántani a vércukor-szintet is
  • éppen ezért előfordulhat, hogy 3 pontos terhelésnél a 60 perces inzulin már nem mutat semmi különöset, maximum a csökkenő vércukor-szintből következtethetünk arra, hogy „valami furcsaság van” – a 2 órás érték pedig végképp nem lóg ki a sorból
  • a 120 perces inzulinról általánosságban elmondható, hogy elvárás, miszerint visszamenjen 30 mIu/ml alá, és ne haladja meg az éhomi érték ötszörösét. Az inzulinrezisztensek nagy részénél ez a szám „fennakad” a magasban, ami jelzi a hiperinzulinémiát.


Az OGTT teszt számainak ilyen módon történő elemzése megfelel a Mens Mentis szakorvosai gyakorlatának – ami nem jelenti azt, hogy ez így történik máshol is. Fontos tudni, hogy előfordul álnegatív lelet is, ami azt jelenti, hogy bár a vércukor- és inzulingörbe nem mutat eltérést, a páciens családi anamnézise és a tünetei alapján mégsem lehet elvetni az IR gyanúját.

Ezért ne az OGTT teszted számait elemezd elsősorban, hanem a saját szervezeted működését figyeld! 

 
 
Forrás ( hazipatika, mensmentis )