Fruktóz intolerancia
A gyümölcscukor, azaz fruktóz egy kémiailag egyszerű felépítésű cukor, úgynevezett monoszacharid. A fruktóz az egyik legédesebb ízű cukorfajta, mely nagy mennyiségben megtalálható a természetben: gyümölcsökben, zöldségekben, mézben. Manapság egyre népszerűbb a mesterségesen előállított formája is, mely számos élelmiszerben megtalálható édesítőszerként. A fruktóz továbbá több „összetettebb” szerkezetű cukornak (úgynevezett diszacharidnak, poliszacharidnak) is alkotórésze, így szervezetünk gyakrabban találkozik vele, mint az elsőre gondolhatnánk.
Ha a fruktóz nem szívódott fel a vékonybélben, továbbjut a vastagbélbe, ahol baktériumok kezdik lebontani. Ez gázképződéssel jár, amely kellemetlen tünetekhez vezet (puffadás, gázképződés, hasmenés, hasi diszkomfortérzet, fájdalom, kísérő tünetként fáradtság, levertség, koncentrálási zavarok, vérszegénység). A tünetek hasonlóak a laktózintolerancia tüneteihez, de általában gyengébbek, személytől függően. A leggyakoribb oka a tüneteknek a fruktóz malabszorpció, azaz elégtelen felszívódás. Ennek pontos oka egyelőre nem ismert, tünetileg szakorvos által diagnosztizálható. Egyelőre gyógymód sincs erre a felszívódási zavarra, de egyénre szabott fruktóz-szegény diétával a tünetek enyhíthetők. Bár kevéssé ismert még, egyes források szerint a nyugati népesség akár 40%-át is érintheti.
Lelet: 8-10 munkanap
Nem szükséges éhgyomor