Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül vagy e-mailben/telefonon egyeztetve a szabad helyek függvényében történnek a délelőtti órákban. 
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Foszfolipid szindróma

Az antifoszfolipid szindróma (APS) autoimmun betegség. Ezek úgy alakulnak ki, hogy a szervezet immunrendszere a saját sejtjeit, struktúráit ellenségként kezeli, és megtámadja. Sokféle autoimmun betegség van attól függően, hogy mely struktúrát ismer fel (tévedésből) idegennek az immunrendszer. Az antifoszfolipid szindróma esetében az immunrendszer hibás működése a véralvadási rendszer foszfolipidjei (illetve foszfolipidekhez kapcsolt fehérjéi) ellen termel antitesteket: ezek az antifoszfolipid antitestek. Az antifoszfolipid antitestek azután a vér alvadási zavarához, mégpedig fokozott véralvadáshoz vezetnek. Ilyenformán az antifoszfolipid szindróma a trombózishajlam egyik fontos oka. Ugyanezek az antitestek ismételt vetélést is okozhatnak.

Az antifoszfolipid szindróma autoimmun betegség, az immunrendszer hibás működése okozza, ugyanakkor nem tudjuk, hogy magát az autoimmun betegséget mi indítja el. A betegség minden esetben szerzett, nem lehet sem örökölni, sem pedig továbbörökíteni. A kórállapot az esetek jelentős részében felismerés nélkül marad, holott a korai diagnózis alapvető jelentőségű a súlyos szövődmények megelőzése érdekében. Különösen terhességben nagy a komplikációk kockázata.

A csomag tartalma: 

 • Foszfolipid szűrés(i)
 • Lupus szűrés(i)
 • Prothrombin INR(i)
 • APTI(i)
 • Trombin idő(i)
 • Teljes vérkép(i)

Három fő antifoszfolipid antitest ismeretes:

 1. lupus antikoaguláns,
 2. antikardiolipin antitestek és
 3. anti-béta glikoprotein I antitestek. Pozitív eredmény birtokában 6−8 hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Az első vizsgálat során nagy az álpozitív lelet valószínűsége. Az eredmények mindkét esetben pozitívak legyenek.

FONTOS: A kumarinok, illetve az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC) fals módon befolyásolják a speciális alvadási vizsgálatok eredményeit. A thrombophilia irányú kivizsgáláshoz és a faktor meghatározásokhoz a vérvételt megelőzően a kumarin és a NOAC terápia felfüggesztése, illetve – antikoagulánstól és kórelőzménytől függően – a páciens LMWH-ra való átállítása szükséges lehet. Kumarin származékok esetén a vérvételt megelőzően 7-10 nappal az antikoaguláns terápiát fel kell függeszteni és a pácienst LMWH-ra kell átállítani. Új típusú orális antikoagulánsok alkalmazása esetén a NOAC terápiát a vérvételt megelőzően átlagosan 2-4 nappal be kell szüntetni. A legtöbb esetben a NOAC felfüggesztésével párhuzamosan egyéb antikoagulálás nem szükséges. Egyes esetekben, ha a beteg kórelőzménye miatt a véralvadásgátló kezelés nem hagyható el, LMWH terápia alkalmazható a vizsgálat idejére. Ennek eldöntése szigorúan a kezelőorvos kompetenciájaHa az INR > 1.5, akkor lupus anticoagulans vizsgálatot nem végzünk.

 

Nem szükséges éhgyomri vérvétel

Lelet: 15-22 munkanap

Szakértői lelet nem kérhető!