t

Fontos tudnivalók

  • A laborvizsgálat ára nem tartalmazza az adminisztrációs költség egyszeri díját: 2 000 Ft.
  • Grafikus leletmagyarázó:  2 500 Ft.
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft.
  • A laboratórium 6 éves kor alatt nem vállal vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Nagyban lerövidíti a laboratóriumban töltött időt, ha előzetesen kitölti az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok akár elektronikusan is beírhatók.)
  • Egyedi csomagajánlatra, vagy több vizsgálatra végleges árajánlatot, minden esetben írásban adunk! Hivatkozási alapként az írásbeli megállapodás szolgál. Telefonos egyeztetés a félreértések elkerülése miatt nem történik. Kérjük, hogy árajánlat kérésekor ezt vegye figyelembe, és kérjen írásban segítséget! 
A vérvétel ideje:
  • éhgyomri vizsgálatok esetén: 8.45 és 11.00 óra között
  • egyéb vizsgálatok esetén: 8.45 és 12.30 között történhet
  • egyedi elbírálás alapján (szakmai szempontokat figyelembe véve ) legkésőbb 14 óráig, pénteken 11.00 óráig van lehetőség.
  • Egyes vizsgálatok sürgősséggel is kérhetők, kivéve pénteki napon.

A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott vizsgálatokért a laboratórium nem felelős!

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Gyógyszerek egyéni hatékonyságának megítélése

Farmakogenetikai teszt egyes thrombocyta aggregáció-gátló, protonpumpa-inhibitor és egyéb gyógyszerek egyéni hatékonyságának megítélése. 

A citokróm p450 rendszer 2C19 ( CYP2C19 ) enzimje egy sor gyakran alkalmazott gyógyszer átalakítását végzi a májban: többek között thrombocyta aggregáció-gátlók (clopidogrel ), protonpumpagátlók (omeprazol ), antiepileptikumok (phenytoin ), nyugtatók ( diazepam ), antidepresszánsok (imipramin ), gyulladáscsökkentők ( indomethacin ), antikoagulánsok ( Syncumar ) metabolizmusáért felelős. A CYP2C19 génje meglehetősen polimorf, azaz gyakran előfordulnak különböző allélvariánsok, melyek befolyásolják az enzim aktivitását. 

Megjegyezendő, hogy az alkalmazott gyógyszerek átalakításának egyéni változatosságáért csak részben felelősek a CYP2C19 genetikai variánsai. 

Az európai fehér népesség kb. 12-15%-ában jelen lévő úgynevezett 2 variáns (681G/A) a CYP2C19 enzim teljes funkciókiesését okozza. Ha valakinek mindkét génpéldánya funkcióvesztő variáns ( homozigóta ), akkor rosszul bontja az enzim szubsztrátjait. A népesség mintegy 3%-a tartozik a "rosszul metabolizálók" csoportjába. 

A CYP2C19 genetikai variánsainak a legnagyobb jelentősége talán a clopidorgrel alkalmazásánál van. A thrombocyta aggregáció-gátló clopidogrelt koronáriabetegeknél alkalmazzák az infarktus és a stroke megelőzésére. Az eredeti formájában inaktív szer a májban válik aktívvá több citokróm P45, köztük a CYP2C19 közreműködésével. 

A CYP2C19 a gyomorsav-szekréció csökkentésére alkalmazott gyógyszereknek a fő hatástalanító enzime. A rosszul metabolizálók esetében lassabb az aktív gyógyszer lebomlása, amely fokozott terápiás hatást eredményez. 

lelet elkészülési határideje: 25 munkanap