T sejtes immunitás ellenőrzése

A COVID-19 (SARS-CoV-2) újra fertőzéstől való hosszútávú védelem fontos feltétele, hogy az oltást (vakcináció), illetve a betegségből való felépülést követően, a szervezetben kialakuljon a vírus elleni védettség. Ezt a folyamatot, a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes immunitás kialakulásának nevezzük. Védettségi igazolvány kiállításra nem fogadják el!  

A vérvételi csomagra: itt szükséges

COVID-19 (SARS-Cov-2) ellenes specifikus memória T sejtes immunitás meglétének ellenőrzése.

T memóriasejtek kimutatása vérből 

Az immunitásnak két fő eleme van:

-a B sejthez kötött, humorális immunitás, mely a vírus ellenes antitesteket jelenti. Kimutatása antitest tesztekkel történik.

- a direkt vírus ellenes sejtes immunitás, melynek fő szereplői, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett T limfociták (továbbiakban T sejt). 

 

A COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzést vagy oltást követően, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan T sejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” a COVID-19 (SARS-CoV-2) kórokozóra. Ezeket az „emlékező” sejteket, memória T sejteknek hívjuk. A memória T sejtek alapvető szerepet játszanak abban, hogy a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezetünk a fertőzést tünetek megjelenése nélkül, vagy enyhe tüneteket produkálva leküzdje. Tehát, a COVID-19 (SARS-CoV-2) elleni hosszútávú védettség alapfeltétele, a memória. 
 

T sejtes immunitás megléte

 

A memória T sejtekhez köthető, T sejtes immunitás meglétét az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően, a vérből ki lehet mutatni. A kimutatáshoz, a szokásos módon, vénás vért veszünk. A vizsgálat eredménye, a memória T sejtes immunitás mértékét jellemző érték. A leletet, a vérvételt követően, 20-25 napon belül kapja kézhez. 

A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal ( pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca, Sputynik V-Gamaleyastb.) oltottak esetében mutatja ki a memória T sejtes immunitás kialakulását. 

Irodalom

A COVID-19 (SARS-CoV-2) újra fertőzéstől való hosszútávú védelem fontos feltétele, hogy az oltást (vakcináció), illetve a betegségből való felépülést követően, a szervezetben kialakuljon a vírus elleni védettség. Ezt a folyamatot, a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes immunitás kialakulásának nevezzük. Az immunitásnak két fő eleme van. A humorális immunitás (B sejthez kötött), mely a vírus ellenes antitesteket jelenti és a direkt vírus ellenes sejtes immunitás, melynek fő szereplői, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett T limfociták családja (továbbiakban T sejt). Még egy viszonylag enyhe fertőzés alkalmával is, a szervezet hosszútávú védelme érdekében, az immunrendszerünk olyan fehérvérsejteket termel ki, melyek, akár több éven keresztül, „emlékeznek” az adott kórokozóra. Ezeket a sejteket, memória T sejteknek hívjuk.  Tehát, a fertőzés leküzdése vagy védőoltás után az immunrendszerünk, memória T sejtek formájában, megőrzi a gyors és hatékony immunválasz lehetőségét olyan esetre, ha a szervezet ismét találkozna a kórokozóval. A memória T sejtek családja nemcsak azért fontos, mert alapul szolgál a direkt vírus ellenes T sejtek (vírus ellenes effektor sejtek) újabb generációjának, hanem azért is, mert a memória T sejtek egyik fajtája, a Tfh sejt segít a memória B sejteknek abban, hogy a vírussal való újra találkozás alkalmával, a szervezet minél előbb kórokozó ellenes antitesteket gyártson. Ezért egy új SARS-CoV-2 ellenes vakcinával szemben az egyik fő elvárás, hogy a keringésben és a szövetekben éveken keresztül és stabilan memória T sejteket eredményezzen.  
 

Mind a humorális, mind a T sejtes immunitás kialakulása az oltást, vagy a betegségből való felépülést követően diagnosztikai eszközökkel, a vérből kimutatható. A viszonylag rövid ideig fennálló, antitesthez kötött humorális immunitás meglétét, az úgynevezett COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes antitestek vérszintjének mérésével jellemzik. A memória T sejtes immunitás kimutatása más módszeren alapul, mint a vírus ellenes antitestek szintjének a mérése.  A T sejtes immunitás vizsgálat is vérmintából történik, de ebben az esetben a memória T sejteket a vírus fehérje egyes elemeivel aktiválják. A gyakorlatban, a vérvételi csövek, már eleve olyan COVID-19 (SARS-CoV-2) fehérje szakaszokat tartalmaznak, melyek a vérrel való kapcsolatba lépés során arra késztetik a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes T sejteket, hogy vírus ellenes fehérjét, interferon gammát termeljenek. Az interferon gamma mennyisége mérhető a vérplazmából és szintje arányos a memória T sejtes immunitás mértékével. Minél kifejezettebb a T sejtes immunitás, annál több interferon gamma termelődik. Ha nem alakult ki COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes sejtes immunitás, akkor nem termelődik interferon gamma. A teszt végzése során mind a CD4+ és CD8+ T sejtes immunválasz mértékére választ kapunk. A határérték alatti (negatív) vérteszt eredmény azt mutatja, hogy Önnek vagy nincs, vagy olyan lacsony a memoria T sejtes immunválasza, hogy az, az alkalmazott módszer detekciós határa alatt van. 

A leírt teszt jelen pillanatban, a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésen átesettek és a „spike” protein ellenes vakcinákkal (pl. Comirnaty-Pfizer; Moderna COVID 19; Covishield-AstraZeneca, Sputynik V-Gamaleya stb.) oltottak esetében mutatja ki a T sejtes immunitás kialakulását. 
 

Egyelőre a WHO nem adott ki olyan útmutatást, melyből határértékhez köthetően megmondható, hogy milyen fokú T sejtes immunitás szükséges ahhoz, hogy az újra fertőződést biztosan elkerüljük. Megjegyzés: ugyanezen megállapítás igaz a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellenes antitestek (pl. IgG, IgM) vérszintjére is.

Hamarosan olyan teszt is elérhetővé válik, amelyik a nem specifikusan „spike” proteinhez kötött vakcinák (pl. Vero Cell-Shionopharm) után kialakult T sejtes immunválaszt is mérni tudja. 

Megjegyzés: A memória T sejtek vezérelte T sejtes immunitás, nem keverendő össze, a vírusfertőzés alatti, effektor T sejtek által végrehajtott T sejtes akut immunválasszal, mely a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzés alkalmával, életet veszélyeztetően heves is lehet („citokin vihar”, angolul „citokine storm”). 

 

GyIK

  • Mikor jelentkezzek a vizsgálatra?

Legalább 6-8 héttel a COVID-19 (SARS-CoV-2) fertőzésből való felépülés, vagy az utolsó oltást követően. 

  • Legkésőbb mikor jelentkezhetem?

Nincs időkorlát. Egyelőre nem tudott, hogy meddig áll fenn a vérből kimutatható T sejtes immunitás. Feltehetően évekig, de erre a következő évek szolgáltatnak majd adatokat.

  • Milyen előkészületet kell tennem a vérvétel előtt?

A vérvétel előtt Önnek nem szükséges előkészületet tennie. Azonban, ha fertőző betegség akut fázisában szenved, halassza ezt a vizsgálatot a gyógyulása utáni időszakra.

  • Mennyi vért vesznek a vizsgálathoz?

Egy véna szúrás után 2 db szabvány, 4 mL űrtartalmú vérvételi csőbe vesznek Öntől vért.

  • Éhgyomorra kell érkeznem?

A vérvételre nem feltétlen szükséges éhomra jönnie.  

  • Mikor kapok eredményt?

A vizsgálat eredményéről 20-25 napon belül kap eredményt.    

  • Lehetséges, hogy fertőzés vagy oltás nélkül is van T sejtes immunitásom a COVID-19 (SARS-CoV-2) ellen?

A szakirodalmi adatok alapján bizonyos egyénekben találunk ilyen memória T sejteket. A kutatók véleménye szerint ez arra utal, hogy az egyén előzőleg találkozott olyan koronavírussal, melynek egyes proteinjei hasonlóak voltak a COVID-19 (SARS-CoV-2) vírusfehérje valamelyik eleméhez.

  • A vizsgálat választ ad a szöveti szintű T sejtes immunitás kialakulására is?

Erre sajnos nem, mert a szövetekben található T memória sejtek kimutatásához szövetmintát kéne venni az adott szervből.

 

SARS-CoV-2 elleni neutralizáló antitest teszt

 

SARS-CoV-2 elleni védettség kimutatásában, a neutralizáló antitest vizsgálat az a módszer, aminek tudományosan alátámasztott alapja van. A többi antitest vizsgálat eredménye nem mutat összefüggést a vírussal szembeni védettség mértékével. Csak a neutralizáló antitestek azok, melyek meg tudják akadályozni azt, hogy a vírus újra a szervezetbe jusson. Ilyen specifikus antitest vizsgálat IVD módszerrel hozzáférhető.

Ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzze a szervezetet, a vírus S fehérjéje kapcsolatba kell, hogy lépjen az emberi sejtek felszínén levő ACE2 fehérjével. A SARS-CoV-2 elleni vakcináció, vagy a vírussal való fertőzés után az emberi szervezet olyan antitesteket is termel, melyek képesek megakadályozni, hogy a vírussal való újabb találkozás alkalmával, a  SARS-CoV-2 vírus bejuthasson az emberi sejtekbe. Ezek, az úgynevezett neutralizáló (közömbösítő) antitestek. A vérben keringő neutralizáló antitestek mennyisége arányos védettség mértékével. A többi, SARS-CoV-2 elleni antitest mennyisége nem mutat összefüggést a védettséggel.

szakirodalom: https://www.nature.com/articles/s41594-020-0469-6

A vizsgálat vénás vérmintából történik. Eredmény: 20-25 nap / nem szükséges éhgyomor