Post Covid szindróma

A COVID-19 fertőzés után gyakran még hetekig, vagy akár hónapokig is megmaradhatnak a tünetek. A koronavírus fertőzés aktív szakaszának eltelte után is jelentkező tünetek okát és kezelését több vizsgálat elvégzése után tudják a szakorvosok meghatározni. COVID-19 fertőzés után a fizikai aktivitás kerülésén túl szükséges lehet gyógyszeres vagy akár egyéb személyre szabott kezelés is. A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. A COVID-19 fertőzés tünetei, olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhatnak. A COVID–dal kórházba kerülő betegek 30-40 százalékánál szívbetegségek alakulnak ki, de a tünetmentesen gyógyulók esetében is fokozott a kardiológiai  kockázat.

PostCovid csomagajánlatra jelentkezés itt

A 2019 óta világ méretű járványt okozó SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus fertőzés elsődleges támadáspontja a tüdő. Ugyanakkor tanulmányok sora igazolja, hogy a vírusfertőzés a tüdőn kívül az emberi szervezetben számos egyéb szerv/szervrendszer különböző mértékű károsodását is eredményezheti. A vírusfertőzés a légzőrendszeren kívül károsodást okozhat szív és érrendszer, emésztőrendszer, és/vagy a vese működésében is. A koronavírus fertőzés súlyossága egyénenként változó mértékű lehet, a tünetmentes megbetegedéstől a középsúlyos formán keresztül a súlyos, akár több hetes vagy hónapos kórházi ellátást igénylő formáig. Ezért a koronavírus fertőzés után még hosszabb rövidebb ideig úgynevezett post-COVID (koronavírus fertőzés utáni) szövődmények alakulhatnak ki, melyek szerteágazó tünetek formájában jelenhetnek meg. Ezért javasoljuk mindenki számára a koronavírus fertőzés utáni egészségi állapotának ellenőrzését. 

 

A koronavírus utáni tünetes állapot igen gyakori, egyes tanulmányok szerint minden ötödik fertőzöttnek 3 hónapig vagy annál is tovább fennállnak tünetei. Külön nevet is adtak a jelenségnek: "long COVID", amit leginkább elhúzódó COVID fertőzésnek lehet fordítani.

Egy több országban végzett tudományos kutatás eredményei szerint az alábbi tünetek maradnak meg akár 6-7 hónappal a koronavírus fertőzés után is jellemzően:

  • Krónikus fáradtság
  • Nehézlégzés
  • Ízületi fájdalmak
  • Mellkasi fájdalom
  • Köhögés

Ezek mellett a COVID-19 fertőzéskor jelentkező tünetek mindegyike maradandó is lehet. Olykor azoknál is jelentkeznek, akik könnyű tünetekkel vagy akár teljesen tünetmentesen vészelték át az fertőzést. A koronavírus fertőzés a főbb tünetek megszűnése és a pozitív tesztek után is többeknek elhúzódó szövődményeket, maradandó károsodásokat, állapotokat okozhat. Sokan még hetekig, akár hónapokig is panaszkodnak általános fáradtságra, izom- vagy ízületi fájdalmakra még akkor is, ha a vírus csak enyhe lefolyású volt. Ilyenkor javasolt további vizsgálatokkal kiszűrni az esetleges szervi elváltozásokat, és tudatosan, fokozatosan visszatérni a korábbi aktív mindennapokhoz. A tünetek és a szövődmények főként a tüdőt és a szív-érrendszert érinthetik.

A szívizom is érintett lehet!

A COVID-19 vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, de emellett ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Főképp a mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, fokozatosan kell visszatérni a korábbi mindennapi aktivitáshoz. Mellkasi fájdalom, ingadozó vérnyomás vagy sportoláshoz való visszatéréshez javasolt COVID utáni kardiológiai kivizsgáláson részt venni.

Főképp a mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben az alábbi tünetek továbbra is fennállnak (negatív teszt ellenére is!):

  • Mellkasi fájdalom
  • Légzési nehézségek, köhögés
  • Terheléskor magas pulzus
  • Vérnyomás ingadozása kezelt magasvérnyomás esetén
  • Ödémásodás


Szívizomgyulladást okozhat a koronavírus által kialakult tüdőgyulladás is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. Kivizsgálásakor elsődleges vizsgálatok a mellkas röntgen (vagy CT) és a kiterjesztett laborvizsgálat. A szükséges vizsgálatok meghatározása orvos feladata. A legújabb kutatások szerint a tüdő ultrahangos vizsgálata is segíthet a szívelégtelenség diagnózisának a megállapításában.

COVID-19 utáni szindróma

A súlyosabb és az enyhébb lefolyású fertőzés után is jelentkezhetnek hosszútávú, akár hetekig, hónapokig fennálló panaszok. A leggyakoribb tünetek:

- fáradtság

- ízületi fájdalom

- mellkasi fájdalom

- köhögés

- légszomj

 

Előfordulhatnak még az alábbi panaszok is:

- a szaglás és az ízérzékelés elvesztése

- izomfájdalom

- fejfájás

- gyors szívverés

- memória, koncentrációs és alváspanaszok

- kiütések

- hajhullás

A csomagot ajánljuk azoknak, aki átestek a fertőzésen, és szeretnék megismerni mekkora pusztítást végzett a vírus. Javasolt aktív sportot végzőknek is mielőtt újra formába lendülne. 

 

Forrás (Tüdőközpont)