LADA- nem egy orosz autó..

LADA! Kinek nem a régi ismert orosz típusú gépkocsi jut eszébe? Sokunknak igen, de akik a cukorbetegségről olvasnak, azoknak nem ismeretlen a LADA, mint ritkább formája a diabetesznek. 

A LADA egy mozaikszó, mely a Latens Autoimmun Diabetes in Adults kezdőbetűiből származik. Ahogy az elnevezése is mutatja, felnőtteknél jelentkező látens (lappangó) autoimmun cukorbetegséget takar. Hogy mi is ez pontosan?

A LADA diabétesz az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség közt helyezkedik el, pontosabban mindkettő néhány jellegzetességeivel rendelkezik (sokan 1.5 típusú cukorbetegségnek is nevezik). Az 1-es típusúhoz hasonlóan ez is autoimmun eredetű, melynek során szigetsejt elleni antitestek vannak jelen (ebben az esetben főleg a GAD [glutaminsav dekarboxylase] antitest) melyek károsítják a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit. Viszont lényeges különbség, hogy ez lassan megy végbe, így minden esetben felnőtt korban alakul ki az inzulinhiány, míg az 1-es típusú diabétesz gyermekeknél is jelentkezhet (sőt, akkor gyakoribb). Sajnos pont azért, mert felnőttkorban lép fel (általában 30-40 éves kor körül), gyakran 2-es típusú cukorbetegségnek diagnosztizálják, és úgy is kezelik.

 

Tünetei

Ahogy a neve is mutatja lappangó (látens) betegségforma, nem könnyű észrevenni, rendszerint véletlenül fedezik fel (pl. vér/vizeletvizsgálat során). A beteg általában normál súlyú, és ami panasz jelentkezik, az igen általános, pl. fáradtság, rossz közérzet stb., vagy ha már jelentősebb hyperglykaemia van, akkor a diabétesz szokásos tünetei lépnek fel.

 

Honnan lehet tudni, milyen típusú cukorbetegségem van?

A LADA típusú diabéteszt nehéz diagnosztizálni, és mint már említettük, gyakran 2-es típusú cukorbetegségként kezelik, mivel nehéz különbséget tenni a kettő között. Viszont a GAD antitestek jelenléte és az alacsony inzulin termelést mutató C-peptid érték bizonyítja az állapotot, így, ha felmerül a LADA gyanúja, érdemes erre irányuló vérvizsgálatot végeztetni. 

 

Főbb különbségek a LADA és a 2-es típusú cukorbetegség között

  • Túlsúly hiánya
  • C-peptid alacsonyabb szintje
  • GAD antitest jelenléte
  • Hamar inzulinkezelésre szorul a beteg

 

Előbb-utóbb inzulinra van szükség

Mivel a LADA diabétesz egészen lassan alakul ki, ezért eleinte –pontos diagnózis hiányában- 2-es típusú diabéteszként kezelik: vagyis életmód terápiával (személyre szabott diéta és rendszeres mozgás), valamint cukorbetegség elleni tablettás vagy injekciós gyógyszerekkel. Viszont mivel autoimmun eredetű a probléma, és az inzulin elválasztás mértéke csökkent, egy idő után ez nem elégséges, és inzulinterápia válik szükségessé. Ma úgy gondoljuk, hogy a LADA típusú diabéteszt elsősorban életmód terápiával és kis dózisban adott inzulinnal kell kezelni a jellemző részleges inzulinhiány miatt. A legoptimálisabb az, ha már a cukorbetegség felismerésekor kiderülne, hogy nem 2-es típusú diabétesz áll fenn, hanem LADA típusú kórforma, így már egyből alacsony dózisú inzulinnal lehetne kezdeni a kezelést, ha nem elégséges az életmód terápia.

 

Forrás: (cukorbetegség központ)