Széklet emésztettség és Candida

Kevesen tudják, de a stresszben élők legnagyobb panasza a bélrendszeri probléma. A stressz, - ahogy szokták is emlegetni ( gyomoridegem van ) a normál flórát pusztítja, ezáltal a puffadást és a hasi görcsöket ill. a hasmenést még erőteljesebben érezhetjük. Az emberi szervezet működésének egyik alappillére a normális bélflóra, az emésztőrendszerben közreműködő több, mint 500 mikroorganizmus harmonikus működése. Ha az egyensúly felbomlik, a szervezet a kórokozókkal szemben egyre védtelenebbé válik. A bélflóra összetétele megváltozik, káros folyamatok láncolata alakul ki. Így lesz egy „támadó fél” az addig barátságos „szomszédból”. 

A széklet emésztettség vizsgálata fontos az emésztési panaszokkal élőknél, hiszen ez alapján dönthető el, hogy az adott beteg szervezetében a zsírok, szénhidrátok és fehérjék bontása megfelelő-e? Ha ugyanis a gyomorban, bélben elégtelen a lebontás, akkor az alsóbb bélszakaszokra nagyobb mennyiségben jut egyik vagy másik anyagból a normálisnál több, és ettől az adott szakasz mikroflórája túlterhelődik. Vagyis egyes baktériumok kórosan elszaporodnak, míg mások száma lecsökken.

Az emésztés számos mechanikus és biokémiai folyamat eredménye. Ezek közül a mechanikus változás az étel feldarabolását, továbbíthatóságát jelenti, illetve természetszerűen magát a továbbítását is.

  • Az emésztés alatt a különböző tápanyagoknak az emésztő rendszeren belüli lebontását értjük. Fehérje, szénhidrát, és zsíremésztésről beszélünk. Ennek a folyamatnak a zavarát, vagyis az emésztés bármely okból bekövetkező romlását maldigestio-nak nevezzük.
  • Az egyes (aránylag elemi) alkotórészek felszívódása, vagyis az absorptio alatt ezen anyagoknak a bélfal lumenéből a keringésbe jutását értjük. Ennek a folyamatnak a zavarát, vagyis a felszívódás bármely okból bekövetkező romlását malabsorptio-nak nevezzük.

 

A két állapot gyakran kombinálódik is. A hasnyálmirigy betegségek morfológiai és klinikai diagnózisa inkább maldigestio, a fontos anyagok együttes hiánya hasnyálmirigy betegség nélkül pedig malabsorptiora utal. A mindennapi gyakorlatban a malabsorptio leggyakoribb oka a lisztérzékenység, és kezelése a gluténmentes étrend. A maldigestio leggyakoribb oka a krónikus hasnyálmirigy gyulladás okozta exocrin elégtelenség (emésztőenzimek zavara), melynek tünetei zsírszéklet, hasmenés, fájdalom a has felső részén.

Szénhidrát (keményítőszemcsék), izomrostok, kötőszövet, zsír nagyobb mennyisége a székletben zavart emésztési folyamat mellett szól. Csökkent fehérjeemésztésnél, hasnyálmirigy csökkent működésekor az izomrost harántcsíkolt volta is felismerhető, illetve számuk is megszaporodik. A szénhidrát emésztés zavarainál keményítőszemcsék jelennek meg. A zsíremésztésnél zsírcseppek kisebb nagyobb formában tömegével vannak jelen.
 
A zsírfelszívódás zavara általában csökkent hasnyálmirigy-enzimtermelés vagy epeúti probléma szokott lenni. Ha a zsírok emésztése nem tökéletes, az okozhat nagy mennyiségű bűzös, zsírfényű székletet. Emiatt érdemes egy hasi UH vizsgálat, széklet zsír-meghatározás (elég kevés helyen elérhető). Addig is megpróbálható ékezések előtt emésztőenzim pótlással segíteni a problémán. A zsíremésztés  (zsírbontó enzimek hiánya) és/vagy a zsírfelszívódás zavara miatt a szervezetbe nagyon kevés telítetlen Omega-3 zsírsav és zsírban oldódó A-, D-, E-, és K-vitamin jut, mivel ezeket csak egyidejű zsírfelvétellel tudja értékesíteni a szervezet.

Amennyiben a hasnyálmirigyben nem termelődik elegendő emésztő enzim vagy azok kiválasztása elégtelen, akkor a tápanyagok lebontása az emésztési folyamat ezen szakaszában elégtelenné válik. Így olyan nagyobb fehérje-, zsír- és cukorrészek jutnak az alsóbb bélszakaszokba, melyek előfordulása ott nem természetes. A hasnyálmirigy csökkent működése emésztési zavarokhoz vezet. A táplálék a hasnyálmirigy által termelt emésztőnedvek segítségével bomlik le, melynek hiányában az emésztés leáll, és a táplálék ugyanolyan formában marad. A beteg emiatt érezhet intenzív görcsöket, hasi fájdalmakat, valamint a hirtelen fogyás is ennek tudható be. A hasnyálmirigy enzimeket termel, és a hasnyálmirigy csökkent működését az is okozhatja, hogy valamelyik enzim nagyon kis számban termelődik. Amennyiben ezt későn észleljük, emésztési zavarokat tapasztalhatunk, és ha ezek görcsökkel és egyéb tünetekkel társulnak, akkor a probléma ennél súlyosabb is lehet. Ilyen esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!
Túl sok finomított cukor fogyasztásakor a hasnyálmirigy "elfárad", ilyenkor alakul ki a csökkent glükóztolerancia,később a cukorbetegség.

A hasnyálmirigy elégtelen működésével kapcsolatos tünetek:

• meteorizmus (puffadás)
• flatulencia (bélgázképződés)
• béltenezmusok, kolikák (görcsök)
• levertség, fáradékonyság
• visszatérő fertőzések
• bőrbetegségek: akné, ekcéma, pszoriázis…
• anyagcserezavar: magas vérzsírok, cukorbetegség..

A rossz emésztés miatt felborul a normál bélflóra egyensúlya. Vannak olyan vírusok vagy baktériumok kiváltotta immunfolyamatok, melyek akut vagy kevésbé látványos krónikus gyulladás révén csökkentik a hasnyálmirigy hormon-és enzimtermelő sejtjeinek számát is.  
 
 

Divattá vált a gombás fertőzés – vélik sokan. Szinte mindenki gombásodásra gondol elsőként, ha több édességet kíván, kicsit puffad, allergiás vagy fáradékonyabb. Lássuk, mennyi lehet ennek a valóságtartama!?

A gomba vizsgálat a baktériumokhoz hasonlóan tenyésztéssel történik. Amennyiben a laboratóriumban nem mutatják ki a sarjadzógombák jelenlétét, a panaszok hátterében más okot kell keresni. Nem vitatható, hogy a gombás betegségek száma szerte a világon egyre gyakoribbá válik – különösen pedig az emésztőrendszeri fertőzéseké –, amelyhez nem csak a belek, hanem a szájüreg, a nyelőcső és a gyomor is hozzátartozik. A leggyakoribb okok az immunrendszer legyengülése és a túlzott gyógyszerszedés. Gomba ugyanis nap mint nap igen sok jut be szervezetünkbe – az étellel-itallal és a belélegzett levegővel. Ám ezek jó ellenálló képesség esetén kiürülnek, lebomlanak, és nem telepszenek meg. Ráadásul igen kis mennyiségben többféle gomba is hozzátartozik a test számára oly fontos mikroflórához. 
 

gombák – és itt főként a különböző élesztőgomba-fajtákra, elsősorban a Candida-törzsekre (C. albicans, C. glabrata, C. tropicalis, C. parapsilosis, C. krusei, C. guillermondii és a C. pseudotropicalis, C. lambica, C. colliculosa, C. famata, C. holmii, C. lipolytica C. inconspicua, C. lusitaniae…) gondolunk – a környezetünkben szinte mindenütt jelen vannak. Rendkívül ellenállóak, az extrém hőmérsékleteket is kibírják. Egy speciális enzimnek köszönhetően bizonyos körülmények között képesek a nyálkahártya szűrőrétegét áttörni, az immunrendszert legyengíteni és az egész szervezetet gombamérgekkel (mykotoxinok) elárasztani. Ennek „köszönhetően” a tünetek is igen szerteágazóak lesznek.

Gombásodásra hajlamosítanak:

 

  • tartós és rendszeres antibiotikum-szedés
  • hormontartalmú készítmény tartós és rendszeres szedése (fogamzásgátlók, szteroidok...)
  • legyengült immunrendszer (daganat, allergiahajlam, immunaktivitást csökkentő kezelések, cukorbetegség, AIDS, visszatérő fertőződések, vitaminhiány...)
  • toxinterhelés (környezetszennyező anyagok, élelmiszer-tartósítók, nehézfémek, amalgám...)
  • emésztési zavarok (epeürülési zavar, hasnyálmirigy-betegség, gyomor-, nyombélfekély...)
  • helytelen táplálkozási szokások (sok édesség, kevés rost, sok konzerv, kevés friss...), mesterséges táplálás
  • a bőr és a nyálkahártyák baktériumflórájának károsodása (antibiotikum, rossz emésztés, túl gyakori fürdés, bőrfertőtlenítő és túl lúgos szappanok rendszeres használata)
  • rossz higiéne
  • élvezeti szerek rendszeres használata: kávé, alkohol, dohányzás, kábítószer

 

A gombák jelenléte laborvizsgálatokkal bizonyítható, ám nem mindig! A székletleoltás és a gombaszerológia (vérvizsgálat) leletével kapcsolatosan a következő problémák merülnek fel:

Az, hogy a székletben van Candida, még nem okvetlen kórjelző, mert lehet, hogy csak az elfogyasztott étellel és itallal bejutott gomba ürül – ha kellően erős a szervezet ellenálló képessége, akkor semmi panaszt nem okoz, és meg sem tud telepedni. Tehát az immunrendszer állapota a meghatározó!

Az, hogy mennyi a gomba, szintén nem adhat kellő információt, mert ha lelassult a bélműködés, akkor a napokig hasban pangó bélsárban a gomba elszaporodik – ám jó ellenálló képesség mellett nem telepszik meg! – és nagyobb számban lesz kimutatható. Hígabb széklet, bő folyadékfogyasztás mellett viszont felhígul a mennyisége, s lehet, hogy kis számban lesz kimutatható, ám a sérült bélben már ez is elegendő betegség kiváltásához.

Mivel a gombasejtek nem folyamatosan és gyakran csak telepekben ürülnek, nem biztos, hogy az épp vizsgált székletből kimutathatók.

Ha a gomba a nyelőcsőben vagy a patkóbélben, ill. a felsőbb bélszakaszokban telepedett meg, lehet, hogy alig kimutatható vagy igen kis mennyiségben jut a székletbe, mert időközben felhígul.

Feltétlen érdemes a pozitív lelet esetén is megismételni pár nap elteltével a székletvizsgálatot.

Mindig az egész szervezetet, az összes tünetet és az immunrendszer működését együttvéve szabad csak értékelni a leletet.

A panaszokért nemcsak a gomba a felelős! 

A legkülönfélébb kórképek lehetnek összefüggésben a gombás megbetegedéssel, például: allergia, asztma és ekcéma, pikkelysömör, szájnyálkahártya-gyulladás, krónikus melléküreg-gyulladás, hörghurut, gyomor- és bélbetegségek, hüvelyfertőzés stb. Leggyakoribbak a különböző hasi bántalmak: felfúvódás, telítettségérzés, görcsszerű fájdalmak, hasmenés és székrekedés váltakozása, néha nyálka megjelenése a székletben. A has felpuffadása következtében a rekeszizom feltolódik, ami mellkasi és szívtájéki szorításérzéshez és szívritmuszavarhoz is vezethet. A gombás fertőzés sokféle, gyakran megmagyarázhatatlannak tűnő tüneteihez tartoznak a gyakori fertőzéses megbetegedések, a testi kimerültség és a pszichés változások, amelyek félelemérzettel és depressziós lehangoltsággal járnak együtt. A hiánytünetek gyakran vas- és cinkhiányban mutatkoznak meg, mivel a gombáknak ezekből nagy mennyiségre van szükségük a saját anyagcseréjükhöz. Az ásványianyagcsere-zavar következtében a körmök töredezne, és a haj hullani kezd. Ám mindez nem csak kizárólag a gombásodás miatt alakul ki!

 

Forrás: (webbeteg, informed, Balaicza)