Gasztrinoma, fekély, savtúltengés.

A gasztrin szintjét akkor szokták mérni, amikor már sajnos elég nagy a baj. Amikor a túlzott savtúltengés miatt már gyomorfekély alakult ki, de a hagyományos gyógymódokra sem reagál a szervezet, vagyis nem akarnak a gyomorban lévő hegek, sebek, fekélyek begyógyulni, vagy gyakran visszatérnek, mindez pedig hasmenéssel, fogyással társul.

A vizsgálatot az árlistában megtalálják! Használják a keresőt! 

A gasztrin

egy olyan hormon, amelyet a "G-sejtek" termelnek a gyomor antrumnak nevezett részében. Szabályozza a gyomorfal savtermelését az emésztési folyamat során. Ez a teszt a gasztrin mennyiségét méri a vérben, ami segítséget jelent a visszatérő peptikus fekélyek és/vagy egyéb súlyos hasi tünetek kivizsgálásában.

A táplálék elfogyasztása során a gyomor antrumja kitágul, és a táplálék jelenléte serkenti a gasztrin felszabadulását. A gasztrin pedig stimulálja a parietális sejteket, hogy gyomorsavat termeljenek. A savasság segít megemészteni a táplálékot, és a savasság fokozódása végül gátolja a gasztrin felszabadulását. Ez a visszacsatolási rendszer normálisan alacsony gasztrin-koncentrációt eredményez a vérben, különösen éhgyomri állapotban.

 

Nem mindegy, hogy alacsony vagy magas a gasztrinszint, mert alacsony esetén nincs megfelelő savelválasztás, viszont a magas szint gyomorfekélyre vagy daganatra is utalhat.

A gyomor daganatos elváltozása jóval gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben. Egy kutatás szerint azért, mert az ösztrogén, a női nemi hormon megvéd a túl sok gasztrin káros hatásától.

A gasztrin teszt elsősorban a gasztrin és a gyomorsav túltermelésének kimutatását segíti. Használják a gasztrin-termelő tumorok – gasztrinomák -, a Zollinger-Ellison (ZE) szindróma és a G-sejtes hiperplázia diagnosztizálásához is. A G-sejtek olyan speciális sejtek a gyomorban, amelyek gasztrint termelnek, ami pedig fokozza a gyomorsav termelését.

 

A vér alacsony vagy normál gasztrin szintje nem jelent problémát.

Mérsékelten emelkedett szintek figyelhetők meg többféle állapotban, mint például a ZE-szindróma, a G-sejtes hiperplázia, a krónikus atrófiás gastritisz (a gyomrot bélelő szövetek hosszú távú gyulladásából adódó állapot, amely a savtermelő sejtek elvesztéséhez vezet), a vészes vérszegénység, a pylorus szűkület (elzáródás a gyomor és a nyombél csatlakozásánál) és a krónikus veseelégtelenség.

A nagymértékben emelkedett, tünetekkel járó gasztrin szint és a gasztrin stimulációs teszt során jelentősen emelkedő gasztrin-koncentráció jelzi a ZE-szindróma és egy vagy több gasztrinóma jelenlétének valószínűségét. Képalkotó vizsgálatok rendelhetők magas gasztrin-koncentrációt követően, a gasztrinoma helyének megállapítására. A termelt gasztrin mennyisége nem függ össze sem a tumor méretével, sem a tumorok számával. Még az apró daganatok is képesek nagy mennyiségű gasztrint termelni.

 

FONTOS:

A vérvételt megelőzően 12 órán át koplalnia szükséges és ne igyon alkoholt a mintavételt megelőzően 24 órán keresztül. Az orvos kérheti bizonyos gyomorra ható gyógyszerek szedésének mellőzését néhány napig a vizsgálat előtt. A gasztrinszintet növelő gyógyszerek közé tartoznak a savlekötők, a H2-blokkoló szerek (mint például a cimetidin) és a protonpumpa-gátlók (mint például az omeprazol).  Ezek megakadályozzák a normális negatív visszacsatolást, amely által a savasság gátolja a gasztrin termelést.