Székletvizsgálatok emésztési zavarokra

Az utóbbi években megnőtt a székletvizsgálatok diagnosztikai jelentősége. Segítségükkel korán megállapítható számos bélrendszeri betegség.

Az emésztés szabályozásában és a nyálkahártyák állapotának fenntartásában (nyálkahártya integritása) főképp a bélflóra játszik döntő szerepet. A bélflórát az egészséges felnőtt ember esetén számos, különböző baktériumtörzs alkotja. E mikrobák száma szédítő: 10-100 billió, ami több, mint ahány sejt magát az emberi testet alkotja.

Csomagajánlat: https://www.gellertlabor.hu/node/549/edit

Csak az intakt nyálkahártya képes maradéktalanul ellátni feladatait. Ha azonban permeabilitása (áteresztőképessége) az egészséges mértéknél nagyobb mértékű (lyukas bél szindróma), a szervezetnek egyéb lépéseket kell tennie, hogy a további károkat elhárítsa. Egyre több különféle anyag, élelmiszerekből származó fehérjék, vegyszerek, gyógyszerek, élvezeti mérgek és mikroorganizmusok hatolnak át akadálytalanul a bélnyálkahártyán és jutnak a véráramba, amire szervezetünk immunológiai ellenreakcióval, gyulladással válaszol. Ez a gyulladásos reakció azonban elszabadulhat, önállósodhat. Ekkor minden adott a későbbi „allergiás karrier” vagy a krónikus gyulladásos bélbetegség kialakulásához. A reakcióhoz társuló nyálkahártya-duzzanat tartósan károsítja a természetes bélfunkciókat.

 

A lehetséges következmények sokrétűek és további funkciózavarokat vonnak maguk után, például emésztési zavarokat, gázképződést, a bélmiliő módosulását, az ún. rothasztó baktériumok elszaporodását és még sok egyéb elváltozást. A mielőbb elvégzett székletvizsgálat lehetővé teszi az oki terápiát, segítségével elkerülhetők a szövődmények.

Csomagajánlat: https://www.gellertlabor.hu/node/549/edit

 

Forrás: (tgy-magazin)