Cink és a nagyváros

Egy nagyváros magas kényelmi szintet nyújt lakóinak. Tökéletes tömegközlekedés mindenhova. Bolt hátán bolt. Éttermek, szórakozóhelyek, színház, mozi, sportpályák, uszoda karnyújtásnyira. Ám a kényelemért nagy árat kér, cserébe elveszi az egészséges környezetet, és nagy környezeti stresszt okoz a szervezetnek.

A nagyvárosokban élők környezeti rizikófaktorát jelenti - az autók kipufogógázából, és a cigarettafüstből levegőbe kerülő - az ólom és a kadmium. Ugyanezen anyagok természetesen a csapadékkal együtt beszivárognak a talajba is. A talaj szennyezettségét súlyosbítja az intenzív talajműveléssel a földbe juttatott kemikáliák sara is. A zöldségek és gyümölcsök felszívják ezeket az anyagokat, melyek így bejutnak a szervezetbe és felhalmozódnak. A cink azonban képes csökkenteni a nehézfémek lerakódását a szervezetben. Vagyis cinkhiányesetén több méreg épül be, cink jelenlétében viszont kevesebb. A cink emellett semlegesíti is a kemikáliákat.

 

A cink szabályozza az izmok rugalmasságát, szerepe van az agyműködésben, használható a skizofrénia kezelésében. Meggyorsítja a sebek gyógyulását, csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, fokozza a növekedést és a szellemi frissességet. Segíthet bizonyos mentális zavarok kezelésében. Jótékony hatása lehet íz érzékelési problémákban. Eltünteti a körmökről a fehér foltokat. Egyszóval felfrissít és megszépít.

 

És a szex? Ha a partner szexuális érdeklődése egyszerre nyilvánvalóan megcsappan, nem kell feltétlenül a bájak megfakulására, a vonzerő elvesztésére gondolni. Könnyen lehet, hogy mindössze 2 gramm cink hiányzik a boldogsághoz. Ennyi kell a szervezetnek. Ennek is jelentős része, éppen a férfi nemi szervekben kell, hogy koncentrálódjon. Cink hiányában ugyanis nem termelődik elegendő férfi nemi hormon, tesztoszteron. Ez nem csak egészségi problémákat, testi funkciók gyengülését okozza, hanem többek között romba dönti a nemi vágyat is. Egy másik nem kívánt következmény az elégtelen spermatermelés, ami terméketlenséghez vezet. Egyes kutatások szerint, a viszonylag sok férfit érintő potenciazavar jelentős része a krónikus cinkhiánnyal függ össze, mint ahogy különböző prosztata problémák is. Tapasztalatok szerint, nem egy potenciazavarral küszködő férfinél már az is pozitív változást hozhat, ha étrendjét cinkkel és B6-vitaminnal egészíti ki. Talán éppen ez a felismerés vezetett egyes kultúrkörökben a cinket nagy mennyiségben és a szervezetben könnyen felszívódó formában tartalmazó osztriga fogyasztósának kultuszához. Az osztriga fogyasztása közvetve valóban fokozhatja a nemi vágyat.

 

Cink valamennyi szaporodási szerv kifejlődéséhez szükséges, ezért hasznos lehet a női meddőség kezelésében is. Szabálytalan menstruáció esetén a nők megkísérelhetik cink tartalmú táplálék kiegészítők szedését, mielőtt az orvos hormon kezelést írna elő.

A nemi szervek mellett a haj, a szemgolyó, a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz még számottevő mennyiséget belőle.

A jóléti társadalmak népbetegségének számító cukorbetegség is összefügghet a cinkhiánnyal, mivel ez az ásványi-anyag alkotóeleme a hasnyálmirigyben termelődő hormonnak, az inzulinnak. Az inzulin szabályozza a vérben lévő cukor feldolgozását, a vércukorszintet.

 

A cink nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez, és az örökítő molekula, a DNS előállításához is. Az immunsejtben egy olyan enzim alkotóeleme, amely megsemmisíti a kórokozó bacilusokat, vírusokat. Szükség van rá a vér sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, és az inzulinon kívül még hetvenféle enzimben van jelen. Kiváló antioxidáns, és gátolja az öregedési folyamatokat.

 

A sportolóknak az átlagosnál is több cinkre van szükségük, mivel edzésen, versenyen nagyobb a veszteség, egyrészt a verejték miatt, másrészt a vörösvértest-termeléshez, a növekvő zsírsav- és vasanyagcseréhez.

 

Cinkhiányra utaló tünet gyerekeknél a törpenövés, és a herék elsorvadása. Felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások.

 

A cinkhez az emberi szervezet a táplálékból, illetve táplálék-kiegészítő készítményekből jut, tekintve, hogy előállítani nem tudja. Cinkből jelentősebb mennyiség a húsokban, tojásban, búzacsírában, élesztőben, a sovány tejben, a mustárban, tökmagban, valamint a tenger "gyümölcseiben", tengeri halak, rákok húsában van. Még jelentős cinktartalmú étrend mellett sem garantált azonban a szükséges koncentráció elérése, ez ugyanis függ a felszívódás hatékonyságától.

Cink tartalmú étrend-kiegészítő szedése mellett, nagyobb mennyiségre van szükség A-vitaminból vagy béta-karotinból is. A cink ugyanis A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban.

Egyes készítményekben a cink-szulfát vagy glukonát formában található meg. Más termékekben - ezek a korszerűbbek - a cink kelát formája miatt jobban hasznosul, mivel a szervezetben is így, vagyis szerves molekulához kapcsolódva fordul elő.

Kelát formában jelenlévő cink bevitele a legelőnyösebb, mert a szervezet a cinket kelátként tudja a legjobban hasznosítani.

Kiegészítőként legalább napi 10-15 mg cink ajánlott, de ez az adag sportolóknál 50 mg-ra is nőhet.

Alkoholistáknak és cukorbetegeknek is több cink fogyasztását javasolják.

Egyes szakirodalmi hivatkozások napi 150, mások 500 mg-nál húzzák meg a toxicitási határt, vagyis az e mennyiség feletti cinkadagolás mérgezést okozhat.