t

Gyomor és bélrendszeri panaszok kivizsgálása

Sokunk életét keserítheti meg a gyomorfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzés, gyomorégés. 

Ezek lehetnek a stressz, a rohanó életmód következményei, de hátterében komolyabb problémák is állhatnak. Az akciós csomagunk olyan laboratóriumi vizsgálatokat tartalmaz, ami fényt deríthet gyulladásra, fekélyre vagy a gyomor ill. a bélnyálkahártyát érintő betegségekre. Pl. a Crohn betegség, lisztérzékenység, sorvadásos gyomorhurut, intrinsic faktor hiány - ez szükséges ahhoz, hogy a B12 felszívódjon. Továbbá vérszegénység, vashiány is kiderülhet. Miért fontos ez? Olvass tovább..

A vas a bélrendszeren keresztül szívódik fel, így ha gyulladt a bélfal, a vas felszívódása nehézkes és ez vashiányban, vérszegénységben nyilvánulhat meg. 

 

Az emésztőenzimek mérésével következhetünk hasnyálmirigy gyulladásra, vagy komolyabb emésztőrendszeri megbetegedésekre is. A májenzimek vizsgálata a máj állapotáról adnak felvilágosítást. Tudvalévő, hogy a máj a legfontosabb anyagcsereszervünk. A bélrendszerből felszívódó táplálék rögtön ide jut a szájnyálkahártyáról és a végbélből történő felszívódás kivételével. Épp ezért hatékonyak a szájba spriccelhető spray típusú gyógyszerek és a kúpok.

 

  • A májban történik a tápanyagok továbbszállításra való alkalmassá tétele, illetve az elsődleges méregtelenítési folyamat is. Ide kerülnek a szervezetből azok a méreganyagok, melyek a vesén át nem tudnak távozni, illetve számos szervezeti alkotóelem is itt bomlik le.

 

  • A máj másik fő feladata az epesavak termelése, melyek a zsírok emésztésében vesznek részt, illetve a koleszterint kiválasztása, illetve körforgásának megvalósítása.

 

A helikobakter fertőzés ma népbetegség, sokan nem is tudnak róla, hogy gyomorfájásuk, vagy puffadásuk hátterében ez áll. A krónikusan fennálló fertőzés vérezhet, így a székletben is megjelenhet. Sajnos, nem csak a felnőtteket érinti, hanem gyakori gyermekek körében is! 

 

A reflux nem laboratóriumi vizsgálat, de gyomorégést Helikobakter pylori fertőzés is okozhat. 

 

A vérvételi csomagot ajánljuk azoknak, akiknek hosszú ideje gyomor és bélrendszeri panaszai vannak, és ez idáig még nem fordultak orvoshoz.  A komplex csomag tartalmazza a fontosabb vizsgálatokat, melyek ismeretében már el lehet indulni a kivizsgálás útján, segíthet első körben állapotunk feltérképezésében. A gyomor és /vagy a bélrendszeri tükrözést persze nem váltja ki, de ha leletünk negatív, akkor nagy valószínűséggel nincs is rá szükség. Ebben a kérdésben azonban mindig a szakorvos dönt.