Adókedvezmény allergia, cöliakia és laktózintolerancia után

KIEMELTEN FONTOS HANGSÚLYOZNI, HOGY A LABORATÓRIUMOK NEM TUDNAK KIÁLLÍTANI OLYAN IGAZOLÁST, AMIT A NAV FELÉ BE LEHET NYÚJTANI ADÓKEDVEZMÉNY JÓVÁÍRÁSÁHOZ, MERT ERRE NINCS JOGOSULTSÁGUNK. EREDMÉNYT, HITELES LELETET KAPNAK A PÁCIENSEK, MELLYEL AZ ADOTT SZAKORVOST VAGY HÁZIORVOST KELL FELKERESNI MINDEN ESETBEN, AKI A TOVÁBBIAKBAN INTÉZKEDNI TUD! 

Kinek jár adókedvezmény az allergia után?

Nagyon sok allergiás betegségre jár adókedvezmény – és nagyon sokra nem! Első lépésként nézd meg az orvosi papírjaidban, hogy a te betegségedet melyik BNO-kód szerint állapította meg az orvosod. Utána nézd át ezt a listát, keresd meg a saját BNO-kódodat.  Ha megtalálod, akkor neked is jár az adókedvezmény a betegségedre! Ha nincs benne, akkor sajnos nem vagy jogosult.

Nézd át a teljes betegség-listát. Lehet, hogy más betegséged, akár másodlagos szövődményként benne van. A betegségek teljes listáját itt találod: Milyen betegségek után jár adókedvezmény? BNO-kód lista)

 

Külön orvosi igazolást is kell kérned az allergia utáni adókedvezmény igénybe vételéhez!

Az allergiás betegség adókedvezményének igényléséhez nem elég az ambuláns lap! Külön orvosi igazolást kell kérned. Ez egy formanyomtatvány, amin rajta lesznek a személyi adataid és a betegségre vonatkozó néhány információ. Az igazolást Neked kell kérni, automatikusan általában nem fogják kiadni. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kiadhatja

 • szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa – tehát a téged kezelő szakorvos
 • a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció (a leleteid, ambuláns lapok) alapján a háziorvosod is.

 

A tapasztalat alapján kétféle orvosi hozzáállás van ehhez a témához:

 1. Ha mázlid van, akkor a orvosod képben van ezzel a témával. Kiveszi a nyomtatványt a fiókjából, kitölti és odaadja.
 2. A dokid nem érti, mit akarsz tőle és közli, hogy ő nem könyvelő vagy adótanácsadó. Ha a kezelőorvosod mereven elzárkózik az igazolás kiadása elől, akkor a háziorvosoddal beszélj. Ha a háziorvos ilyen fafejű, akkor a szakorvosodnál próbálkozz.

 

Ha a dokidnak nincs nyomtatványa, akkor innen le tudod tölteni és felkészülten mehetsz a rendelőbe, ezt minden orvos értékelni fogja.  Katt ide: orvosi_igazolas_minta_sulyos_fogyatekossag_adokedvezmenyhez

 

Az orvosi igazolás kéréséhez néhány praktikát összegyűjtöttem, ide kattints: Orvosi igazolás betegség adókedvezményhez – Hogyan kérd?

 

Mennyi adókedvezmény jár az allergiás betegség után?

A betegségekre járó adókedvezmény összege évről-évre változik. Szerencsére nem csökken, hanem nő. Az adókedvezmény havi összege mindig az aktuális minimálbér 5%-a. Mivel a minimálbért emelik évről-évre, ezért az adókedvezmény is növekszik. Figyelj arra, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézd, hanem a “rendes” minimálbért. Számítás alapja: a bruttó összeg, nem a nettó!

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2017-ben:

127 500 Ft * 5 %= 6375 Ft

Tehát havonta 6375 Ft adókedvezmény jár.  Ez éves szinten már 76500 Ft 2017-ben!

 

Nem dolgozol egész évben, csak pár hónapig?

Az allergiás betegségre járó adókedvezményt azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amelyik hónapokban a betegség fennáll. Tehát nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgozol! 

 

Hogyan igényelheted az allergia utáni adókedvezményt?

Lehetőséged van arra, hogy év közben a fizetésednél vegyék figyelembe a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményt. Így a nettó béred magasabb lesz minden hónapban. Ehhez januárban egy adóelőleg-nyilatkozatot kell kitöltened a munkahelyeden. Ez a nyilatkozat év közben módosítható, hiszen lehet, hogy valaki év közben meggyógyul, ilyenkor feltétlenül jelezni kell a munkáltatónak írásban, s le kell mondani az adókedvezményt!

Dönthetsz úgy is, hogy évközben nem kéred a betegséged adókedvezményét, hanem majd az adóbevallásodban egyösszegben visszaigényled. Milyen jól esik tavasszal egyben megkapni 76 500 Ft-ot ugye? 

Eddig nem vetted igénybe? Akár évek óta? Nem veszítetted el ezt a pénzt, utólag is visszakérheted! Erről részletesen itt írok: Betegség utáni adókedvezmény utólag igényelhető?

 

Gyermek után nem jár

Sajnos a családok nem vehetik fel beteg gyermekük után ezt az összeget. A NAV adószakértője megkeresésünkre úgy tájékoztatott: az adókedvezményt csupán a tartós betegségben szenvedő személy igényelheti meg, a beteg gyermeket nevelő szülők így sajnos nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Mivel a gyermek nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, a szülő nem jogosultak helyette igénybe venni a kedvezményt.

 

LAKTÓZINTOLERANCIA

 

Kik jogosultak a személyi adókedvezményre?

Fontos tisztázni, hogy nem támogatásról, segélyről van szó, hanem a megszerzett jövedelmet terhelő adó csökkenthető ezzel az adókedvezménnyel.

Így, aki jövedelemmel nem, vagy kizárólag adómentes jövedelemmel rendelkezik, személyi adókedvezményt nem tud igénybe venni.

Továbbá ez a személyi adókedvezmény családtaggal/házastárssal nem osztható meg, kizárólag a jogosult veheti igénybe.

Így például: a jogosultsággal rendelkező fogyatékos gyermek személyi adókedvezményét a szülő nem veheti igénybe.

 

A személyi adókedvezmény alanyi jogon jár, attól függően, hogy megfelel-e a betegsége, rokkantsága a jogosultságot megállapító szabályzóknak.

 

Első szabályzó

A személyi adókedvezményt az veheti igénybe, aki a 335/2009. (XII. 29) Kormányrendeletben listázott valamelyik betegségben szenved.

 

Pl. a teljesség igénye nélkül:

E73 Laktóz intolerancia

E730 Veleszületett laktóz-hiány

E731 Másodlagos laktóz-hiány

E738 Egyéb laktóz intolerancia

E739 Laktóz intolerancia, k.m.n.

 

Igazolások

 

A személyi adókedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolással is rendelkezni kell.

Ezt a 49/2009. (XII. 29) EüM rendelet szabályozza. Formanyomtatvány minta: igazolás súlyos fogyatékosság minősítéséről – nyomtatvány személyi adókedvezmény igénybevételéhez.

 

Lényege:

Az Első szabályzó esetében meghatározott betegségek igazolására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. Így az igazolást vagy a szakambulancia, illetve kórházi osztály szakorvosa állítja ki, vagy pedig az orvosi dokumentáció alapján a háziorvos.

Természetesen, ha rendelkezésre áll fogyatékosságot megállapító határozat, akkor az lesz a személyi adókedvezmény jogosságának igazoló dokumentuma.

 

Az igazolásokat minden évben meg kell kérni! Kivéve:

Amennyiben végleges fogyatékosság került megállapításra, akkor az erről kiállított igazolás alapján minden évben kérheti a személyi adókedvezmény figyelembevétele, ekkor évente igazolásra nincs szükség.

 

Mikortól vehető igénybe a kedvezmény?

A személyi adókedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjától vehető igénybe, az orvosi igazolás alapján.

 

Személyi adókedvezmény visszamenőleges igénylése

Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett Kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

 

Bővebben a NAV oldaláról letöltött anyagban olvashatnak.

Aki él ezzel a lehetőséggel, nagyobb valószínűséggel számíthat egy adóellenőrzésre, de ettől nem kell megijedni. Amennyiben rendelkezésünkre áll az orvosi igazolás, semmi félnivalónk nincsen, mivel jár a kedvezmény. Egyéb igazoló dokumentumra nincs szükség, az adóhatóságnak semmilyen mérlegelési joga nincsen, hogy jár vagy nem jár a személyi adókedvezmény!

 

A személyi adókedvezmény érvényesítése

A személyi adókedvezményt érvényesíthetjük havonta, a munkáltatóknak, kifizetőnknek leadott nyilatkozatunkkal is. Ekkor havonta figyelembe veszik a bérszámfejtésnél ezt az adókedvezményt.

Amennyiben van havonta levont adó a jövedelmünkből, akkor ezzel az összeggel az csökken, tehát a nettó bérünk ennyivel növekszik. A nyomtatvány kérni kell a munkáltatótól, kifizetőtől.

Másik lehetőség, hogy nyilatkozatot nem adunk a munkáltatónak, kifizetőnek, hanem év végén, amikor az adóbevallásunkat készítjük, egyben visszakérjük azt.

Itt mindenkinek mérlegelési lehetősége van, hogy havonta van szüksége erre az összegre vagy év végén egy összegben szeretné visszakapni. 

 

CÖLIÁKIA 

Tudta, hogy a gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár, amennyiben a betegségük (cöliákia) igazolt?

A gluténérzékenység nem minden típusa számít súlyos fogyatékosságnak, de a cöliákia esetén jár a mindenkori minimálbér 5%-nak megfelelő adójóváírás. Mivel nem segélyről van szó, hanem adókedvezményről, csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme, amely adójából ezt jóváírják.

2016-ban Magyar Közlöny (2015.12.29) számában megjelent kormányrendelet értelmében a minimálbér 111.000 Ft-ra emelkedett, amely alapján a

2016-os gluténérzékeny adókedvezmény összege: 5.550 Ft

 

Korábbi cikkünkből, amelyet itt olvashat

 • részletesen megismerheti a jogszabályi háttereket
 • részletes magyarázatot kap a jogszabály értelmezéséről
 • letöltheti a szükséges nyomtatványokat is

 

TIPPEK:

 1. Amennyiben Ön még nem veszi igénybe a személyi adókedvezményt, de cöliákiája régebb óta igazolt, max. 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti az adókedvezményt egy összegben.
 2. Ha még nem diagnosztizálták, érdemes – nem csak az adókedvezmény lehetősége miatt – elvégeztetnie a cöliákia tesztet – szöveti transzglutamináz elleni IgA és IgG vizsgálat vérvétellel.
 3. Figyelem!
  • Megkezdett diéta mellett nem lehet gluténérzékenység vizsgálatot végezni, mert téves diagnózishoz vezet. Ha már belekezdett a GM diétába, ezt feltétlenül jelezze a kezelő orvosának, ugyanis bizonyos ideig újból glutén tartalmú étkezésre van szükség a vizsgálat előtt !!!
  • A cöliákia vizsgálatot nem szabad összekeverni a mindenhol hirdetett étel intolerancia és ételallergia vizsgálatokkal! A cöliákia korrekt diagnózishoz szükség van bélbiopsziára is.
  • A vizsgálatokat gasztroenterológián el lehet végeztetni a háziorvos  beutalója alapján, de vannak magánlaborok, szakrendelések is
  • A patikai gyorsteszt nem alkalmas a diagnózis felállításához, így annak eredménye az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmas.
  • Biorezonanciás és és egyéb csodamódszerek nem alkalmasak a cöliákia korrekt diagnózisához, annak eredményei az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmasak!
 4. Diagnosztizált “lisztérzékeny” azaz cöliákiás gyermek után a szülők emelt összegű családi pótlék és más kedvezmények igényelhetőek!