t

Vizelet Jód koncentráció

A normál pajzsmirigy-működéshez nélkülözhetetlen, hogy a szervezetbe elég jód kerüljön, ugyanis a pajzsmirigy hormonok képzéséhez jódra van szükség.

Vérvétel nélkül, vizeletből is megismerhető a jód koncentrációnk. 

A jód fontos és nélkülözhetetlen nyomelem az emberi szervezet számára. A szervezet teljes jódkészletének 70-80%-a a pajzsmirigyben található. Jelentősége abban rejlik, hogy szervezet megfelelő jódellátottsága mellett képes csak a pajzsmirigy a szervezet működéséhez elengedhetetlenül fontos pajzsmirigy hormonokat termelni. Ez a két hormon a T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin). Ezek a hormonok fontos anyagcsere, idegrendszeri és vérkeringésre gyakorolt hatással rendelkeznek. A szervezetben több T4 termelődik, mint T3, de hatás szempontjából a nagyobb jelentősége a T3-nak van . A T3-ból is a szabadon keringő, úgynevezett fT3-nak van a legnagyobb jelentősége. 80-90%-a a vér jód tartalmának T4 formájában van jelen, míg a maradék 10-15%-a szervetlen formában található meg. 

A pajzsmirigy hormonok legfontosabb hatásai a következőek:

serkentőleg hat elsősorban a keringési és légzési szervrendszerre valamint a vázizmokra, a májra, a vesére és a bőr szöveteire. Hatásukra nő a szervezet hőtermelése, nő a cukor felszívódása a vérből, de a zsír-és fehérje anyagcsere is felélénkül. Ennek megnyilvánulása az, hogy zsírraktárak csökkennek, zsíroldékony vitaminokból is többet használ a szervezet. 
szükségesek az idegrendszer és a csontok normális fejlődéséhez.

Hiányában a következő tünetek észlelhetőek:

az alapanyagcsere csökkenését okozza, ami a következő tünetekkel járhat: alacsonyabb vérnyomás, pulzus, fokozott testsúlygyarapodás fordulhat elő, ami a megfelelően végzett, lelkiismeretes diéta, fogyókúra ellenére sem befolyásolható, fokozódó fázékonyság, a hideg egyre kevésbé való tolerálása. Az idegrendszeri működése is lelassulhat ami lustasághoz, tompasághoz, feledékenységhez, nehezebb felfogáshoz vezethet. 
csökkenhet a nemi működés, érdeklődés. 
haj és a körmök fénytelenné, töredezővé válhatnak, fokozott hajhullás lehetséges.

Túltermelés esetén a következő tüneteket tapasztalhatja magán:

pörgetni fogja az anyagcserét és a személyt is: mozgékony, izgága, hidegtűrése jobb az átlagosnál, nem, vagy alig tud hízni. Idegrendszer tekintetében is felfokozottság lesz az illetőre jellemző: élénkebb reflexek, ingerlékenység, nyughatatlanság formájában. Szívfrekvencia, vérnyomás nőhet.

Fontos figyelembe venni, hogy a pajzsmirigy látható, tapintható elváltozásaiból nem lehet következtetni az alulműködésre vagy a túlműködésre.

A WHO javaslata alapján a vizelet jodid koncentráció a legjobb indikátora a szervezet jódellátottságának, referenciáját 100-300 µg/L között adja meg. 

Ez alapján az optimális 100-199 µg/L között van, 50-99 µg/L között gyenge hiány, 20 µg/L alatt súlyos hiány, 300 µg/L felett rizikó a pajzsmirigy túlműködésére és autoimmun betegségeire. 

Magyarország legnagyobb része jódhiányos. A jódhiányos területeken gyakrabban fordulhat elő pajzsmirigy alulműködés. A vizsgálat lényege, hogy vizeletből képes meghatározni a kiürült jodid mennyiségét és ebből következtetni lehet a bevitel mértékére. A szervezet jódháztartását a vese kiválasztó és visszaszívó hatása nem befolyásolja. A jodid szervezetből történő kiürülése 92%-ban a vizelettel történik meg éppen ezért a vizelet jodid mennyisége szoros összhangban van a vérplazma szervetlen jodid tartalmával és a táplálkozással bevitt jodid mennyiségével.

Abban az esetben, ha nincs kizáró oka a jód pótlásának (pl.: autoimmun pajzsmirigygyulladás, jód allergia, stb.) akkor a pajzsmirigy alulműködés rendezésére kézenfekvő megoldás lehet. 

A jódpótlásról
Egészséges esetben széles spektrummal, biztonságosan adagolható a jód az emberi szervezet számára. A napi bevitel felső határa 2 mg-ban lett maximalizálva. Azonban nem lehet és nem szabad azt állítani, hogy a jódbevitel semmiféle kockázattal nem jár,ugyanis kis mennyiségű jódbevitel fokozza a pajzsmirigy hormonok (T3, T4) képzését, míg nagy mennyiségű bevitele csökkenti azokat. Köztudott, hogy a nagy mennyiségű jód golyvaképző hatással bír. A nagy mennyiségű jódbevitel káros és nemkívánatos hatásainak azon pajzsmirigy betegek vannak kitéve, akiknél eleve göbös a pajzsmirigy vagy autoimmun gyulladás van a háttérben.

A WHO, az UNICEF és a Nemzetközi Jódbizottság javaslata (1996) szerint a napi jódszükséglet a következő: 

50 ug a csecsemő 12 hónapos koráig
90 ug a gyermek 6 éves koráig
120 ug az iskoláskorúak számára (7-12 éves kor)
150 ug a felnőttek (12 éves kor felett!) számára
200 ug terhes és szoptatós anyák számára

Záró gondolatok

Magyarországon elérhetővé vált a vizsgálat, ami egyenlőre, csak térítés ellenében kérhető. Fontos tudni azonban azt is, hogy önmagában ez az egy vizsgálat nem alkalmas a pajzsmirigy betegség eredetének és jellegének meghatározásra. Ennek pontos tisztázásra szükségessé válhatnak egyéb vérvizsgálatok (TSH, T3 – fT3, T4 –fT4, rT3, anti-TPO, TG, stb) és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat, valamint endokrinológus szakorvos bevonása. Ennek a vizsgálatnak az elvitathatatlan értéke az, hogy a kimutatott, gyulladásmenetes pajzsmirigy alulműködés hátterében, esetlegesen meghúzódó jódhiányra deríthet fényt, valamint a megkezdett jódpótlást teszi jól ellenőrizhetővé.

A vizsgálat előtt 2-3 nappal érdemes a jódtartalmú gyógyszerek, táplálék kiegészítők szedését (pl.: Jódaqua, Kékjód, tengeri ételek, alga, Amiodaron, pajzsmirigy gyógyszerek, stb.) abbahagyni (amennyiben azok kihagyása nem veszélyezteti az egészséget, életet), ugyanis ezen készítmények szedése meghamisíthatja a vizsgálati eredményeket.Forrás: ( keletesnyugat.blogspot )