Amniocentézis, vagy vérvétel?

Amniocentézis, rémálom? 

Az amniocentézist ma már felváltják az anyai vérből történő szűrések. Itt a vérvétel ritka szövődményein kívül nem kell vetéléssel számolni. Aki az amniocentézis után veszített el babát, már nem kockáztat. 

Sok anyuka tart az amniocentézistől, amire akkor van szükség, ha az anya elmúlt már 35 éves (de vannak olyan orvosok, akik már 30 éves kor felett megcsináltatják) vagy valamilyen más vizsgálat eredménye (pl. 12. heti ultrahang, AFP), illetve öröklött genetikai tényezők arra utalhatnak, hogy a babánál esetleg fennállhat a Down-kór veszélye. 

Az amniocentézis ijesztő vizsgálat, hiszen általában 1-2 napos kórházi tartózkodást is igényel, valamint 1% a vetélés esélye, ami szintén ijesztő egy kismama számára. Előzetesen általában készítenek egy genetikai vizsgálatot, egy becslést, ami megmondja, mekkora az esélye a Down kórnak a korábbi leletek és öröklött tényezők, valamint az anya korának ismeretében. A vizsgálatot akkor ajánlják, ha a Down kór esélye nagyobb, mint az amniocentézis következtében fellépő vetélésé, vagy pedig megközelíti azt. De egyéb szempontok figyelembevételével is ajánlhatják az anyának, hogy végeztesse el a vizsgálatot.

http://www.gellertlabor.hu/verifi