Immunrendszer / 1. rész

A szervezet természetes védőbástyája: az immunrendszer / 1. rész

Biztosan ismer olyan családot, ahol az egyik gyerek lépten-nyomon elkap valamit, míg a testvérei megfázni is ritkán szoktak. Még­hozzá úgy, hogy egy szobában alszanak, ugyanazt eszik, és ugyanabba az iskolába járnak. Sokszor a helyzet nem változik az illető felnőttkorában sem: jóval több­ször beteg, mint a hozzátartozói.

Csomagajánlatok: https://www.gellertlabor.hu/csomagajanlat/immunrendszer-tesztelo-vedekez... 

Miért van az, hogy egyesek sebezhetőbbek, ho­lott a kórokozók támadásainak mindenki ki van téve?

Mindannyian elvágjuk néha a kezünket éles tárgyakkal, megpuszilunk embereket, akik influenzavírust hordoznak, megérintünk felületeket, amelyeket mikrobák borítanak. Mégis csupán néhányan fertőződnek meg, kapják el az influenzát, betegszenek le.

Jegyezzük meg! A veszélyek ellen a szervezet komplex „szerkezettel”, az immunrendszerrel védekezik. Ez, akár egy igazi hadsereg, különböző egységekbe szerveződik, ame­lyek együttműködnek, bár megvan a maguk egyedi működési területe.

Ha rendeltetésszerűen funkcionálnak, ezek a részegységek védelmet nyújtanak a fertőző mikroorganizmusok mindennapos bombázásai közepette. Sőt ezeket a támadásokat az ember általában észre sem veszi, mert immunrendszere annyira automatizált és hatékony.

 

A szervezet védőbástyái



1. Az első védelmi vonalat a természetes immunitás, a velünk született immunitás jelenti. A katonai hasonlatnál maradva ez lenne a tengerészet vagy a parti őrség. Idetar­tozik a bőr, a nyálkahártya, a gyulladásos reakciók és a toxikus vegyületeket tar­talmazó váladékok, amelyek elpusztítják a betolakodó mikroorganizmusokat. A haderőnek ez a része leggyakrabban baktériumokkal és vírusokkal találkozik.

2. Az adaptív vagy szerzett immunitás a második védelmi vonal, amely az idegen anyagokkal (antigénekkel) való találkozás során alakul ki. Ez leginkább jól szervezett nemzeti hadseregre hasonlít. A szerzett immunitás a mikrobák inváziójára úgy reagál, hogy a fehérvérsejtek csapataiból harcoló sejteket képez ki, és fel­fegyverezve küldi őket csatába a mikroorganizmusok ellen. Az immunrend­szernek ez a része a válaszreakció során alkalmazkodik a konkrét támadóhoz. A folyamat igen összetett, ezért az adaptív immunitás általában lassabban, napok, hetek alatt fejti ki hatását.

3. A harmadik védőbástya a nyirokrendszer, amely folyamatosan dolgozva kiszűri a baktériumokat, a kóros sejteket és más idegen elemeket a nyirokból. Hadászati szempontból ez tölti be a polgári védelem szerepét.
A szervezet alapvető védelmi mechanizmusainak áttekintése után azoknak a részelemeknek az ismertetése következik, amelyek felépítik ezeket az általános rendszereket. Jöjjön először a természetes immunitás.

 

Miből áll össze a természetes immunitás? 
 

A velünk született fizikai és kémiai védelmi vonalak folyamatosan működő, automatikus védekezést biztosítanak.

Bőr: ha ép, azaz nincs berepedve vagy megkarcolva, a bőr valószínűleg a leg­hatékonyabb fegyver az idegen mikroorganizmusok ellen. A bőr nyújtotta ol­talmat különböző mirigyek váladékai fokozzák, amelyek a baktériumokra nézve mérgező vegyületeket tartalmaznak.

Szem: a könny szó szerint kimossa a mikrobákat, ezenfelül baktériumölő enzim található benne.

Száj: A nyál szintén képes elpusztítani egyes baktériumokat.

Orr: Az orr nyálkával borított szőrszálai segítenek csapdába ejteni a porsze­mekkel bejutó mikroorganizmusokat, amelyek a tüsszentés során távoznak.

Légutak: A tüdőhöz vezető légutakat borító sejtek ragadós váladékot ter­melnek, amely „elfogja” a betolakodó mikrobákat. Ezután a sejtek apró nyúlvá­nyai, csillói az idegen anyagokat a tüdőből kifelé, felfelé hajtják a torokba, ahonnan köhögéssel távolítjuk el őket. Ez megakadályozza, hogy a kórokozók a tüdőbe jussanak, ahol a meleg, nedves környezetben elszaporodnának.

Gyomor és belek: A gyomorsav és a gyomorban lévő enzimek el tudják pusz­títani a bélrendszerbe bejutó mikroorganizmusok többségét. A belek továbbá olyan hasznos baktériumoknak nyújtanak otthont, amelyek kiszorítják a betola­kodó mikrobákat.

Ivar- és húgyutak: Itt szintén élnek a veszélyes baktériumokkal versengő és azok számát csökkentő jótékony baktériumok. Ráadásul a hüvelyváladék álta­lában erősen savas – ez megvédi a női ivarutakat a mikroorganizmusoktól.

Természetes ölősejtek: Az „őrszemek” funkcióját töltik be. Még az előtt képesek megsemmisíteni a fertőzött sejteket és a ráksejteket, mielőtt az adaptív immunrendszer értesülne róluk. Ezek a sejtek a fehérvérsejtek (limfociták) közé tartoznak. Testszerte megtalálhatók, és bármilyen gyanús sejt ellen támadást in­díthatnak, mivel bizonyos idegen anyagokat felismernek az abnormális sejtek fe­lületén. Egy ország védelmi rendszerében ők lennének a titkos ügynökök.

 

A gyulladásos válasz

 

A gyulladás védekezőreakció, amely általában a sérülés helyszínén fejti ki tevékenységét, hasonlóan egy település polgárőrségéhez. Akkor aktiválódik, ha a szervezet megsérül, például izomszakadás történik, túlzott ter­helésnek vagyunk kitéve, elhasználódik egy ízület, megvágjuk vagy megégetjük magunkat. A gyulladásos válasz megakadályozza, hogy a mikrobák a sérülés helyéről továbbterjedjenek, ezenkívül eltakarítja a sejttörmeléket és a mikrobákat, hogy a helyreállító folyamatok beindulhassanak.

Jegyezzük meg!  A gyulladás jelei közismertek: kivörösödés, melegségérzet, duzzanat és fáj­dalom. A sérülés közelében levő erek kitágulnak, ez eredményezi a kivörösödést. A szokásosnál több folyadék szivárog az erekből a környező szövetekbe, ami pedig duzzanatot okoz. Ezek a folyamatok lehetővé teszik, hogy a védelmi rend­szer más szereplői, így a fehérvérsejtek és egyes vérfehérjék harcba lendülhessenek a fertőzést kiváltó kórokozók ellen.

A sérült szövet gyulladásos vegyületeket bocsát ki, amelyek felfegyverzett fe­hérvérsejteket, fagocitákat vonzanak a területre. Egy órán belül a fagociták meg­jelennek a sérülés helyszínén, és bekebelezik az elpusztult szöveti sejteket, bak­tériumokat, valamint toxinokat. így kezdődik meg a gyógyulás folyamata.

Genny. Ha a sérülés során komoly fertőzés következik be, sűrű váladék, genny gyűlhet fel. Ez elpusztult és élő fagocitákból, baktériumokból, valamint el­halt szöveti sejtek keverékéből áll. Ha a gyulladásos folyamat nem tisztítja ki a sé­rülés helyét, a felgyülemlett genny tályoggá alakulhat, amelyet le kell csapolni ahhoz, hogy elinduljon a gyógyulás.

Komplementrendszer. Ez a fehérjecsoport folyamatosan kering a vérben. Bak­tériumok vagy gombák jelenlétében aktiválódva olyan vegyületeket szabadít fel, amelyek segítik, kiegészítik, vagyis „komplementálják” a gyulladásos választ – innen kapta a csoport a nevét is.

Folytatjuk....
 

Immunrendszer tesztelő csomagjaink itt: 
https://www.gellertlabor.hu/csomagajanlat/immunrendszer-tesztelo-vedekezo-rendszer
 

Forrás: ( vitalitasportal )