Többlépcsős vizsgálat professzionális szűrőtesztekkel

Többlépcsős vizsgálat professzionális szűrőtesztekkel a vastagbél-, hólyagrák, a gyulladásos bélbetegség és a D vitamin hiány felismerésére.

Köztudott, hogy a magyar népesség egészségi állapota lesújtó. A daganatos halálozás súlyos, népegészségügyi méretű probléma. A daganatos megbetegedések száma és halálozása Magyarországon magasabb, mint az európai országok bármelyikében.

A nemzetközi ajánlások alapján végzett professzionális szűrőtesztek nagy érzékenységgel mutatják ki a gyulladásos és daganatos bélbetegség, hólyagrák, ( prosztata ) és a D vitamin hiányt. 

 

 • A D vitamin köztudottan egy szteroid hormon, mely minden sejt működésében részt vesz. A D vitamin hiánya ma már globális járvány. Virtuálisan minden emberi sejt rendelkezik D vitamin receptorral, melyek a megfelelő működéshez szükséges elegendő mennyiségű D vitamin jelenlétét jelzi. A D vitamin hiányához kapcsolódó egészség károsodások sokkal szélesebb körűek, mint az előzőleg gondolhatták. A D vitamin hiányához köthető különböző komoly megbetegedések: csontritkulás, csontlágyulás, Szklerózis multiplex, szív-, és érrendszeri betegségek, terhességi komplikációk, cukorbetegség, depresszió, stroke, magas fokú halandóság, autoimmun betegségek, influenza, különböző tumorok, Alzheimer kór, elhízás, stb.

 

Ennek következtében a D vitamin szint, mint szükséges szűrővizsgálat jelenik meg napjainkban, és a D vitamin megfelelő szinten tartása nem csak a csontok épségét, hanem általános egészséget és megfelelő közérzetet is biztosít.

 

 • Pár évvel ezelőttig a gyulladásos bélbetegségeket csak nehezen lehetett megkülönböztetni az irritábilis bélszindrómától ( IBS ). Ez utóbbi - bár ugyanúgy megkeserítheti a mindennapjainkat, mégsem mutat kóros eredményeket a laborleletben. Leginkább a fokozott stresszel és az életmóddal hozzák összefüggésbe, míg a klasszikus gyulladásos bélbetegség ( IBD ) komoly betegség, mely kihat egész életünkre, s jelen állapot szerint nem gyógyítható, csak kezelhető. Aktív és nyugalmi szakok válthatják egymást. Az IBD csoportba a Crohn betegséget és a Colitis ulcerosat soroljuk. Sajnos, a diagnózis felállításáig hosszú évek telhetnek el, a beteg nem minden esetben fordul rögtön orvoshoz. Jellemzően hasmenés, görcsök, hasi puffadás, véres széklet, fogyás, láz lehet a vezető panasz. A vérképben gyulladásra utaló jelek,vérszegénység, májenzim emelkedés látható, antitestek jelenhetnek meg - ASCA, ANCA - , valamint a székletben vér.

 

Az IBS és az IBD differenciálására és a terápia hatékonyságának követésére az elmúlt 2-3 évben bevezetett Calprotectin vizsgálat szolgál székletből. 

 

 • hólyagrák a vizelet tárolásáért felelős, rugalmas húgyhólyagot érinti. Az ötödik leggyakoribb ráktípus, de ha a korai szakaszban diagnosztizálják, igen hatékonyan kezelhető. Több típusa is van, ezek közül azonban csak néhány gyakori. A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha valaki dohányzik, ha ugyanis az ember cigarettázik, a rákkeltő anyagok felszívódnak a tüdőben és a véráramba kerülnek. A vese szűri a vért, majd a „hulladék” a vizeletbe kerül, mely a húgyhólyagon keresztül távozik a testünkből.Sajnos a rákkeltő anyagok a vizeletben maradnak, és károsítják a sejteket a hólyagban, ami rákhoz vezethet. A kutatók szerint bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség, emeli a rák kialakulásának kockázatát. Nagyobb ezen felül a hólyagrák kockázata, ha kaukázusi emberről van szó, illetve férfiról; kockázati tényező az idősebb kor; ha a családban már volt valakinek hólyagrákja; ha az illetőnek valamilyen, veleszületett húgyhólyag-rendellenessége van; krónikus húgyhólyag-gyulladásban szenved (cystitis); és ha nem iszik elegendő folyadékot. A hólyagtumorok gyakran hosszú ideig sem okoznak semmilyen tünetet. A legjellemzőbb tünet a vizeletben megjelenő vér- ebben az esetben érdemes minél hamarabb kizárni, hogy nem daganat áll-e a probléma hátterében.

 

A hólyag-, és/ vagy prosztatarákban még a panaszok megjelenése előtt egy un. specifikus fehérje jelenik meg a vizeletben, mely igen kis mennyiségű vért is képes kimutatni, amit a hagyományos vizelettesztek még nem. A BTA nevezetű marker segítségével könnyebben ki tudjuk szűrni a pozitív eseteket.

 

 • Hazánkban ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc. Ezzel jelenleg a második legnagyobb számban előforduló daganatos halálok hazánkban, a nem dohányzó emberek esetében pedig az első. Évente kb. 5000 beteg hal meg vastag- és végbélrákban. A betegség fiatal korban ritka, a betegek száma 50 éves kor fölött nő meg. A vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, míg a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb. Mivel a vastagbélrák a korai szakaszban nem feltétlenül jár egyértelmű tünetekkel, 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott a szűréseken való részvétel. A vastagbéldaganat jellemzően lassan, esetenként 10-15 év alatt fejlődik ki, amennyiben nem jelentkeznek a daganat korai tünetei. A vastagbélrák leggyakrabban a vastagbélben növekvő, kezdetben jóindulatú polipból (szemölcsszerű képződmény) alakul ki. Akiknél a vizsgálat rosszindulatú elváltozásra, vagy polipra utaló vérzés nyomait találja, azoknál lesz szükség végbéltükrözésre.

 

Magyarországon a kétlépcsős stratégiájú szűrés azon alapszik, hogy a vastagbélben terjedő polip / rák gyakran vérzik, ez a szabad szemmel nem látható kis mennyiségű vér, laboratóriumi vizsgálattal a székletből kimutatható. 

 

 • Vérkép 
 • CRP
 • D vitamin
 • Májfunkció
 • Süllyedés 
 • CEA
 • Általános vizeletvizsgálat üledékkel
 • Vizelet BTA marker
 • Széklet Calprotectin
 • Székletvér immunológiai teszt

 

Nagyon fontos tényező, hogy a jelzett vizsgálatok tájékoztató jellegűek és nem adnak diagnózist. Minden pozitív esetben szükséges az adott terület további vizsgálata illetve a szakorvosi konzultáció. Egy-egy pozitív eredmény nem jelenti azt, hogy az adott személynek daganata van. Minden egyéb állapot, pl. gyulladás is pozitív irányba befolyásolhatja a tesztek eredményét, ezért javasolt - vélhetően egészséges állapotban elvégeztetni őket.