Mire kapunk választ, ha fog bakteriális tesztet végeztetünk?

A parodontitis többnyire enyhébb tünetekkel kezdődik: a fogíny gyengén vérzik, picit megdagad és kivörösödik, majd egyre érzékenyebb lesz, és végül begyullad az egész íny.

Mennyibe kerül egy új fogsor? Nem olcsó, ezt mindannyian tudjuk, de a baj megelőzhető, kezelhető lenne némi odafigyeléssel és rendszeres fogászati szűréssel. 

Fogbeültetés előtt áll, netán előfordult már, hogy vérzett a fogínye fogmosáskor? Bár a reklámok szövegeit olykor elcsépeltnek és unalmasnak gondoljuk, mégis Magyarországon 10-ből 8 ember szenved fogínysorvadásban, és a többsége még csak nem is tud róla. A legtöbbször pedig ugyanúgy átadható a fertőzés, mint bármely szexuálisan terjedő betegség, úgyhogy nem árt résen lenni. Vannak olyan baktériumok, amik a csontokat pusztítják, ezáltal a fog meglazul és végül kiesik. Sajnos, senki nem veszi ezt elég komolyan! 

 
A parodontitis többnyire enyhébb tünetekkel kezdődik: a fogíny gyengén vérzik, picit megdagad és kivörösödik, majd egyre érzékenyebb lesz, és végül begyullad az egész íny. Legtöbb esetben már a kezdődő parodontitis is fájdalommal jár. Néha a fogak kilazulhatnak, és a csontpusztulás következtében ki is eshetnek. A legegészségesebb fognak sincs esélye, ha az őt tartó fogágy, már nem tölti be megfelelően a szerepét. Sokszor helytelenül, a parodontitist is parodontosisnak nevezik. A parodontitis egy fogágyat érintő népbetegség. A fogszuvasodás mellett, a parodontitis a felnőtt kori fogvesztés leggyakoribb oka.

A parodontitis a fogágy bakteriális gyulladása. A baktériumok elszaporodnak a szájüregben, a fogínytasakokban összegyűlnek, és nem csak a fogakat támadják meg szuvasodást okozva, hanem a fogínyt is. Ennek következtében fogínygyulladás (gingivitis) alakul ki, ami az íny kivörösödésével, megduzzadásával, és enyhe vérzéssel jár, például fogmosás közben. Idővel a fogíny, a tartós gyulladások miatt visszahúzódik, és így még mélyebb ínytasakok képződnek. Fogkefével nehezen megközelíthetők, ezért a baktériumoknak ideális közeget jelentenek. Az egészséges fogak körüli fogínytasakok maximális mélysége, 3 milliméter lehet. Parodontitis esetén sokkal mélyebbek. Sok páciensnél előfordul az erős és kellemetlen szájszag is.

Létezik egy teszt, mellyel jól meghatározható és kimutatható a szájban lévő kórokozó baktérium DNS-e. A lelet ismeretében antibiotikumos kezeléssel lehet jelentős javulást elérni. A laboratóriumba előzetes bejelentkezés után fájdalommentes mintavételt követően kb. 10-12 nap alatt megküldjük az eredményt, s ha az pozitív eltérést mutat, fogorvosunk írhat fel gyógyszert. Fogbeültetés, vagy pótlás esetén pedig kötelező kéne legyen, hiszen a nem felismert és nem kezelt betegség a pótlást is tönkreteszi és a beültetés sem lesz sikeres.