t

A HIV (Human Immundeficiencia Virus (Emberi Immungyengeség Vírus)

ÉVENTE 200-300 új esetet diagnosztizálnak 

A HIV a retrovírusok családjába tartozó összetett felépítésű, két RNS láncot tartalmazó vírus, melynek két csoportja ismert.

* A HIV-1, amely a világjárványért leginkább felelős és
* a HIV-2, amely elsősorban Nyugat-Afrikában elterjedt, de fertőzöttek elszórtan világszerte előfordul, leggyakrabban kettős HIV-1/2 fertőződésként.

A HIV-1-et három alcsoportra osztják, (M, N, és O) az M, azaz major a leggyakoribb, ezen alcsoporton belül több változatot különítettek el és ezeket az ABC betűivel A-tól H-ig jelölik. Európában és Észak-Amerikában a B jelű változat okozza a legtöbb fertőződést.

Magyarországon a HIV fertőzöttek pontos számát nem, csupán a regisztrált eseteket ismerjük. A tünetmentes HIV fertőzöttek száma ennek három-négyszerese is lehet! 
2015.12.31-i státusz szerint összesen: 271 új HÍV fertőzött, 43 fő új AIDS beteg Magyarországon. A HÍV-vel élők száma 3116, az 1985-től kiszűri esetek száma. 
http://www.aidsinfo.hu/statisztika_magyar_t ,http://anonimaids.hu/hirek/hiv-aids-magyarorszag-2015/ ) 

TÖRTÉNETE:

Az AIDS történetéről a felfedezéséig (1981) a visszatekintő vizsgálatok (a HIV evolúciós genetikai változásai) és a korábban eltett vér- és szövetminták elemzései szolgáltatnak adatot.
Valószínűleg Közép-Afrika területén az 1900-1930-as években került át a majmokat megbetegítő SIV az emberre, amelyből kialakult a HIV (M HIV-1). A legrégebbi minta, melyből kimutatható 1959-ből Kinshasából egy bantu férfitől származik. Szintén erről a területről egy nőből vett 1960-ból származó mintából a HIV egy másik altípusa volt kimutatható. A két minta közötti viszonylag nagy (12%) genetikai távolság arra enged következtetni, hogy a HIV az adott területen már több évtizede jelen volt.
A legkorábbi dokumentált eset valószínűleg az angliai Manchesterben 1959-ben elhunyt 25 éves férfié volt, akinek összeomlott az immunrendszere. Orvosai az esetet orvosi folyóiratban is publikálták, illetve több szövetmintát is megőrizek. Ezekből 1990-ben azonosították a HIV genetikai alkotórészeit.
A másik valószínűleg legkorábbi eset az 1959-ben elhunyt haiti származású 49 éves férfilehetett, mivel AIDS-re jellemző tünetei voltak, azonban vizsgálható mintákat nem őrizek meg tőle, így az eset nem bizonyított.
Az első USA-ban azonosított eset az 1969-ben az amerikai Missouriban elhunyt tinédzseré volt, akinek szintén az immunrendszere omlott össze. Mintáiból 1987-ben mutatták ki, hogy HIV fertőzött volt.

* A HIV fertőzöttség szempontjából nem biztonságos szexuális kapcsolatot követően,
* közös tű, fecsendő használat után (pl. intravénás kábítószer használat),
* HIV fertőzött ellátása közben annak vérével szerzett eszközzel okozott sérülés esetén.

A HIV fertőzés kimutatása a használt vizsgálati módszertől, teszttől függően az eseményt követő 12.-90. nap után lehetséges.
Fontos, hogy az úgynevezett ablak vagy szürke periódusról érdeklődjön a mintavétel előtt!