Alzheimer és B12?

A B12-vitamin hiánya kapcsolatba hozható az Alzheimer-kór kialakulásával?

A vitaminhiány gyakran csak évek múlva jelentkezik. Hogy miért? A választ a leírásban megtalálják! 

Akik egészséges vegyes koszton élnek, azoknál a B12-vitaminnal való ellátottság általában nem jelent problémát. A vegetáriánusoknál sem jelentkezik automatikusan az alulellátottság. Gyakran alakul ki azonban B12-vitamin-hiány akkor, ha a szervezet felszívóképessége nem megfelelő. Ilyenkor a kellemetlen következmények a vérszegénységtől a nyelvégésen át a kéz- és lábzsibbadásig terjednek, hosszabb távon azonban ennél jóval fenyegetőbb komplikációk is adódhatnak.

Génvizsgálat

Az intrinsic faktor irányítja a B12-vitamin felvételét. A B12-vitamin felszívódása viszonylag könnyen zavart szenvedhet: a felszívódásához nélkülözhetetlen intrinsic faktor kiválasztását ugyanis gátolja a túlságosan zsíros táplálkozás. Ha hiányzik a gyomorsav, illetve ha a gyomor egy részét eltávolították, akkor egyáltalán nem termelődik. Ha a vékonybél alsó szakaszát távolították el, akkor pedig nem szívódik fel a B12-vitamin.

 

A felszívódás tehát problémát jelenthet a következő esetekben:



- krónikus gyomor- és bélbetegségek,
- kóros bélflóra,
- a kobalaminanyagcsere különféle, veleszületett zavarai,
- krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás,
- rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás,
- bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátló tabletta, valamint a gyomorsav-termelődést gátló gyógyszerek, elsősorban H2-blokkolók és protonpumpagátlók),
- gyomorsavhiány (időskorban nagyon gyakori),
- a gyomor eltávolítása és ezzel együtt az intrinsicfaktor-termelődés kiesése.


A vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) nevű autoimmun-betegségben szenvedőknél szintén hiányzik az intrinsic faktor nevű fontos fehérje, ezért náluk szájon keresztül nem lehet pótolni a B12-t. Nekik rendszeresen injekciók formájában kell megkapniuk.
Más B-vitaminokkal ellentétben a B12-vitamin figyelemre méltó mennyiségben tárolható a májban, a napi szükséglet ezerszeresében. A tartalék 3-5 évig elegendő, egyes feltételezések szerint akár 10 évre is.

Az értékes vitamin szükség esetén a májból az epén át jut a bélbe, és ott újra felszívódhat. Ez a folyamat magyarázatot ad arra, hogy a korábban normális módon feltöltött B12-vitamin-raktárral rendelkező vegetáriánusoknál miért csak három-öt évvel azután jelentkeznek a hiánytünetek, hogy a vitamin felvétele esetükben megszűnt. Ha valakinek a táplálkozásából teljesen hiányzik a B12-vitamin, akkor a tartalék az említett időtartam eltelte után a felére csökken. Tehát a hiánytünetek gyakran csak sokévi B12-vitaminban szegény táplálkozás után lépnek fel, bár a felszívódás már régóta nem kielégítő. A hiánytüneteket feltétlenül orvosolni kell!



Tünetek, panaszok

 

A B12-vitamin-hiány szinte az egész testet érinti. Általában nem specifikus tünetekkel indul, mint: 


- enyhe fáradékonyság
- általános gyengeség
- szapora szívverés
- a bőr és a nyálkahártyák sápadtak. Ezek a tünetek akár évekig is elhúzódhatnak.

Végül csökken a vörösvértestek száma (vérszegénység), és a vérkép jellegzetes, nagy vörös vértesteket mutat (megaloblasztikus anémia). A vérképben megemelkedik az MVC (a vörösvértestek közepes korpuszkuláris volumene) értéke. 

A hiány felismerhető ezen kívül a: 


- nyelvégésről vagy nyelvgyulladásról is 
- kéz vagy a láb zsibbadása
- érzékelési kiesése. Ezzel egyidejűleg további vitamin- és vashiány lép fel. Előfordulhat a látóideg és a szem ideghártyájának károsodása is, ilyenkor azonnal nagy dózisú B12-vitamin adására van szükség. Ha a hiányállapotot ebben a stádiumban fedezik fel, akkor a tüneteket megfelelő kobalaminadagolással lehet megszüntetni.
 

Gondoskodjunk róla, hogy a táplálékkal elegendő mennyiségű B12-vitaminhoz jussunk hozzá.
A B12-vitamin felvétele igen erősen függ az étkezéssel magunkhoz vett egyes adagoktól. Minél magasabb a dózis, annál alacsonyabb a felszívódási aránya. Mivel a bélben csak korlátozott mennyiségű receptor található, ezek az egy étkezéssel bevitt B12-vitaminből maximum 1,5 mikrogrammot képesek felszívni. Ebből adódóan kedvezőbb gyakran kisebb adag B12-vitamint fogyasztani, mint időnként nagyobb mennyiséget.
 

Vegánok: tanácsos ellenőriztetni a B12-vitamin- és folsavértékeket
A hosszú éveken át sajátos táplálkozási szokásokat követő vegánoknak azonban ennek ellenére tanácsos ellenőriztetniük, fennáll-e náluk hiányállapot vagy sem. Egyidejűleg a folsav szintjét is megmérik, mivel ez a két vitamin közösen tölti be a feladatát. A vegánoknak nem árt tudniuk, hogy mivel a szervezetük folsavellátottsága normál esetben nagyon jó, ez könnyen elfedheti a B12-vitamin hiányát, és az ebből adódó következményekre esetleg csak későn derül fény.

Problémás lehet a szigorúan vegán anyák gyerekeinek B12-vitamin ellátottsága. Az ő raktáraik valószínűleg annyira kiürülhetnek, hogy ez nem garantálja, hogy a gyerek megfelelő mennyiségű vitaminhoz jut hozzá az anyatejjel.

Bár az egészséges, vegyes koszton élő embereknél általában nincs probléma a B12-vitamin-ellátottsággal, a kobalaminhiány a leggyakoribb hiánybetegség a vitaminok között. Ennek a legtöbb esetben nem a felvett mennyiség nem kielégítő volta az oka, hanem a felszívódás zavarai. A B12-vitamin aktív felvételének fentebb leírt érzékeny rendszerében az intrinsic faktor a leggyengébb láncszem.


Az öregedés is oka lehet a hiánynak


Ahogy öregszünk, egyre kevésbé vagyunk képesek a tápcsatornán keresztül táplálékainkból felszívni ezt a fontos vitamint. A B12 hiányában lassan, alattomosan romlik egészségi állapotunk. A tünetek igen sokfélék lehetnek, és a gyakorlott orvost is megtévesztik, vagy egyszerűen elkerülhetetlen időskori hanyatlásként értelmezik őket.

Szintén B12-hiány fenyegeti az alkoholistákat (az alkohol rontja a B12 felszívódásának hatékonyságát), illetve azokat, akik gyomorszűkítő műtéten estek át, vagy akiket gyomorfekély miatt műtöttek, továbbá az aminoszalicilsav-tartalmú gyógyszert szedőket (krónikus bélgyulladásban szenvedők) vagy a metformin hatóanyagú gyógyszert szedő cukorbetegeket.

Ha valaki nagy dózisban szed folsavat (szintén a B-vitamincsoport egyik tagja), annál szintén nem lehet megbízhatóan kimutatni a B12-vitamin hiányát vérből. Ez permanens idegrendszeri tünetek formájában nyilvánulhat meg, egészen addig, míg nem kezdenek B12-t adni neki. Némelyik embernél a káliumtartalmú étrendi kiegészítők gátolhatják a B12 felszívódását.

Noha a B12-hiány csökkentheti a vérben a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát növelő homocisztein nevű anyag szintjét, a klinikai tapasztalatok szerint B12 adásával nem csökkenthető az infarktus vagy a stroke kockázata. Hasonló a helyzet az időskori demenciával is. A B12-vitamin szintje mérések szerint kapcsolatba hozható az Alzheimer-kór kialakulásával, azonban mindeddig nem sikerült a betegség tüneteinek enyhítése B12-vitamin adagolásával.

 
 
Forrás: ( tgy-magazin )