t

Szájüregi és fej-nyaki HPV fertőzés szűrés.

Ha meghalljuk a HPV ( Human Papillomavírus ) szót, rögtön a méhnyakrák jut eszünkbe, azonban kevesen tudják, hogy a szájüregi rákok 40%-a összefüggésbe hozható a HPV pozitivitással.

Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi (oropharyngealis) daganatok okozta halálozásban. Évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés.

Kit veszélyeztet?

A rizikócsoportba elsősorban a fiatalok és a középkorúak tartoznak. A szájüregi HPV fertőzés legnagyobb kockázati tényezője az orális szex és a szexuális partnerek gyakori váltogatása. A kockázat szintén magasabb dohányzók és rendszeres alkoholfogyasztók körében és egyes kutatások arra is figyelmeztetnek, hogy a fertőzés úgy is tovább terjedhet, ha például a vírust hordozó személlyel közös poharat használunk. 

Az elmúlt években egyre több adatunk van arra, hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV jelenléte között. Az orális HPV-szűrés jelentőségét igazolja, hogy egyes szerzők szerint szignifikáns összefüggés van a méhnyakrák és a szájüregi rák előfordulása között, ennek hátterében az orális szex során átadott vírus állhat.

Szájüregi-garati ( OP ) szűrés céljából vagy fertőzés gyanúja esetén javasolt az oropharyngeális HPV diagnosztikájához specifikusan kifejlesztett OP-HPV teszt alkalmazása. A mintavétel a laborban történik. A vizsgálat előtt 1-2 órával kerüljük az evést, rágózást, dohányzást! 

A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára. Papillomák a szájüregben leginkább a kemény-, lágyszájpadon, a buccán, a nyelven láthatóak. Verruca az ajkakon a leggyakoribb, szexuális úton terjedő condyloma a nyelven, a szájpadláson, olykor periorálisan alakul ki. A valódi szájüregi daganatok kialakulásáért elsősorban az ún. környezeti karcinogének, főként a dohányzás és az alkoholfogyasztás felelősek. Emellett okozhatnak daganatot fizikai és/vagy kémiai anyagok, így irradiatio, mikroorganizmusok: Epstein–Barr-vírus (EBV), humán papillomavírus (HPV), de Candida, syphilis is. Más tanulmányokban arról olvashatunk, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szájüreg, garat, gége és a nyelőcső HPV-fertőzése összefüggene a vizsgált személyek szexuális szokásaival. Vírusetiológiájú szájüregi daganatra elsősorban akkor gondolhatunk, ha alkoholt nem fogyasztó, nem dohányzó egyénekben jelenik meg daganat, illetve ha pl. HPV-fertőzés talaján kialakult papillomatosus laphámelváltozás alakul át laphámdaganattá. ( dental.hu )

 

  • növekvő esetszám az utóbbi 10 évben. A fej-nyaki és orophyrongeális ( száj- garathoz tartozó ) fertőzések száma megnégyszereződött.
  • a fertőzések feltételezett okai: szexuális magatartás változása  ( orális szex, gyakori partnercsere ).
  • HPV pozitív férfiak 64%-a vírushordozó (!!).
  • az oropharyngeális laphám carcinoma (OPSCC ) esetek 40%-a HPV-vel hozható összefüggésbe.
  • a HPV okozta OSPCC esetekben a HPV 16 a leggyakoribb genotípus ( >90% ).
  • az átvitel módja lehet direkt kontaktus ( orális szex ) vagy pl. közös fogkefe is.
  • a HPV pozitivitás az immunstátusz rendeződését követően gyakran spontán megszűnik.
  • a HPV pozitív HNSS ( fej-nyaki ) és OPSCC ( száj- garathoz tartozó ) jobb prognózisúak, mint a HPV negatív tumoros esetek.

A vizsgálat elvégzéséhez előkészület nem szükséges, de a mintavétel előtti 1-2 órában tartózkodjon az evéstől, dohányzástól és a fogmosástól is. Időpontot online is lehet foglalni, a csomagajánlatok egyedi vizsgálatkéréseknél. 

A VIZSGÁLAT ÁRA:  

csak a magas kockázatú törzsek: 13900 Ft

full spektrum (alacsony és magas kockázatú törzsek): 15900 Ft 

Lelet: 10-15 munkanap azaz, közel 3 hét 

 

Bővebben: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/5181/szajuregi-rak-tunetek-e...